Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przyjazny ogród 07:03, 29 lis 2015

Do góry
Irysy bródkowe SDB

Piwonie drzewiaste, siewki sadzone w latach '90

Przyjazny ogród 06:49, 29 lis 2015

Do góry
Zawilce wielkokwiatowe, fajny wiosenny akcent.

Przyjazny ogród 06:34, 29 lis 2015

Do góry
Filomena napisał(a)
Mariuszu
dziękuję Ci bardzo za Twój odzew u mnie.
Nie znam Twojego ogrodu. Kusisz cudnymi zdjęciami i rzeczowymi poradami. Dobrze,że Twój wątek ma tylko 274 strony - jak czas i obowiązki domowe pozwolą szybko będę na bieżąco bo już się szybko zorientowałam, że nie ma innej opcji Doba powinna być znacznie dłuższa dla mnie.

Dzięki za miłe słowa . O tyle obecnie jest lepiej, że dzień kończy się szybko i można więcej znaleźć czasu na lekturę forumową i nie tylko, bo w sezonie niejednokrotnie prace w ogródku trwały nawet do 21 .
274 strony mało jak na ogrodowisko, ale dużo do przeglądania.
Może króciutki przegląd niektórych ulubionych roślin

Mój ulubiony Iris ruthenica kosaciec ruski

Siewki żeleźniaka. Oczekiwanie na kwiaty trwało 3 lata.

Mój jesienny ogród 06:27, 29 lis 2015

Do góry
Zdjęcia cudownej jesieni! Dziękuję! Żółć i czerwień "daje po oczach". Miałam uczucie, że tam jestem w środku tych kolorów.
I te ogromne stada gęsi! Po prostu wspaniałe widoki!

U nas już gdzie nie gdzie śnieg. Do mnie jeszcze nie dotarł, ale na Podkarpaciu już biało. Na jak długo nie wiadomo, ale ogrody czas zamykać.
Temperatura w okolicach zera.
Szaleństwa świąteczne w sklepach się zaczynają.
Tobie zdrowia życzę, żebyś zimę przetrwał bez szwanku.
Jeszcze raz podziękowanie za włożony trud.

Trzymaj się ciepło.

Mój jesienny ogród 02:02, 29 lis 2015

Do góry
Witajcie, w poniedziałek po paradzie byłem w nocy w Downtown, ciachnąłem troszku zdjęć. Pogoda była piękna ale już tak ciepło nie było. Wróciłem późno i dziś też późno robiłem u szefa w ogrodzie jesienne porządki. Dziś trochę napiszę a jutro postaram się wysłać. Widzę że podobała się parada to jeszcze wspomnę o niej. Na początku parady szły skrzynki pocztowe o zbierały listy od dzieci a za nimi szli listonosze i odbierali te listy. Ciekawe jest to że na każdy ten list Mikołaj odpowiada. Za listonoszami jechała policja konna, a konie miały tak wypucowane kopyta, że aż światło się od nich odbijało. Parada podobała mi się bardzo i na pewno za rok pójdę znów. Już sezon praktycznie zamknąłem ale gdy pogoda będzie ładna, to jeszcze pójdę do parku na ptaki. W tym roku nie udało mi się zrobić żadnego koliberka, choć kilka razy cię czaiłem w dobrych miejscach w ogrodach i nic nie było nie wiem dlaczego. Ale za to gęsi na trzaskałem co niemiara, naprawdę świetne są, mówię wam. Dziś znów wróciłem późno, nie jest duży ten ogród ale czasu się schodzi. Przyjemnie się pracuje, gdyż mam wszystkie sprzęty a pogoda dziś boska 17 °C i 90 % wilgotności. Teraz wilgoci się nie czuje ale latem to może się uprzykrzyć. Ciekawe czy dostanę jakąś pochwałę bo wypicowałem ogród, że hej, największy problem miałem ze skrzydlakami klonowymi, które po właziły między deski i kostkę, ni dmuchawą, ni odkurzaczem nie mogłem zrobić. Tylko ręcznie dało się powyjmować. Najważniejsze że udało się ogarnąć wszystko, u siebie też jeszcze mam roboty. Powiem wam że kompost zrobił mi się pierwsza klasa, w domu nigdy takiego nie miałem, masełko. Muszę jedną kupę rozsypać , bo mam już dwie następne. I tak zleciało dwa tygodnie i nie było czasu napisać. Pochwały nie dostałem a swoje pole obrobiłem po części dokładnie a gdzie indziej mniej. W tym tygodniu było super ciepło czwartek i piątek po 16, pracowałem bez kurtki w samej koszuli a w piątek rano o 6 było 15 °C więc pojechałem do pracy rowerem a na pierwszych światłach zdjąłem kurtkę bo było i za ciepło. Powiem wam że tu nawet pod koniec listopada słońce grzeje. Dziś niestety już zimno 4 °C, choć pięknie, do 12 byłem na polu i nie zmarzłem, jak by jeszcze taki był następny tydzień, to był bym szczęśliwy. Parada wam się podobała więc wstawiłem na swój dysk googlowy filmiki. Mogę wstawić link, ale nie wiem czy ta tak pójdzie, tym co powysyłałem poczta, to chodzą. Jeśli ktoś wie jak mogę udostępnić fotki, filmików nie będę udostępniał, z moim internetem bym się chyba załamał, już mnie załamka brała przy wysyłaniu parady. Komputer chodził prawie 21 godzin. Sąsiad mi nie chce dać kabla a wii fii działa koszmarnie, wymieniłem router i nic nie dało. Ten tydzień miałem ciężki, s powodu ciepła, chciałem skończyć swoją robotę a w sobotę przyszedł sąsiad i powiedział że jeszcze w niedzielę można na święta wysłać paczkę, więc całą noc montowałem synowi komputer i drugą paczkę skończyłem o 4. Ja w dzień spać nie umiem, więc cały tydzień byłem ledwo ciepły, widzicie że z czasem u mnie cieniutko jest, ale może w końcu dziś mi się uda. Poczytałem w necie i się chyba nauczyłem. Tu link do części fotek, które zrobiłem wracając piechotą z pracy, zrobiłem ich 850 https://drive.google.com/folderview?id=0By8dgX3MnWRXaExGbWllQzM3UWc&usp=sharing
a to link do filmików z parady, filmiki krótkie, miałem kłopoty z kartą i mi się blokował telefon ale trochę udało mi się nakręcić. https://drive.google.com/drive/folders/0By8dgX3MnWRXaEdBQXdxUFNfS0k
Pozdrówka dla wszystkich i przyjemnego oglądania
Nie wiem co się dzieje, ale nie mogę wysłać fotek.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:07, 29 lis 2015

Do góry
taki sobie plan zrobiłam szałasu u góry , rośliny po obwodzie już rosną ......i jak ich nie zje to właśnie tak będzie.....szałas będzie miał inny kształt - prostokąta, a rośliny wokół to przymiarka

co myślicie???
To prawa górna część działki za łąką kwietną, ścieżka do szałasu prowadziłaby przez brzeziniak poniżej
Lek na całe zło czyli mój ogród 00:10, 29 lis 2015

Do góry
Witaj Karol. Trochę zgrzytów kolorystycznych, ale ja już tak mam. Rudbekie same się wysiewają i każda inna.

Lek na całe zło czyli mój ogród 00:03, 29 lis 2015

Do góry
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:53, 28 lis 2015

Do góry
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:48, 28 lis 2015

Do góry
Minął kolejny sezon ogrodowy. W kółko przesadzanie, usuwanie jednych roślin, sadzenie innych, ciągłe dokupywanie - efekt niezmiennie niezadowalający. Własnie mnie zasypało na biało. Zdążyłam dzisiaj obsypać róże. W oczekiwaniu na nowy sezon kilka letnich wspominków.

Od nowa ... na przekór wszystkim 23:24, 28 lis 2015

Do góry
Gratki na 500tkę

Moje małe wielkie marzenie 23:18, 28 lis 2015

Do góry
''Dorobiłam" żywoplot od strony drogi.
Nr 1

Od strony drogi na zdjęciu cisy, nie wiem czy pomysł dobry, ale byłyby nawiązaniem do przeciwległej rabaty, gdzie najprawdopodobniej będa cisy z clematisami, zgodnie z Twoją sugestią Toszka.
nr 2

i nr 3 wersja z dereniem, ładnie badylki prezentowałyby się zimą.

Wszystkie prawie identyczne, chyba nic nowego nie mogę wymyśleć, dalszy ciąg rabaty na razie bez zmian. Brak weny i brak pewności czy we właściwym kierunku zmierzam.
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:47, 28 lis 2015

Do góry
Wczoraj było tak

A dzisiaj jest tak

Dobranoc wszystkim
Ogródki ziołowe - zioła 22:40, 28 lis 2015

Do góry
Pienny laur (po lewej Aucuba).
Nie jest to typowe "zioło" tylko roślina przyprawowa i jednocześnie tarasowa, bo zioła z reguły to rośliny zielne a nie drzewa, ale polecam go na teraz bo najdłużej wytrzymuje w domu i naprawdę zdobi okno kuchni. Oczywiście nie taki wielki jak poniżej.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:16, 28 lis 2015

Do góry
Dzięki dziewczyny za ciepłe słowatak sobie pomyślałam, że wielu forumowiczów zaczynało od podobnych ugorów jak moje i teraz mają piękne ogrody. A kostka, cóż... kolorystyka -kwestia gustu, mnie się podoba, wykonanie do podrasowania na wiosnę. A narazie-pozdrowienia od gościa "zza płota "
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:08, 28 lis 2015

Do góry
Iwonko, moje gratulacje na 500 I życzę przynajmniej jeszcze raz tyle
Moja działka na Dębowym Lesie 21:52, 28 lis 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Piękne ma oczka.

Tak oczka ma piękne, niebieściuchne
Ja my wszyscy do pokolenia dziadków - niebieskie
Także pasuje jak ulał do naszej rodziny.
Teraz ulubionym zajęciem Fiony to jest wylegiwanie sie przed kominkiem- piecuch jeden
Pogubiłam się po drodze... 21:48, 28 lis 2015

Do góry
Cudnie,na bosaka po śniegu na tarasie to jeszcze nie latałam,ale widać wszystko jest możliwe
Moja działka na Dębowym Lesie 21:18, 28 lis 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dzięki.
Fiona na dobranoc dzisiaj... kocich snów .he, he

Piękne ma oczka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies