Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 08:57, 07 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pszczelarnia napisał(a)

Urocze miejsca.
Pszczelarnia napisał(a)

Praca zbiorowa - trzeba podkreślić. Doświadczenie? - mam wrażenie, że ciągle jestem na początku ogrodniczej drogi i nic nie wiem, błądzę i jedyne co robię, to biegam ze szpadlem i z tymi samymi roślinami.

Biegaj Ewa z tymi roślinami i szpadlem, dobrze Wam to służy (i Tobie i roślinom) . Bo efekty oszałamiają.
Ogródek Ewy 08:41, 07 lis 2015

Do góry
Ewcia pomysł z trzmieliną na siatce jest doskonały , też będzie zimozielono i szybciej niż z bluszczem. Gosiaczek ma tak u siebie i rewelacyjnie to wygląda. Na siatce ma puszczoną matę trzcinową, czy jak się tam ona nazywa (z tych cienkich patyczków w każdym razie) i na to dopiero roślinki. Między trzmieliną rośnie jeszcze bardzo dużo powojników i jak wybuchają kwieciem to rozpłynąć się można. Niestety jak u Niej byłam to jeszcze nie kwitły.

O, to zdjęcie z Ciociogrodu właśnie . To akurat ściana ganku, ale na siatce też tak ma. Powiedz Jej to wrzuci foty. Ty tam masz słonko więc powojniki też mogłabyś puścić.
Co do szpaleru... Też nie chciałam u siebie całego szpaleru ze szmaragdów (tam gdzie mam to już siła wyższa - muszą zasłonić szopę sąsiadki, innej rady nie ma). Nie chciałam go jednak ciągnąć na całej długości i stąd ten mój żywopłot mieszany u mnie. Mało jeszcze widoczny, bo rośliny muszą urosnąć. Ale może pomyślisz nad takim rozwiązaniem właśnie? Wtedy i te żywotniki mogłabyś w niego wpleść. Np. jakaś roślinka liściasta, jakiś krzew, trzy żywotniki, znów coś innego itd. No i tym sposobem swoje chciejstwa możesz tam posadzić. Ja z liściastych mam bez koralowy Sutherland Gold, dereń Sibirica Variegata i klon szczepiony na pniu Crimson Sentry. O matulu, ale się spisałam. I będziesz to musiała biedactwo przeczytać . Wytrwałości życzę . Buziol .
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:38, 07 lis 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
oto moje tasiemki

ooo matko to się bedzie działo kilometry tasiemek
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 08:35, 07 lis 2015

Do góry
o tak Kasiu masz racje. Dzis bede probowac na drutach, wiekszosc czapeczk jest szydelkowych

Kilka fotek z wczoraj.

dzis pada. Nie pojchalismy jednak do Ingolstadt, bo to w sumie jedyny dzien kiedy mozemy nad ogrodzeniem popracowac. No ale jak pada hmmm...
wrrr
Zagajone .... moja bajka .... nowy ogród 06:26, 07 lis 2015

Do góry
Kochani
Wczoraj chodziłam po całym ogrodzie i zbierałam wytargane rośliny ... połowa z objedzonymi korzeniami ... posadzilam wszystko na nowo ale nie wiem ile z nich przeżyje.

Dzisiaj dzieci siostry i brata .... zresztą cała grupka nastolatków też .... będzie miała lekcje poglądowy jak żerują dziki.
W oflisowym ogrodzie 01:19, 07 lis 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Też o tym słyszałam. Czasem jak roślinki rosną długo w doniczkach, to mają tak splątane korzenie, że nie mogą się z tego wydostać.

Większość przesadzanych z donic roślin zaczyna chorować, przysychać lub nawet całkowicie obumierać tylko z tego powodu, że nie przywiązujemy do tej czynności szczególnej uwagi.
Nieświadomi swoich błędów po krótkim czasie doszukujemy się stu różnych przyczyn zmian w wyglądzie roślin, nie zdając sobie sprawy z tego, że roślina dusi się swoimi własnymi korzeniami.
Oto przykład trawy wyjętej z donicy przeznaczonej do posadzenia w nowym miejscu.

Jeżeli wsadziłbym w takim stanie bryłę korzeniową do przygotowanego dołka, to najprawdopodobniej roślina nie przeżyłaby nawet pierwszego roku, lub porządnie ten zabieg odchorowała.

-Włókna tego systemu korzeniowego mają już naturalną tendencję do owijania się wokół siebie. A więc pętla będzie się zaciskać coraz mocniej.
-Korzenie główne nie mają możliwości wytworzenia nowych, młodych włośników korzeniowych które odżywiają roślinę.
-Całkowita powierzchnia korzeni nie ma styku z glebą w której rozpuszczone są sole mineralne.
-Brak w systemie korzeniowym odpowiedniej ilości powietrza, a woda będzie przechodzić przez tę plątaninę korzeni jak przez sito.

Co innego jak przed posadzeniem trawy porządnie rozluźnię jej bryłę z systemem korzeniowym i rozczeszę korzenie palcami tak, aby mogły sobie one swobodnie zwisać.
Czasami posługuję się również grubym szpikulcem, lub nawet nożem.

Teraz wystarczy je nieco skrócić i rozłożyć równomiernie na kształt ośmiornicy na kompoście usypanym w dołku. Następnie już możemy przejść do dalszych czynności związanych z sadzeniem.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:41, 07 lis 2015

Do góry
I moje najlepsze foty z dziś..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:38, 07 lis 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
Aniu po długich dwóch tygodniach od ostatniego pobytu na "włościach", mam okazję pojechać w tę niedzielę. Poprzykrywać te najmniejsze z najmniejszych sadzoneczki bylinek jakąś jedliną (liścmi) czy coś? Czy zostawić i postawić na przetrwanie? Tam pizgawka jest, zaznaczam nieobyczajnie!

Zostaw, mają dać radę, jak padną to znaczy, że były chorowite i do niczego
Jak przykryjesz korą lub liśćmi, to będzie im cieplej, ale ja preferuję zimny chów U Ciebie klimat dużo lepszy

Dziś ucieszyłam się, że z moich chryzantem ..żyją dwa.. mają szansę się odbudować. Widać, że mam dwa różne W jesiennych rewolucjach w zeszłym roku posadziłam je obok siebie.. Pełnego niewiele zostało, ale żyje..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:33, 07 lis 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja jednak mam nadzieję, że tam mi coś wykiełkuje z tych białych...kora tam zwleczona, ziemia ruszona (wykopywałam 5 sporych host dla Kasi). Zobaczymy.

Cieszę się, że masz czasu trochę dla mnie...

Kindzia jak Ci się czkało dziś to z mego powodu.. gapię się na swoje róże i myślę sobie.. trzeba oberwać liście, trzeba zebrać wszystkie liście.... bo inaczej będą czarne.. jak te co "trzeba zebrać liście".. Popatrzyłam ile tego i stwierdziłam szybciej je wyciepię niż je oberwę.. tydzień na skubaniu liści... chyba by mnie musiało coś walnąć w moja łepetynę.. aż tak dal róż się nie poświecę..
Chore róże liście do zbierania.. a te co się trzymają lepiej lub gorzej jeszcze w liściach.. skubnęłam kilka najbrzydszych.. puknęłam się w czółko i spasowałam. Na emeryturze będę się bawić w skubanie.. to 3 foty i 6 róż, a mam ich 60, a może więcej.. znów nie pamiętam. Najśmieszniejsze że ich u mnie wcale nie widać.

Edit, a dzięki temu że ich nie obrywam mam czas posiedzieć na forum

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:26, 07 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Uwielbiam te sentencje- coraz ostrzejszy humor mam

Sebuś..samo życie.. smog wisi..to i powietrze wk...a

I szur i szur... a niedawno eM zbierał ..

Co prawda lubię jak liście leżą.. ale nie lubię jak wiatr powieje i jak po deszczu się zrobią takie feeeee

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:23, 07 lis 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Mam tak samo, bo jak zimno to uciekam do domu, w domu też robota....

Dzięki, właśnie moje są w stanie przedkwitnienia, więc okryję

Te Twoje rybeńki są cudowne, to nic, że niszczą, ale nikt takich nie ma na ogrodowisku, oczko faktycznie przeźroczyste

Twoje też zawsze czyściutkie

Byłam u Ciebie wczoraj na klonach, a ty byłaś u mnie Telepatia czy cóś

I klonik bordowy.. co nie jest już bordowy

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:20, 07 lis 2015

Do góry
Dubelek..
To szur szur..

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, a nie masz wrażenia, że jak się zostawi trochę tego nieściętego na zimę to potem wiosną jak się wszystko wyczyści, pościna to człowiek się normalnie czuje jakby okna na święta umył? Takie uczucie, że tak nagle się czyściutko zrobiło, a jednocześnie słoneczka przybywa i roni się coraz cieplej... Uwielbiam to
Baptysję mam dzięki Tobie. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pokaże co potrafi, bo póki co to nawet nie raczyła zakwitnąć. Niemniej jednak też doceniam ładne liście i to że przez cały sezon nie pojawiły się na nich żadne plamy ani wżery
Miłego dnia

Bo poszła w korzonki... tak czasami rośliny maja, że budują bryłę korzeniową.. tak samo jak hosty..stoją, stoją a potem jest busz

Jak teraz wycięłam tu i tam... symbolicznie ale najgorsze ..to też zrobiło się święto

A okna jakoś prawie nigdy nie zdążę umyć przed świętami i zwykle robię to po świętach

Jedna trzmielina pada.. ciekawe czemu???

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Odpozdrawiam.. kolejnym szur szur...

Któraś pisała, że jak liście tak ładnie pod drzewami leżą.. to będzie mroźna zima.. zobaczymy. U mnie wszytko ładnie pod drzewami.. wiatru nie było..

Podpisuję się obiema ręcami, u nas rolnicy i moja babcia tak gadają. I po 18 latach tej wiedzy potwierdzam , że coś w tym jest Ale zawsze mogę się mylić......zrzucę na zabobon
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:07, 07 lis 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Aniu dziękuję Ci bardzo za szkolenie

Do usług...
Tego nie wycinam.. bo zdobi
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:06, 07 lis 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Byłam,poczytałam ,pozdrawiam.

Odpozdrawiam.. kolejnym szur szur...

Któraś pisała, że jak liście tak ładnie pod drzewami leżą.. to będzie mroźna zima.. zobaczymy. U mnie wszytko ładnie pod drzewami.. wiatru nie było..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:04, 07 lis 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Jestem na bieżąco, widziałam twoje kolory...już ich coraz mniej ale "ulubienica" daje czadu kolorem....
Masz racje jesien jako taka cudna jest ale te przejściowe, szaro-bure okresy ni to zimy ni to jesieni sa okropne do przetrwania...ja wtedy duzo wychodze, do zanjomych, do teatru, do kina.....i jakos przetrwam.
Oby do wiosny !

Ale jeszcze tu i tam oko można zawiesić..tylko dlaczego tak zimno???????

Moja wiśnia Kiku coś tam też zgubiła liście, a eMuś jeszcze nią potrząchał by spadła reszta.. zbieranie kosiarką wtedy na raz.. Logiczne, praktyczne, ale teraz jest łysa.. raz potrząsnął i spadło wsio A była tak piękna ..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:02, 07 lis 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Łączę się w tym samym bólu przetrwania niesprzyjającej pogody.

dla Ciebie moja "bukowina"

Cudna ta Twoja bukowina.. na pomorzu lasy bukowe, a u nas to wyjątek w Bieszczadach. Cudne jest szur szur w liściach... ja u siebie dziś też robiłam szur szur.. a potem eMuś pozbierał kosiarką co najgorsze, bo deszcz zapowiadają.
Z pod liści to nawet żurawek nie widać..

liście sa wszędzie. Nawet na gałęziach jodeł... Jakbym chciała posprzątać liście z mego ogrodu, to chyba przez rok miałabym co zbierać To jest niemożliwe..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:58, 06 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Aniu, mam pytanie - niezbyt fajne, ale Ty to będziesz wiedzieć.

Czy opuchlaki zżerają też korzenie jeżówek?

Mam plagę larw i zastanawiam się, co mi zostanie w ogródku na przyszły sezon .

Może lepiej nie wiedzieć co lubią .. nieświadomość jest czasami fajna

Ogólnie lubią to co ja lubię w ogrodzie.. i mamy konflikt interesów.

Zrobiłam listę (z literatury i własnych obserwacji) co lubią wcinać i mogę ci ją opublikować.. ale czy warto????

Jak jesteś gotowa na to..to ci skopiuję i wkleję..

Taki sobie fajny widoczek. I tego nie ścinam... to Hakonechloa Nickolas, w sezonie zielona A teraz taka fajna..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:52, 06 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Aniu
czyli szałwię ściąć jeszcze teraz? czy już na wiosnę

Ścięłam bo była brzydka i wnerwiała swoim wyglądem.Poza tym dosadziłam dalszy ciąg czyli dłuższy szpaler i te w doniczkach były już zmaltretowane ,a te w gruncie nawet trochę kwitły.. Teraz wszystkie takie same..czyli nie widać ich
Małe sprzątanko.... potem poszłam wywalać tojeść kropkowaną i pysznogłówki i takie tam.. Kłączy otrzepanych z ziemi... zebrałam taczkę.. a to jeszcze nie koniec, ale łapki zmarzły, zrobiło się ciemno i po robocie

To u mnie wycinka co brzydkie..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies