Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

April podbija las... 11:43, 18 mar 2025

Do góry
April napisał(a)
Poryłam trochę weekend w ogrodzie. Chociaż to raczej był taniec z grabiami i wynoszenie dziesiątek koszy z igłami do mojego lasku, na górkę, która stale rośnie. Nie zmienia to faktu że mam już trzy komory kompostownika zapełnione do ponad 160cm wysokości. A nawet nie połowa suchelców ścięta.

Wspaniała ściółka dla kwasolubów, mogłabyś mieć ogród rododendronowy, może na tej górce posadź rodki czy azalie?
Piękne kępki cyklamenów
Ogród w malinówkach 11:39, 18 mar 2025

Do góry
Cisy podlane, wietrzą się w gospodarczym.

W końcu podzieliłem sadzonki irysów syberyjskich. Zanim trafią na rabatę ukorzenią się w doniczkach.

Foto robocze, świeżo po wsadzeniu.

Ogromnie podziękowania dla Ani z "Wymarzyłam sobie wrzosowisko" Dostałem dorodne kępy, z których zrobiłem 7 sadzonek. A można było i więcej nawet. DZIĘKUJĘ ANIA
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 11:01, 18 mar 2025

Do góry
Dziękuję za pochwały szklarni i huśtawki Kiedy zaczynali robić huśtawkę, szwagier mówił, że mają więcej sprzętu niż talentu ale też myślę, że nieźle im wyszło. Bujałam się, huśtawka wytrzymała

Do wysiewów dołączają pierwsze pomidory, wysiane 13 marca już kiełkują:

Znowu na wsi 10:42, 18 mar 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Widoczne na ostatnim zdjęciu gałęzie na rabacie to zasieki przeciwko kotom, strasznie kopią małpiszony jedne. Krzywe drzewko to lilak Palibin. Mnie zbytnio nie przeszkadza ale drażni eMa, namawia mnie na korekcję pionu. Boję się że po próbie przesadzenia, jeżeli przeżyje może zacząć wypuszczać odrosty. Co radzicie? Prostować czy nie prostować?
Na koniec kilka obrazków znad zlewozmywaka poprzez czekającą na przycięcie różę Westerland

Palibina podcięłabym tylko z jednej strony i wyprostowała, podsypała tam ziemi i przypalikowała.
Westerland też u mnie tak nieregularnie rośnie, w tym roku przycięłam wszystkie pędy krótko, wkurzał mnie już ten drapak, taki kolczasty
Kalina przepięknie kwitnie, masz wspaniałe dla niej stanowisko,
Bratki lubię ale u innych
Anna i Ogród 2 07:20, 18 mar 2025

Do góry
Patrzę na te swoje wysiewy gdzie jedne wschodzą słabo lub nawet wcale przy kolejnych próbach a inne wyrastają ja las i się zastanawiam „jak ja to rozsadzę”??

Ta gęstwina to dziewanna Weding coś tam a to niżej to driakiew żółta taka jak Danusia ma przy ławeczce. Z driakwią sobie poradzę ale z dziewanną? Przeraża mnie to
Ogrod nad bajorkiem 00:48, 18 mar 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Planuje drabinke z prętów zbrojeniowych żebrowanych fi 16 troche juz zardzewiałych za to świetnie pasujacych do calej reszty moich rdzawych ozdob Bez żadnych zdobien, bez fiku miku. Prosta drabinka pergola. Wys. ok. 2,5 metra przed wkopaniem w ziemie, szer. 150 cm, głebokosc 20-25 cm. Taki klasyk.
Cos takiego jak na poniższym zdjeciu. Tylko metalowa, stabilna i zniesie ciezar potencjalnej róży. Jak róza nie bedzie chciala rosnac posadze tam clematisy z hortensja pnącą lub przywarka.

Widziałam, ze róża Malvern Hills potrafi byc wielka.

Tarcia 20-25 cm to chyba za mała głębokość. Te kupne mają po 40 -50 cm na oko. Jak chcesz ze 2-3 pędy róży prowadzić to za wąsko bedą miały.
Mam drewnianą pergole na kotwach.
3 razy przenoszoną. Nie zdążyła cała zarosnąć przez te przenosiny ale patrząc co w 1 sezon potrafi pnąca giardina to 25cm za mało.

Moze inne dziewczyny coś powiedzą jeszcze.
Ożankowy ogród 23:15, 17 mar 2025

Do góry
Kalina Charles Lemont

Ogródek Gosi 21:33, 17 mar 2025

Do góry

Dziewczyny, wylądowałam w piątek znowu u lekarza, ale chyba tym razem leki podziałały lepiej. Niestety dostałam wziewy i mam podejrzenie astmy.
Jestem zapisana do alergologa i pulmonologa.
W związku ze zdrowiem, nie pracowałam w ogrodzie .
Od środy ma być cieplej, może wtedy wyjdę.

ajka napisał(a)
A propos sprzątania w ogrodzie to u mnie są takie miejsca gdzie spod liści nie widać nic. Z drugiej strony, nie mam ochoty tego sprzątac chyba poczekam aż zgnije. Ogarnięte mam tylko rabaty blisko domu, żeby mnie nie denerwowały

Ja staram się kożuch z liści zgarniać, bo pod nimi niektóre rośliny gniją. Ale nie sprzątam dokładnie. Jak patrzę na strukturę ziemi, to widzę jak zmieniła sie przez te 20 lat. Z żółtego piachu zrobiła się 20 cm warstwa gleby. I to chyba to niesprzatanie wszystkiego miało wpływ.
Mnie właśnie ten bałagan trochę drażni. Ale niedługo nie będzie nic widać, wszystko zarośnie.
Tylko trzeba wytrzymać chwilę

basia3012 napisał(a)
Gosiu, ale u Ciebie kolorowo, niebiesko i fioletowo się zrobiło. Uwielbiam te kolory na rabatach. Masz już zaawansowana wiosnę. U mnie jeszcze nie za bardzo.
Zdrówka życzę.

Staram się sadzić rośliny, które kwitną jak najwcześniej. Uwielbiam te pierwsze kwiaty. I mam nadzieje, że z czasem zarosną cały ogród

Kordina napisał(a)

Basiu to zdjęcie z teraz? Jaki to krzaczorek fioletowy i jego wielkość?

Bożenko, ten krzaczorek to wrzosiec. Nie przycinałam go jak do tej pory, więc wyrósł na jakieś 30 cm. Trochę musze go w tym roku odmłodzić, bo już mniej kwitnie, bedzie chyba duże cięcie

Makao napisał(a)

A co to za kwiatki?
Piękne są.
Wyglądają jak zimowity ale czy to one?
A może to przylaszczki co??

Tak, to przylaszczki, przepiękne, wdzięczne kwiatuszki.

vita napisał(a)
Jedno zdjęcie cieszy się dużą popularnością, trzy osoby cytowały, i ja w zeszłym roku
Krokusy wśród niewielkich traw super połączenie. Szkoda, że miejsce do zmian.

Same zestawienie pewnie się nie zmieni, ale poszerzam rabatę i zniknie to koło. Może coś tam dosadzę, w zależności co wymyślę, ale raczej wiosną widok może być ten sam

TAR napisał(a)

Do tych stip pasuja wszystkie rozowe i niebieskie byliny. Pozwole sobie na chwile wklejke zrobic. Moze komus sie przyda

Pieknie tez by wygladała Perovskia. Ale nie mam z nia fotek.

Ale zapodałaś zdjęcia
Jakoś Twoja stipa wygląda porządniej niż u mnie.
Kiedy ją tniesz? Chyba, że w ogóle.

DariaB napisał(a)
Gosi nie wiem po co się stresujesz tym, że na rabatach coś zostaje nie wysprzątane, przecież to się przerobi i glebę użyźni. Może trochę drażnić widok "niewysprzątanych" rabat ale za chwilę wszystko zarośnie. Ja w zasadzie ścinam tylko wysokie byliny i trawy, większość mniejszych bylin sama obumiera i tego nie sprzątam tylko zostawiam.
Cebulowe masz piękne, cieszą na przedwiośniu bardzo.

Daria, no właśnie mnie drażni ten bałagan. Ale walczyć z nim nie będę. Sprzątam tylko ten grubszy. Poza tym masz rację, że resztki sie przerobią i zmienia samo dobro.
Trzeba przetrzymać

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Żadne kwiaty z pełni sezonu nie wzbudzają takiej ekscytacji i piknięcia serducha jak te wczesnowiosenne wypierki. Biegnie się codziennie do ogrodu, żeby zobaczyć, co tam nowego wychyliło się z czeluści.
Zdrówka życzę. Od czwartku ma być znowu cieplej.

Tak, zgadzam się w 100 %.
Uwielbiam wiosenne kwiatuszki. Mimo, że najczęściej sa mikroskopijne, trzeba się schylić, żeby w ogóle je zauważyć, Ale ciesza bardziej, niż wielkie i okazałe latem.
I tak jak piszesz, wychodzę codziennie zobaczyć co nowego rozkwitło.
A nawet cieszy fakt, że coś wyłazi z ziemi.
Może w czwartek uda mi się popracować w ogrodzie
Ogród w dolinie 19:19, 17 mar 2025

Do góry
Roocika napisał(a)

Asia
Przebiśniegi cudne. Kocham najbardziej z tych wszystkich wiosennych.

Co za hortke widać na drugim foto?
Ogród w malinówkach 17:52, 17 mar 2025

Do góry
Zapisuję dla pamięci.

Sadzenie cisów Taxus baccata w doniczki - 17.03.2025

Podłoże:
1/4 ziemia rodzima (piach)
1/4 ziemia z obornikiem (z worka)
1/4 kompost własny
1/4 kora drobna
+ mączka bazaltowa
+ superfosfat wzbogacony

Ogród w malinówkach 17:44, 17 mar 2025

Do góry
Ja to zawsze w gorącej wodzie kąpany Miały być pokopane dołki i dopiero zamówione cisy, a wyszło jak wyszło.

Zapadła decyzja, że sadzę w doniczki. Wolę mieć na rabacie na spokojnie rozmieszczone i posadzone. A sadzonki naprawdę ładne, więc doniczki były duże. Na szczęście zdążyłem wszystkie posadzić i siedzą w cieplejszym gospodarczym.

Aż żal będzie przycinać na kulki!
Kraina spełnionych marzeń 17:04, 17 mar 2025

Do góry
8 godzin różnicy...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:00, 17 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajnie mieć takich sąsiadów no i miejsce na swobodne sadzenie My musimy wszystko upychać, no i nasze owocowe mogłyby mieć luźniej, ale tak na początku posadziliśmy, dużo się chciało mieć i teraz już tak zostanie

Oj fajnie, oby tak dalej to dobrze wróży na przyszłość
U nas dziś jak w kotle
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:58, 17 mar 2025

Do góry
EE jak zawsze najbardziej wyrywne
Ciemiernik - Helleborus 12:57, 17 mar 2025

Do góry

Zakwitł w donicy. W gruncie pewnie będzie nieco inaczej wyglądać.

Wśród jasnoróżowych siewek dawnych ciemierników orientalnych jest też taka.
Ciemiernik - Helleborus 10:22, 17 mar 2025

Do góry

Nn w kolorze brudnego bordo. Ustalanie odmian nie ma sensu. Wszystkie są piękne.
Ogrod nad bajorkiem 09:56, 17 mar 2025

Do góry
Planuje drabinke z prętów zbrojeniowych żebrowanych fi 16 troche juz zardzewiałych za to świetnie pasujacych do calej reszty moich rdzawych ozdob Bez żadnych zdobien, bez fiku miku. Prosta drabinka pergola. Wys. ok. 2,5 metra przed wkopaniem w ziemie, szer. 150 cm, głebokosc 20-25 cm. Taki klasyk.
Cos takiego jak na poniższym zdjeciu. Tylko metalowa, stabilna i zniesie ciezar potencjalnej róży. Jak róza nie bedzie chciala rosnac posadze tam clematisy z hortensja pnącą lub przywarka.

Widziałam, ze róża Malvern Hills potrafi byc wielka.
Kraina spełnionych marzeń 09:38, 17 mar 2025

Do góry
Ech... w marcu jak w garncu.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:36, 17 mar 2025

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:42, 16 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Urlop wychowawczy rządzi się swoimi prawami Od września będzie już mniej czasu na takie przyjemności. A wyszywanka już prawie skończona. Został jeden kolor jeszcze do uzupełnienia.

Pati, fajnie wyszła Ci wyszywanka, temat pszczół w jakiś sposób bliski mi jednak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies