Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

MirellaB 10:26, 24 sty 2016

Madżenko mi Twój ogród bardzo się podoba takim jaki jest. Trawy między kulkami, trzy trzmieliny na pniu to taki znak rozpoznawczy

Bym chciała mieć taki ogród

Zmiany pewnie będą spektakularne
Kasya 10:36, 24 sty 2016

Dopiero teraz zwrocilam uwagę jakie ty masz wielkie okno ...a właściwie ścianę
Jak ci się to sprawdza w zimie ? Jakie masz ogrzewanie ?
U mnie niby ciepło ale jak się stoi przy samym oknie to chłód bije
Jednak trzeba mocniej grzać przy dużych oknach i nie wiem czy kanalowe nie sprawdza się lepiej przy oknach
Kasya 10:39, 24 sty 2016

A ci będzie miedzy kwadratami ostatecznie ? Z karmnika całkiem rezygnujesz ?
yolka 11:07, 24 sty 2016

mam pytanie, co to za drzewka liściaste - ta para w małych kwadracikach z bukszpanu?
mira 11:11, 24 sty 2016

Czytam,czytam, i tez zmiany mi się u Ciebie podobają, ciekawa jestem tych hakoe pod magnolią chyba elegantsze niż stipy ale stipy bardziej naturalistyczne, to ja zostanę przy stipach a jedną hakoe mam i chcę przesadzić to chyba nie grzech
pozdrawiam
Sebek 11:36, 24 sty 2016

yolka napisał(a)

mam pytanie, co to za drzewka liściaste - ta para w małych kwadracikach z bukszpanu?

Graby
frezja 11:49, 24 sty 2016

Sebku..jaka to odmiana? czy rośnie wolno i czy do mniejszych ogrodów?
Sebek 12:14, 24 sty 2016

frezja napisał(a)
Sebku..jaka to odmiana? czy rośnie wolno i czy do mniejszych ogrodów?

Bez odmiany, zwykłe graby Graby rosną szybko, ale regularnie cięte zmieszczą się niemal wszędzie
malgorzata_s... 13:21, 24 sty 2016

Masz rację że gusta ogrodowe się zmieniają po wejściu na O. Zmiany niesamowite i jak pięknie ogród dojrzewa
Madzenka 15:24, 24 sty 2016

Sebek juz napisał, w pojeżdzie sa zwykle graby pospolite. Na zdjęciach widać jak szybko przyrosly. Ale jesli M sie zgodzi zostaną zastapione Fastigatami, które rosna na tyłach domu. Ale cała ta rabata zmieni układ, skopiuje ułożenie kwadratów Nawigatorki. Zgode na piśmie juz dostałam W tym miejscu niesty bardzo mocno wieje, wiec musz Ewie skupić na odpowiednim umocowaniu grabow, bo ciagle wiatry je wykrzywiają.

Runianka ma szansę zostać. Najbardziej drażni mnie przód pod magnolia i tam będzie na pewno hakone. Runianka jeszcze zostanie. Jesli będzie deszczowe lato to pewnie pokaze na co ja stać. W poprzednim roku w upały mocno ucierpiała i pewnie dlatego myślę o jej wymianie. Ten duży kwadrat ma łacznie 16 m2 i składa sie z 4 czesci. W każdej dominują bukszpany ale każda czesc może miec inne trawy. Ja lubię taki misz masz, na szczęscie zawsze to można zmienić.

Co do stip to jeszcze na kawałku rabty zostana ale tylko najmłodsze siewki. Nie pozowlę juz im zarosnąć ani bukszpanów ani jeżówek. Ponadto w innym miejscu do bordowych berberysów dosadziłam red baron i stipy. Cała ta rabata to będzie kulkowisko z róznymi trawami. Dlatego keidyś docelowo pewnie runianki nie bedzie. Ale na razie dodaje geometri rabacie wi zostanie

Co do okien to mimo, ze w bardzo mrozne dni mocno wychładza sie dom (to niesty wada profili aluminowych) to nie zamieniłabym ich na nic innego. Dla tych okien i ogrodu zimoweg budowaliśmy nowy dom. Spojrzenie na ogród nawet w najbrzydszy dzień poprawia mi humor. Zaletą zimozielonych bukszpanów i cisów oraz traw jest to że nawet dzisiaj w mroczny, błotny dzień mam zielono za oknem.
Kolejny dom bedzie miał natomiast wewnętrzne przeszkolne patio dzielące przestrzeń domu na rózne strefy

A gusta ogrodowe dzieki forum bardzo sie zmieniaja, co wdać bardzo na zdjeciach retrospektywnych z ostanich lat