Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:51, 27 lis 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję Izeczko, że wyprostowałaś mnie co do umiejscowienia aniołków!
Irenko, Edytko i całe południe mapy- dziękuję za pogodny dzień. Około 8-ej, jeszcze się nie zapowiadało. Było mglisto!
Ale pies wyprowadzony szybko więc zdążyłam na działkowy autobus.
O 11-tej byłam w ogrodzie.

Niestety, nie jest to najpiękniejszy widok. Ale coś musi się chować do ziemi, żeby wiosną znowu się odrodzić. W planie miałam posadzenie czosnku, i kopczykowanie róż. I to zdążyłam zrobić. Kret buszuje już tylko na głównej alejce, może więc granulki zapachowe trochę go odstraszyły.
Pozmiatałam z głównej ścieżki liście, wykopałam ostatnie selery i część porów, poskubałam natki pietruszki, zjadłam kiść winogron ze szklarni.
Zgrabiłam liście z trawnika., usunęłam suche badyle marcinków. No i minęła słoneczna pogoda. O 14-tej już wystartowałam z powrotem do autobusu.

Jeszcze jeden taki wypad i mogę spać zimą spokojnie.

A tak było w moim ogródku:

Kwitnie pelargonia zostawiona w szklarni,

Rozchodniki jeszcze trwają,

ostatni kwiat rudbekii, i Red Baron wytracił już ogień,

ostatnia gałązka berberysu z liśćmi.

I proszę, pogoda jednak się spisała na medal i w tempie pojechałaś, wróciłaś i do zimy ogród otuliłaś
Kawał pracy, a wiosną od nowa i co ma żyć, będzie, a co nie, jest miejsce na nowe
Fajnie z tą szklarnią, bo można by tam pelargonie przechować, jeśli mrozy góra do -5 będą, może się to udać.
Winogron mówisz kwaśny, mój w tym roku też mniej słodki, chyba z braku wody, tak myślę...daleko do ciebie, bo dałabym Tobie dorodny krzak mojego, ale taszczyć czy w paczce, raczej nierealne.
Miłego dnia Hanuś, rośliny podziwiam, starają się bardzo, no bo grudzień tuż tuż i czytam, że z Frodem już spacery w słonecznej aurze zaliczasz
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:45, 27 lis 2015

Do góry
wrzesień 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:45, 27 lis 2015

Do góry
Widzę rodzinne zaangoazowanie dom bardzo mi się podoba
...a kto na forkach?

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:41, 27 lis 2015

Do góry
sierpień 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:38, 27 lis 2015

Do góry
lipiec 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:36, 27 lis 2015

Do góry
czerwiec 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:34, 27 lis 2015

Do góry
maj 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:31, 27 lis 2015

Do góry
kwiecień 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:26, 27 lis 2015

Do góry
marzec 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:22, 27 lis 2015

Do góry
luty 2014

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:20, 27 lis 2015

Do góry
styczeń 2014

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:20, 27 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)

Gabrysia zawsze mnie ubawisz bombonierką - fakt wielki nie jest
Taka woda znaczy mała beczułka cieszyć może w pobliżu miejsca gdzie się przebywa.
Nie uwierzysz ale ja wypatrzyłam u Pani gdzie nocowaliśmy w Poczdamie przy tarasie maleńkie oczko to z fontanka i pomyślałam że to jest super mieć przy tarasie takie szurszanko wodne - no i o tym myślę.
Dorocie nie muszę się kłaniać bo sobie wyczyta
Z tą wodą to dziwne Ty na górze a ja pod górą ale u mnie wcześniej nie było to mnie dziwi. Po suszy w tym roku i wielu budowlanych działaniach wkoło sama nie wiem co robić.

Bombonierka nawet nie z powodu wielkości, tylko poukładania czekoladek - równiutko, a wszystkie smaczne i śliczne i nie wiadomo którą wybrać.
U nas wody też tyle nie było i teraz jest, porobiło się coś widać i u mnie i u Ciebie.
Dorota - pozdrawiam i ciągle cieszę się fuksją, wdzięczna jestem i kłaniam się osobiście, skoro nas czytasz.
Grubej dyni zmagania z naturą 12:16, 27 lis 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Jakiś czas temu zrobiłam projekt rabaty przy tarasie do wykonania na wiosnę. Miała być łąka ale ... łąki chyba nie będzie Kłóci się z moją potrzebą uporządkowanego otoczenia
Co sądzicie?

Planowana łąka:

Propozycja alternatywna czyli kulkowisko.

Ja oczywiście jestem za łąką, nie mam tak dużej potrzeby uporządkowanego otoczenia Ale do Ciebie rzeczywiście druga opcja bardziej pasuje
Płot śliczny, brawo mężusiowi
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:09, 27 lis 2015

Do góry
Sylwio wizytówką super.

Mogłabyś kiedyś cyknąć zdjęcie dachu studni z bliska? Tam jest jakaś płyta czy deski? Fajnie to wygląda. Ja muszę dorobić swojej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:05, 27 lis 2015

Do góry
Wielkie dzięki za pomoc
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:57, 27 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)

Pierwsze słońce dzisiaj

O tak.. ponuro dziś.
Fajnie Cię widzieć

Grab - Carpinus 11:53, 27 lis 2015

Do góry
Skoro rośliny przetrwały kilkadziesiąt lat na tym stanowisku widoczne odpowiada im taka lokalizacja. Niemniej zawsze warto poprawić strukturę gleby dodając kompostu czy innego nawozu organicznego. Jeśli masz dostęp do kompostu czy dobrze rozłożonego obornika dodaj go. Taki nawóz nigdy nie zaszkodzi rośliną. Co do liści to idealny rodzaj ściółki, nieco kłopotliwy bo kiedy są suche wiatr lubi je rozwiewać, ale jeśli namokną wówczas sklejają się i dobrze przylegają do podłoża. Dżdżownice zrobią swoje wciągając je w głąb gleby. Poza tym liście pod żywopłotem to doskonałe schronienie dla wszelkiej maści owadów, a i jeże nie pogardzą takim schronieniem. Graby świetnie reagują na cięcie, więc jeśli chcesz odmłodzić rośliny koniec zimy i początek wiosny to doskonały okres na radykalniejsze cięcie. Wiosną będzie nieco łysy, ale pod koniec lata doskonale odbije i zagęści się. Jeśli śledzisz Gardeners World Monty Don w zeszłym sezonie radykalnie skrócił część swoich kilkuletnich grabowych ścian. Co prawda miało to na celu lepsze przewietrzanie ogrodu (plaga bukszpanów), jednak Graby świetnie zareagowały nawet na tak radykalne cięcie.

Nie ma nic piękniejszego niż wiekowe, dobrze utrzymane żywopłoty liściaste, a Grab czy Buk z czasem tworzą niesamowicie gęstą zieloną ścianę. Tak więc zacznij od polepszenia struktury gleby, a później możesz odmładzać swoje wiekowe nasadzenia.

Powodzenia
W kamiennym kręgu od początku 11:42, 27 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Czekam na zdjęcie haftu, jestem ciekawa jak daleko jesteś.

Ewciu mówisz i masz

Całego obrazu nie widać, bo jest zwinięty na krośnie.....pozostała mi jeszcze jedna trzecia do końca.....ale coś tam zobaczycie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:34, 27 lis 2015

Do góry
Agcia napisał(a)

To jeszcze jeden taki obrazek

Pierwsze słońce dzisiaj
Pan Maluśkiewicz 11:24, 27 lis 2015

Do góry
Sezon Świąteczny w powijakach. Wklejam zdjęcia ubiegłoroczne. Może wenę złapię choć na pierniki. Oj.
Nie mogę w tym roku sie zdecydować co robić:
- domki?

czy szopkę?

czy co?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies