Musi obeschnąć, za wcześnie jeszcze, ale cięcie? Czemu nie. A ja dziś inaugurację kawki w ogrodzie zrobiłam. Relacja za chwilę bo filmik mi się tworzy i Picasa zajęte
Ja mam sporo róż typowo angielskich i one są właśnie niektóre z tej strefy. Mimo tego uprawiam je na murze.
W końcu minus 20 wytrzymują. Trzeba zrobić kopczyk z ziemi. Można też słomą owinąć dodatkowo.
W mieszkaniu przechowywać nie da się, bo za ciepło i stale będzie rosła, a potrzebuje odpoczynku zimą. Dlatego bardziej odpowiedni byłby chłodny garaż (2-5 stopni) , a najlepiej widna klatka schodowa lub ideał - czyli oranżeria, weranda, oczywiście jasna.
Danusiu, z przyjemnością. Mam nadzieję, że w ciągu tygodnia dechy zjadą, pogoda robi się wiosenna, moje piaski szybko obsychają, więc można będzie brać się do pracy.
Sesja fotograficzna będzie na bieżąco
Jeśli nie - to można siać bo nawet jak trawa stara wyrośnie to trudno. Jak gruba jest ta nowa warstwa?
Jeśli wraz z trawą wyjdą stare chwasty to trzeba zugorować teren, czyli poczekać aż roślinność wyrośnie, popryskać herbicydem albo octem - odczekać 2 tygodnie i przemieszać wierzchnią warstwę gleby z ta starą przy pomocy mechanicznych narzędzi np brona rotacyjna, glebogryzarka.
Pod spodem jest zbita gleba i gnijący stary trawnik.
Posianie na to nie będzie dobre, choć znam takich co zawsze wiosną tak robili i siali. Ale ja bym tak nie robiła.
Też sądzę, że nie traci. Derenie w cieniu drzew liściastych są żółciutkie. Oczywiście teraz liści nie ma, ale cale lato są zacieniowane. Drugi przykład, dereń o czerwonych pędach wyrósł pod kładką, czyli w cieniu - końce pędów ma intensywnie czerwone, niżej zielenieją.