Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 12:40, 19 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, piękny żywopłot Ewo. Tu ma miejsce, daje piękny efekt

A żywopłotek z 'Artemis' jak urośnie i będzie dobrze się chował, to będzie dopiero. Tutaj przed przeróbką. Posadziłam na nowo, więcej i gęściej.

Pszczelarnia 12:35, 19 lis 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ewa, poglądowo drzewa jabłoniowe w szpalerach, sposób prowadzenia, tu są na prętach metalowych, na pergoli: (...)

Bardzo dziękuję, tego mi brakowało. A czas pokaże, co z tego będzie.
Moja NN dla Ciebie:

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:32, 19 lis 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Sylwia, to kuklik
Rozmnaża się i z nasion, i przez podział kępy. Szybko przyrasta, w przyszłym roku będę dzielić
Mocne kolorki? No to proszę...
Len czerwony. W tamtym roku rozdałam nasionka, a swoje mi się gdzieś zapodziały Zatęskniłam za nim...
Na ognistą by się przydał, bo kwitł od lipca do przymrozków.
I panna fuksja.

To przy podziale uszczknij mi odrobinkę

Len jest super i daje wrażenie lekkości, ten czerwony miałam kilka lat temu pod domem , ale potem mama wszystko wywaliła , a ja jeszcze nie miałam gdzie przenieść. Wiosna próbowałam siać na nowym ogrodzie , ale nie powschodził ......może za sucho było
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:29, 19 lis 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Haniusiu, witam się u Ciebie bardzo serdecznie
Ściągnęła mnie tutaj dzika róża a raczej jej właściwości na stawy. Cofnęłam się kilkadziesiąt stron i widzę, że mamy więcej wspólnych cech Z przyjemnością będę zaglądać i podczytywać rymowanki i nie tylko pozdrawiam

Renatko, człowiek wszystkiego próbuje, w naturze na każdą chorobę ponoć jest. A że ja nie farmaceutka, to korzystam z tego co mam w zasięgu ręki. Na zasadzie " a nuż ;pomoże." O tej róży to wiele publikacji jest. tylko wczytać się trzeba.

Zapraszam , wątek zimą niezbyt ciekawy, bo ile można zobaczyć z okien 7 piętra? Ale poczynanie ogrodowe w przygotowaniach do kolejnego sezonu relacjonować będę. Jak i obserwacje pogodowe z bliższych i dalszych okolic.
Wyjście z psem ma te dobre strony.
Idę pooglądać Twoja rehabilitację.

Dziś Niechorze - widok z latarni na jezioro.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:19, 19 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Drugie zdjęcie mnie zastanowiło bo nie mam.....to z nasion się mnoży czy jakoś inaczej i jak się nazywa??? Kurczę ja jednak kocham mocny kolor

Sylwia, to kuklik
Rozmnaża się i z nasion, i przez podział kępy. Szybko przyrasta, w przyszłym roku będę dzielić
Mocne kolorki? No to proszę...
Len czerwony. W tamtym roku rozdałam nasionka, a swoje mi się gdzieś zapodziały Zatęskniłam za nim...
Na ognistą by się przydał, bo kwitł od lipca do przymrozków.
I panna fuksja.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 12:15, 19 lis 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam postanowiłam pokazać co robię w chwilach wolnych

Papierowa wiklina

piękne te twoje prace.
Taki wianek też mam zamiar zrobić, mój Mąż skręca mi rurki bo on cierpliwszy
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:55, 19 lis 2015

Do góry
A w sezonie tak nam żałowałaś......cudnie było

Cóż zrobić, że mi się wtedy zdjęcia nie podobały

Teraz już tak pusto na rabatach

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:46, 19 lis 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Jakie piękne fotki pokazujesz możesz je serwować przez całą zimę

Haha Żeby chciało starczyć Chyba że odkopię archiwum z kilku lat
Pszczelarnia 11:38, 19 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak, to jest buk czerwony, utrzyma liście do wiosny (zwykły też), a potem wypuści nowe.

Na zdjęciu poniżej zdj. z początku maja. Jeden rząd jest 3 lata u mnie a drugi (po prawej) 2 lata. Niby niewielka różnica (sezonowa) ale ją widać. Tak wiele zależy od jakości sadzonek (rozgałęzienia).

Tutaj buk w marcu:

Śliczny ten żywopłocik bukowy ... tak dumam gdzie mogłabym u siebie taki posadzić? ... choć ze 3m?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:33, 19 lis 2015

Do góry
Jana napisał(a)
Gosiu a jak konkretnie przechowujesz nasionka, np. Czy jest wymagana konkretna temperatura?

Jana, przede wszystkim muszą być wysuszone. To podstawa. Dobrze wysuszone mogą być przechowywane nawet w foliowym woreczku. Ja trzymam je na półce w spiżarce albo w małych woreczkach strunowych, albo w podełeczkach po tik-takach, albo w robionych przeze mnie kopertkach z papieru. W temperaturze domowej, wahania kilkustopniowe nie odgrywają roli.

Kolorowy Ogród Geni 11:29, 19 lis 2015

Do góry
Kolorowy Ogród Geni 11:21, 19 lis 2015

Do góry
Ryszardzie Jano dziękuję

Dla Was kilka pięknych roślin

Pszczelarnia 11:14, 19 lis 2015

Do góry
abiko napisał(a)
Pszczółko gdyby nie takie osoby jak Ty, to prawie nic bym nie zobaczyła. Dziękuję za fotorelację i pokazanie róż okrywowych. O jabłonkach pomarzę

Pamiętając o łubinie, na razie zostawiam zawilca 'Koenigin Charlotte'

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:07, 19 lis 2015

Do góry
Zarzuć okiem do mnie na porównanie tej wielkiej bylinówki w trakcie sezonu ....może sobie coś upatrzysz jeszcze

Zarzuciłam
Ale... nie ma mowy, już nic nie napiszę, że mi sie podoba, bo znowu wyślesz
Pszczelarnia 11:04, 19 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
U Ciebie nawet goła ziemia wygląda świetnie

Sebuś, goliznę przykrywam; tutaj bylinowa w marcu tego roku po założeniu, w tym nic nie ścinałam.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:01, 19 lis 2015

Do góry
Gosiu gdybym mogła

to bardzo chętnie poczęstuję się
trojeścią bulwiastą
driakwią białą
mikołajkiem
a jeszcze gdybyś mi to mogła u siebie jakoś wysiać bo masz do tego rękę w przeciwieństwie do mnie to byłabym w siódmym niebie.....najbardziej mi na tej trojeści zależałoby bo poszukuję już 3 lata.....próbowałam raz od sąsiadki z kawałka korzonka wyhodować , ale się nie przyjęła.......tylko nie przez tamto forum bo nie ogarniam go wcale

Trojeść bulwiastą dostałam ostatnio od Kondzia, też długo na nią czekałam Nasionka zdążyły dojrzeć, a jakie fajnie puchate są

Rozsypałam sporo nasion wokół roślin, mam nadzieję na nowe siewki w gruncie, bo gdybyś Ty widziała moje wiosenne wysiewy... znowu będą mnie chcieć z domu wyrzucić
Będę pamietać, co chcesz
Pszczelarnia 10:48, 19 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

4 sezony - ostatnie 2 pod "strzechą". Nie jest zbyt trwały. W tym roku były już łatane u góry. Jeszcze 5 sezon wytrzymają.

A sama wyplatasz czy kupujesz gotowe?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:47, 19 lis 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Mam nadzieję, że wiosna u mnie nie zawiedzie

No to szukam wiosennych zdjęć... Ale to jeszcze nie podsumowania Jeszcze nie zamykam ogrodniczego roku!

Drugie zdjęcie mnie zastanowiło bo nie mam.....to z nasion się mnoży czy jakoś inaczej i jak się nazywa??? Kurczę ja jednak kocham mocny kolor
Pszczelarnia 10:46, 19 lis 2015

Do góry
Ewcia ile sezonów Ci taki wigwam wytrzymuje?

4 sezony - ostatnie 2 pod "strzechą". Nie jest zbyt trwały. W tym roku były już łatane u góry. Jeszcze 5 sezon wytrzymają.

Pszczelarnia 10:36, 19 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)

Świetnie wygląda rdzawy żywopłocik Co to? Czy on pozostaje taki przez całą zimę?

Tak, to jest buk czerwony, utrzyma liście do wiosny (zwykły też), a potem wypuści nowe.

Na zdjęciu poniżej zdj. z początku maja. Jeden rząd jest 3 lata u mnie a drugi (po prawej) 2 lata. Niby niewielka różnica (sezonowa) ale ją widać. Tak wiele zależy od jakości sadzonek (rozgałęzienia).

Tutaj buk w marcu:

Tutaj buk z daleka wśród majowej roślinności:

A tutaj też buk czerwony w bardzo trudnych warunkach (patelnia i bardzo sucho oraz korzenie brzóz i innych drzew).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies