Witam Was wszystkich serdecznie jestem zupełnie nowym ogrodnikiem który spędził całe życie mieszkając w mieszkaniu w bloku. Ponad rok temu kupiliśmy dom w Szkocji i moim marzeniem jest mieć piękny ogród jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Poprzedni właściciele mieli swój pomysł z mnóstwem drzew które nam się nie podobały i postanowiliśmy je wyciąć ( ciagle jesteśmy w trakcie). Mam do Was pytanie o jakiekolwiek wskazówki co zrobić i jak oraz przede wszystkim co możemy zrobić już teraz a z czym musimy poczekać do wiosny. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
Poniżej załączam zdjęcia stanu aktualnego
Dziękuje
Moim skromnym zdaniem:
- pod ścianą coś wysokiego powinno być- albo trawy( wg mnie niekoniecznie variegatusy- masz ich już sporo z przodu), albo np.ze 3 cisy kolumnowe. A przynajmniej jeden wyższy pionowy element- np. stożek, jeśli lubisz
- róże- jeśli, to takie żeby nie zahaczały przechodzącego
- Fajny jest pomysł: erecta+ lawenda+ bym perowskie dodała. Ale to jest wersja bez akcentu pionowego. No i w zimie trochę kiepsko może wyglądać
- nie pamiętam co jest na trawiastej dalej, pionowego, ale chyba coś na pniu, prawda? Bo myślałam o róży na pniu szczepionej, ale tylko jeśli dalej nie ma nic takiego podobnego
- więcej nie radzę, bo się nie znam
Witam serdecznie w to piękne południe dzisiejszego dnia.
Czuję się już dobrze, więc zrobiłam zdjęcia reprezentacyjnej części mojego ogrodu. Skupione tutaj mam rośliny zimozielone w tym kilkunastoletnie bukszpany i jałowce. Przebarwiają się na żółto hosty i to sprawiło, że to miejsce nabrało nowego wyglądu. Może nawet wprowadzę tu na stałe jakiś żółty element np. płożące żółte jałowce, bo jak już pisałam bardzo lubię te rośliny
Widok z góry czyli z pierwszego piętra.
I bukszpany z bliska.
Dla ciekawskich: te małe kuleczki są tak samo stare jak ta największa. Otóż zanim trafiłam na forum stosowałam restrykcyjne cięcie w przypadku zaatakowanych roślin Teraz robię ekologiczne mieszanki
Monia, a może ten żywopłot posadzisz jednak z bordowego buka...?
Pomyślałam o tym patrząc dzisiaj na zestawienie dużych co prawda drzew, ale w takich właśnie kolorach. Buk trzyma liście do wiosny, więc mimo, że liściasty, byłby zasłoną przez cały rok.
Zimą miedziany kolor liści też by fajnie wyglądał na tle srebrnych świerków. Spójrz, jak to wygląda z moim płotem:
Sylwia pogoda nam się już poprawiła...fajne wam wyszły te drabinki i obeliski z gałązek brzozy.
Pracę z warzywnikiem, podziwiam, mój kawałek cały do przekopania, jeszcze raz do czyszczenia się nadaje....chwast, perz, nie wyrabiam na zakrętach
Wyczyn w Waszym wydaniu...nic tylko bańki puszczać
Trzymam kciuki za przyjęcie się świeżo posadzonych drzewek
Życzę słoneczka, bo pracki to Wam nigdy nie brakuje