Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 21:20, 12 sty 2016

Do góry
7 października - zimne noce dają się we znaki. Kolory już nie takie. Brudny róż się pojawił.

A potem wystarczyła jedna noc i czar prysł. Musiałam pokochać brązy. Mleczna czekolada, gorzka czekolada, koniak, dojrzałe wino... po prostu kolory jesieni
25 października:

Listopad:

I zima:
Ogródek Iwony 21:20, 12 sty 2016

Do góry
12 - 13 września:

Niesamowite zmiany kolorów w ciągu kilku dni, a mój Zbyszek twierdzi, ze oszalałam, bo tak często fotografuję te same krzaki
25 września - Vanilka wypuszcza nowe białe kwiaty. Fajnie wyglądają na tle tych przebarwionych :

Ogródek Iwony 21:19, 12 sty 2016

Do góry
30 sierpnia - cudny pudrowy róż przemieszany ze śnieżną bielą

Od teraz częściej je fotografuję, by wyłapać stadia przebarwienia. Bardzo mnie cieszą, bo rok wcześniej już myślałam, ze to nie Vanilki W pierwszym roku zachowywały się w fałszywy sposób. Słabo wybarwiły się, a potem zmarzły. Teraz pokazują, na co je stać
6 września:

8 września:

Do góry
W tym czasie kwitnie już hortensja Anabell. Tylko ta najpierw jest białą, a potem się wybarwia na kolor limonkowy

23 sierpnia - nastał czas hortensji. Od teraz będą zachwycać.
Jak przeglądam fotki, to kwitną już u mnie szybciej Lime Light i Anabell. Ale to inne barwy kolorystyczne

Pierwsze kwiaty zaczynają się delikatnie przebarwiać :

Do góry
A teraz dla Mirelli STUDIUM PRZYPADKU MOJEJ Vanilia Fraize:
22 kwietnia - same badylki. Zaraz po cięciu.
U ciebie też będzie wtedy niewidoczna. Warto wtedy dosadzić kilka cebulowych, np. tulipany.

11 maja hortki mają już ładne listki. Posadziłam między nimi rozchodniki, potem się jednak okazało, że zbyt blisko i hortensje je pożarły. Niestety dalej nie mogłam, bo mam tam płytę szamba, czyli martwe miejsce zasypane korą dla niepoznaki :

13 czerwca - wymiana płotu na betonowy sprawiła, ze hortensje ładnie się wyeksponowały na jego tle. Nabrały zielonej masy, podrosły. U mnie to rugi sezon. Nadal zielono.

W tym czasie królują w ogrodzie rododendrony, więc na rabacie będziesz miała coś kolorowego. Do tego żurawki ładne tło ci dadzą.
15 lipca - w końcu widać pąki kwiatowe.

Ogrodowe przygody 21:17, 12 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dzięki Iwonka
Napisz mi jeszcze proszę czy ta stipa to się kładzie czy zawsze była u Ciebie taka fajna sterczącą? Jaka na oko była wysoka?
Ciekawe czy przezimuje.
Ja dostałam nasiona stipy od Ewuni, pierwszy raz będę miała, mam wobec niej ogromne plany

Stipę miałam 1 sezon kilka sadzonek od Reni i te właśnie tak ładnie stały, a te z nasionek pokładały się
te w na zdjęciach są z nasionek

te od Reni
Ogrodowe przygody 21:12, 12 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wbrew pozorom okrywowe wcale małe nie sa, pożrą bukszpany i sie w to miejsce nei zmieszczą. U mnei np Fairy osiąga ponad metr szerokosc i to samó w gore, Aspirin jest jeszcze wieksza. Ktoś ma Swany to moze rosnie mniejsza.
Pomysł o miniaturowych rabatowych typu Heidi Klum czy Soul. Chociaż moją faworytka będzie Lavender Ice, ale ten kolor tam chyba w ogole nie pasuje. Ale najbardziej by mi tam białe pasowaly. Jesli chcesz ciemne to pomysł o tych dwoch o ktorych napisałam.
Soul mam dopiero od jesienię wiec nie wiem jak z obfitością kwitnienia. Heidi potrzebuje ze dwa sezony aby sie rozruszać, ale kwity ma zachwycajace.

Myślałam, żeby posadzić jaką angielkę białą lub taką właśnie mocno magentowo bordową o dość wąskim i wysokim na 1 m 1,5 tego nie widać na zdjęciach, ale tam jest z ok 0,5 do wykorzystania
Moja bajka 21:11, 12 sty 2016

Do góry
znów ptaszkowo

nowy "karmnik" dobrze spełnia swoją rolę
Tu ma być ogród :) 21:11, 12 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Pewnie, ale trawki są ozdobne/widać je maj/czerwiec do późnej jesieni. Potem zaschnięte badyle, a wiosną łyse placki.. musi być coś jeszcze co odwróci od nich uwagę póki nie będą znowu ozdobne!

Karolina,skupiamy się na trawach zimozielonych, one w ciągu roku będą brzydkie przez jakieś 2 miesiące.
A jakbyś spojrzała na takie pojedyncze przęsło mojego ogrodzenia to ile tych kosodrzewin byś tam dała (wymiary są na zdjęciu)?

Zobacz jak wygląda sesleria jesienna zimą - zdjęcie z wczoraj z wątku Butterfly

W kamiennym kręgu od początku 21:03, 12 sty 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Jesień za ogrodem też jest piękna

Lubię ten widok. W okolicy gdzie kiedyś mieszkałam było pełno takich zarośniętych dróg.
Z przyjemnością obejrzałam twój rok w ogrodzie.
Ogród Loczka 20:56, 12 sty 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Takie tam zabawy:

Łukasz, ale super . Byliśmy w czerwcu koleżko , a w tym roku to my czekamy na Was .
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:36, 12 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Teraz jest czas ciemiernikow...z Lidla

W moim L. czekały na mnie ciemierniki, ucieszyłam mogłam wybierać.
Cena była tańsza jak w ubiegłym roku, mniejsze krzaczki za to masa pączków.
Ogród Loczka 20:26, 12 sty 2016

Do góry
Takie tam zabawy:
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:23, 12 sty 2016

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Dziś wolny dzień wiec rozmyślam, co gdzie nowego ciekawego posadzić...?
Co ciekawego może nowa rabata ...?
Po prostu burza mózgu...
Mam zamiar zakupić kłącza kanny nawet mam upatrzone.
Oby do wiosny bo nie mam co robić w domu, reszta roślin zimowanych w pomieszczeniu ma się znakomicie i oczekuje wiosny
I taki widoczek znalazłem fajny, taki jesienny bo bez palm ale aż miło popatrzeć.

Z rewizytą wpadam.... Widoczek super.....tez rozmyślam nieustannie o Wiośnie i nowych planach ogrodowych. W tym roku chciałbym koniecznie zmienić lub przenieść oczko wodne. Chciałbym zrobić coś w rodzaju wodospadu i oczywiście dużo nowych roślin. Czekam na wiosnę by zobaczyć czy moje 800 szt. tulipanów da pokaz.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:19, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mnie to zdjęcie od Oli, gdzie nie dość, że jest buk, jest RB, to jeszcze w najbliższym sąsiedztwie są bordowe berberysy, już na 100% utwierdza w przekonaniu, że będzie super jak rzeka RB przejdzie w poletko seslerii z Atropurpurea Nana.
Wyobraź sobie tylko zamiast trzmieliny seslerię i masz gotowca i jeszcze jest obwódka bukszpanowa, to też uzmysławia, że przy RB i seslerii z czasem ona zniknie.

No to mam gotowca... a w głębi jeszcze hortki
Dzięki
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:17, 12 sty 2016

Do góry
Iza zaliczyłaś słowackie bo właśnie oprócz błekitu jeszcze góry wysokiej....

Piotr
Ty to potrafisz

Agata jak mogłaś być w Smokowcu i nawet ociupinki, to tak jakby ... ups jeszcze nie ma 23ciej

taki kamyczek -obojętnie na którą stronę spadnie jest po naszej a nie słowackiej stronie
w lewo do Doliny Gąsienicowej, w prawo do doliny Pięciu Stawów Polskich

Pierwszy ogród, ale co dalej.... 20:15, 12 sty 2016

Do góry
Witam.
Stałam się posiadaczką wymarzonego ogrodu działkowego. Marzy mi się ''mała'' modernizacja, a w szczególności prywatność. Najbardziej lubię w nim kącik kwiatowy z ławką, na której mogę poczytać książkę. Nie mam pomysłu jak zasłonić basen, by było to przytulne miejsce. Może trawami??? Mężowi marzy się murowany grill i domek na narzędzia, nie mam zupełnie pomysłu gdzie je ulokować. Czy przenieść gdzieś warzywniak??? Jak wydzielić przestrzeń dla synów?? Mam dwóch kopaczy i zażyczyli sobie bramki. Teraz upodobali sobie trawnik przy śliwce węgierce,

ale rosnące w pobliżu tuje ucierpiały bardzo przez tych małych wandali. Jakie rośliny wybrać na żywopłot?? Chodzi mi po głowie tawuła van houtte'a lub pęcherznica, a może polecicie coś innego?
Podziwiałam ogrody na tym forum cudowne. Szukałam inspiracji i zbaraniałam. Zdecydowałam się prosić Was o pomoc, bo co kilka głów to nie jedna. Liczę na Waszą pomoc.....

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:02, 12 sty 2016

Do góry

Muszę sprawdzić pogodę długoterminową bo w sobotę , albo w grunt wsadzę , albo zadołuję je
Ogród Loczka 20:00, 12 sty 2016

Do góry
Grudzień

Wiankowanie u Gosi

Na tym zakończył się mój sezon. W 2015 roku mój ogród dostał około 300 roślin nie licząc cebulowych tulipek bo ich z 800 rok był bardzo owocny w pracach. Przez ten rok ogród przeszedł b.dużą metamorfozę jak i ja również ( -31kg na wadze ) nie był to łatwy rok z różnych względów, ale cóż ten będzie lepszy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:00, 12 sty 2016

Do góry
Cieszą tak jakby wiosna już przyszła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies