Mam serdeczną prośbę i piszę to także na prośbę naszych forumowiczów, abyśmy życzenia świąteczne wklejali wyłącznie w wątku Życzenia, a nie w wątkach ogrodowych.
Chodzi o to, że ważne informacje ogrodowe utkną, przeminą gdzieś w powodzi życzeń.
Składam wszystkim najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych od całego zespołu Ogrodowiska. Tradycyjnie mokrego, nie śnieżnego dyngusa, i smacznego jajeczka I dużo radości w czasie spotkań z Rodziną i przyjaciółmi
To niewłaściwe pytanie. Tuje zastaliśmy, nie sadziliśmy ich lecz przycięliśmy żeby ładnie wyglądały.
Ich wygląd można poprawić w każdym momencie. Twoje tuje są małe, więc najpierw skup się na ich pielęgnacji, podlewaniu, ściółkowaniu, nawożeniu, żeby nabrały "tłustego" i ładnego wyglądu. Jak osiągną koło 80 cm, można zacząć je równać., Teraz bym ich nie ruszała jeszcze, choć gdyby to był mój żywopłot, to pewnie już bym zrównała końcówki.
Red Pillar w zasadzie możesz wcale nie przycinać, ja jednak kiedyś przycięłam prawie całkowicie nisko.
Możesz mu równać "górę" żeby porządnie wyglądał. Nie ma jednego słusznego sposobu przycinania.
Możesz wcale nie przycinać wiosną, a jedynie w sezonie równać mu góre.
Inny sposób - ścięcie całkowicie wiosną i wtedy wypuści dużo pędów.
Wysokość maksymalną sama mu regulujesz cięciem. Bez cięcia wyrasta na wysokość 1.5 metra.
Ten u góry to chyba Platycaldus orientalis albo cyprysik a drugi na pewno cyprysik. Obydwie rośliny rosną pod samą ścianą, na pewno mają za mało wilgoci a sporo słońca.
Brązowienie w środku jest normalne, tuje i cyprysiki tak mają, natomiast pozostałe gałązki poczyść, poobcinaj, odżyw roślinę Pinivitem w płynie a nie sypaniem granulek pod krzew, podlewaj, daj dobra ziemię dla iglaków o pH lekko kwaśnym i będzie dobrze. Zadbaj o nie, samo pryskanie na grzyba czy na brązowienie jest niepotrzebne.
Tego u góry dowiąż bo śnieg go zniekształcił w zimie.
Jeśli ma być ścisły żywopłot, to bym się nie przejmowała tymi 40 centymetrami, skoro to nie mają być pojedyncze rośliny - kolumny, najwyżej tam, gdzie się będą stykały ogołocą się, ale tego wcale nie będzie widać, a żywotniki stworzą szczelną ścianę, Tnij je w poziomie, aby linia była równa, bo takie gęste, a różnej wysokości będą źle wyglądały.
I nie przejmuj się, podlewaj je i dbaj, będzie ładny żywopłot.