Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:26, 08 sty 2012

Do góry
Z tymi psami to muszę się przyjrzeć - ale nawet one mogą się mylić, skoro śniegu tak dawno nie widziały - choć sypał dziś znowu - wysoko w górach ciągle jest
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:25, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, rozbroiłeś mnie tymi fotkami wiosennymi. Toż zima ma przyjść dopiero pod koniec stycznia.

Czyli przyjdzie...oby do tej pory cebulowe nie zaczęły kwitnąć czy coś - niech siedzą w miejscu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:24, 08 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Tak sobie popatrzyłam na te Twoje bratki i przypomniało mi się, że moja mama wsadziła sobie we wrześniu bratki i................... kwitną do teraz, są w świetnej kondyncji! A kolorowo ma na balkonie jak nie wiem.... co z ta pogodą???

Moje kupione jesienią też nadal mają kwiaty
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:23, 08 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
Sebek coś pomyliłeś ciemierniki nie potrzebują wietrzenia . już kwitną

Napisałaś niecierpków - a chodziło Ci o ciemierniki, że już kwitną
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 22:21, 08 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Małgosiu, czy nie za dużo roślin na tą rabatę?

To jest koncepcja, rośliny można zamieniać zachowując podobny pokrój.
Zakładam, że Sebek zna sie na rzeczy
Trawy, byliny i róże mają się wzajemnie przenikać.
Na kamieniach poduszkowce bylinowe oraz berberys Admiration, też karzełek .
Można zamiennie dać kilka kosodrzewinek lub innych iglaczków karłowych, o ile starczy miejsca.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 22:20, 08 sty 2012

Do góry
Gosiu - dziękuję pięknie za rysunek - tylko jest jeden problem - ma to być rabata bylinowa i nie chcę za bardzo dokupywać do niej roślin - z tych mam może kilka...

Przedstawię może jutro rysunek drugiej strony - właśnie tej co narysowałaś...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:11, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, rozbroiłeś mnie tymi fotkami wiosennymi. Toż zima ma przyjść dopiero pod koniec stycznia.

naprawdę??? O ranyyyyyy - a ja myślałam, że już nam się upiecze w tym roku!
Przedogródek Agniechy973 22:03, 08 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Na ciurkadełko mam materiał - kulę z piaskowca, a nawet dwie, więc motyw będzie można powtórzyć przy tarasie (wszyscy zachwalają dźwięk ciurkającej wody). Nada się? Oczywiście trzeba by wyczyścić. Czy Karcher wystarczy?

Fajna kula Sebek ma rację -bambusy są ekspansywne, mówiła o tym Maja w swoim progr. Tu masz linka
http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,1,62913,0.html
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 21:57, 08 sty 2012

Do góry
No Sebek widzę rewolucje w ogrodzie. Kibicuję. Niezła dyskusja się wywiązała. Z taką pomocą musi się udać.
Małgosiu, czy nie za dużo roślin na tą rabatę?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:05, 08 sty 2012

Do góry
Przeglądanie obserwowanych wątków i artykułów 20:48, 08 sty 2012

Do góry
Jest tak, że np. jest ostatni post mój, pojawia się kolejny i klikam - i wraca mnie na poprzednią stronę - a przecież wiem co było wcześniej. Jak jest kilka postów i się przeciągają na dwie strony to OK, ale jest jeden i odsyła mnie na poprzednią
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:38, 08 sty 2012

Do góry
Jeśli wybiorę trawiastą wersję to za lawendy nic nie pójdzie - tam jest około metra

Jednak w miejsce rogownicy mam wtedy do wyboru - ostróżki, łubin i werbena patagońska - i do tej ostatniej się skłaniam - będzie leciutka i pasuje do lawendy
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:31, 08 sty 2012

Do góry
Sebek coś pomyliłeś ciemierniki nie potrzebują wietrzenia . już kwitną
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:18, 08 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Pod hortensjami pachysandra - ok, ale rogownica - nie
Kosaćce za lawendą też nie. Raczej coś żółtego nawet Ilex c. GG.

Ostróżki koniecznie ciemny granat, a jeśli chcesz malwy - to białe, Dałabym bez malw. Kolor ostróżek będzie doskonale współgrał z pomarańczowymi kannami. Różowe obok pomarańczowego - nie będzie dobrze.

Po prostu ogród... 20:15, 08 sty 2012

Do góry
Przepiękne
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:14, 08 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
ja tez dzisiaj zaglądałam do ogrodu , ale nic się nie dzieje w kwestii kwitnienia oprócz niecierpków - ale to normalne , bo kwitną juz drugi tydzień . zrobiło się trochę zimniej dzisiaj , więc nawet nie wietrzyłam aukuby i hortensji pod przykryciami

Ciemierników

A wietrzysz je - bo moje spod przykrycia jeszcze nie wyszły
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:13, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek popraw troszkę nazwy roślin są blade i nie widzę co napisane

Danusiu - pod spodem wyjaśnione co i jak - na razie tylko prawą stronę rozkminiajmy
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:12, 08 sty 2012

Do góry
Sebek popraw troszkę nazwy roślin są blade i nie widzę co napisane
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:11, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Popraw murek i podprostuj najeżone kamienie.

coooo?

A nie gadaliśmy o tym, że zostaje tylko trzeba go naprostować?

Jutro zrobię wizualizację drugiej strony - w zasadzie murek wtedy będzie widoczny tylko zimą.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:11, 08 sty 2012

Do góry
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies