Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:31, 07 lip 2020

Do góry
songo14 napisał(a)
Witam, w kwietniu zakładałem trawnik ( Trawa Barenbrug Sportowa RPR Play&Sport). Kosze systematycznie, nawadniam. Chwasty trochę zniknęły po pierwszych koszeniach. Trawa wolno rośnie, koszę, a raczej równam raz na 6 dni. Proszę o doradzenie, czy już czas na nawóz. wóz.

Tak,już czas na nawożenie.
drzewa zacieniające zamkn. 07:26, 06 lip 2020

Do góry
Tu przeniosłam https://www.ogrodowisko.pl/watek/8418-drzewo-dla-stworzenia-cienia?page=2#post_0
Drzewo dla stworzenia cienia, dające cień 07:25, 06 lip 2020

Do góry
Flesz napisał(a)
Witam. Mam taras od strony połudnowo-zachodniej i chciałbym go zacienić bo w słoneczne dni jest trudny do użytkowania. Myślałem o żaglach, ale od godziny 17-18 (czerwiec/lipiec) żagle zacienią okno i elewację a nie taras. Myślę teraz, żeby posadzić koło tarasu kilka drzew które zrobią przyjemny cień.
Drzewa liściaste, żeby nie cieniować w zimie.
Szybko lub bardzo rosnące żeby na efekt nie czekać wiele lat i możliwe do posadzenia jak największe.

Co polecacie?

Myslałem o surmii aurea albo tulipanowcach. Ale może coś innego lepiej by się nadawało?

Platan lub tulipanowiec, ewentualnie lipa, klon jakiś ciekawy. Powinny mieć wysoki pień.
Między polem, a lasem. 07:03, 06 lip 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Pomóżcie mi proszę. Dumam nad tą rabatą z pół roku, jakoś mi ona "nie leży'. Jest przed oknem salonu i jadalni. Widoczna cały rok. Chciałabym też,żeby była właśnie "całoroczna". Nie może być za wysoka, bo za nią jest kolejna rabata. Magnolia z podsadzoną hacone już na niej jest. Tuję Szmaragd, hortensję i kosaćce mam i chciałabym je tu posadzić. Reszta do kupienia.
Te małe różowe kółeczka to rozchodnik bądź jeżówka.
Ma to jakiś sens?

Jakie są mniej więcej wymiary tej rabaty?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:54, 05 lip 2020

Do góry
Ponury_Grzyb napisał(a)
Pani Danusiu, Zerknęła by Pani na mój problem z trawnikiem z poprzedniej strony? Co według Pani może być powodem takiego stanu rzeczy?

Nie wiem jak temu zaradzić.
Chwasty w trawniku 09:51, 05 lip 2020

Do góry
Agnieszka3 napisał(a)

To już nie jest trawnik, to dzikie suche chwastowisko
Załóż system nawadniający, inaczej nic z tego nie będzie

Nie jest to wynik niskiego koszenia, a braku opieki nad trawnikiem.
Chwasty zdominowały trawnik i nic z tym nie robisz.

Opryskaj, podlewaj, dosiewaj, zasil trawnik, koś i będzie trawnik.
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:20, 03 lip 2020

Do góry
Oczywiście i to szybko. To samo dzisiaj robiłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:19, 03 lip 2020

Do góry
U mnie wyżej, co najmniej 2 metry, wysoka jest bo ma dobre jedzenie.
Co to może być 21:17, 03 lip 2020

Do góry
Jeśli cokolwiek mamy rozpoznać to uprasza się o lepsze zdjęcie., Ja tu widzę peta od papierosa, a to drugie - baletnica w miniaturze.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:42, 02 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Kapusta toskańska ma się dobrze, ale bielinek kapustnik składa jaja i gąsienice robią w nich dziurę. Ktoś ma jakiś patent???

Na szyjkę korzeniową olejowane kółka, a nad kapustą siatka, żeby nie siadał na kapuście.

Ja sobie kupiłam takie kółka w Anglii.
Tak to wygląda, ochrona od dołu i od góry

Możesz tanio wykroić z tektury, są na zdjęciach. Kiedy nagle widzisz, że kapusta, brukselka, kalafior, brokuł więdnie, lejesz więcej wody, a to nie więdnie, tylko ugryziona szyjka korzeniowa i fik..leży.Zakładasz kółko i uniemożliwiasz złożenie jaj i wylęganie larw podgryzających korzenie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:38, 02 lip 2020

Do góry
Dejson napisał(a)
Dzień dobry pani Danusiu potrzebuje pomocy miejscami na mlodym trawniku przed 1 koszeniem wysypałem yara mila HYDRO Kompleks. Trawa po tym ruszyła jak z kopyta ale miejscami są nadal dolki jak by wypukalo nawoz ? Czy za malo dalem ? Nie ma opcji żebym go przenawozil albo przesuszył... podlewany codziennie wieczorem przez godzine wszędzie równo mogę podeslac fotki moge w te miejsca teraz dosypac w te lekko zoltawe miejsca znowu yara milla ??

To typowy przykład nierównomiernego nawożenia. Nawóz nie spadł równo tylko tu gdzie zielono - jest ok, a tu gdzie żółte - za mało. Dokładnie widać "wzór" jak sypałeś. Dosyp w żółtych miejscach, ale tylko tu, albo odczekaj i potem podnawozisz równo. Mam nadzieję, że się nauczysz. Tylko to jest potrzebne do szczęścia, ja nie pomogę, bo za ciebie tego nie zrobię.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:34, 02 lip 2020

Do góry
Możesz sobie ułatwić zadanie i ustawić wertykulator delikatnie, płytko, potem wygrabić. Ja bym skorzystała i nie męczyła się. Tylko delikatnie, z wyczuciem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:33, 02 lip 2020

Do góry
Rudy będzie się nazywał Gucio i zostanie u nas, reszta słodziaków do rozdania do dobrych domków. Już jedzą i dumnie korzystają ze żwirku silikonowego
Dokazują najchętniej w Hakonechloa przy tarasie.
Problem z tuja brabant - czy ona umiera? przeniesiony 21:31, 02 lip 2020

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=110#post_1
Problemy z tujami 21:30, 02 lip 2020

Do góry
Kamkra napisał(a)
Witam. Jestem nowy na forum, ale od dłuższego czasu regularnie tu zaglądam i czerpie wiele pomocnych rad. Tym razem jednak potrzebuje konkretnej pomocy. Jedna że 150 posadzonych tui zaczęła mocno Brazowiec od góry. Reszta ma się dobrze widoczne są nowe pędy itp. Tuje posadzone w tym roku w kwietniu. Kupione że szkółki, kopane z gruntu, w siatkach jutowych. Sadzone do dołków wypełnionych podłożem do tui. Nie stosowalem żadnych agrowloknin. Sciolkowane którą mielona, grubość warstwy 4-5 cm. Tuje regularnie podlewane. Martwi mnie ta jedna ze zdjęcia. Nie wiem czy to nie grzyb? Ostatnio od 2 tygodni prawie codziennie mocno pada ,jest wilgotno itp. Reszta tui jest zielona,niektóre tylko mają pojedyncze gałązki brązowe. Jak pomoc tej jednej tui?

Ja bym podejrzewała że ma słabe korzenie i one nie mogą wykarmić "góry".
Problemy z tujami 21:27, 02 lip 2020

Do góry
Nie da się uratować, wykop i wsadź nową tuję, wymień ziemię głęboko i zapraw dołek, podlewaj. Kup egzemplarz ukorzeniony ze 100% korzeniami.
Rozpoznanie terenu i możliwości pod trawnik przeniesiony 20:08, 02 lip 2020

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3316-trawnik-przygotowanie-gleby-rekultywacja?page=3#post_5
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 20:08, 02 lip 2020

Do góry
woytek_ napisał(a)
Cześć jestem Wojtek,
to mój pierwszy post. Ze względu na to, że od dawna mieszkałem w bloku nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o zagospodarowanie ternu przy domu. Od 2 misięcy mieszkamy w domku i na początku września będziemy chcieli założyć trawnik.

Kilka informacji
Chęci - są
Powierzchnia - 280m2
Miejsce - w większości nasłonecznione
Gleba - i tutaj od razu pojawia się pytanie, co zrobić? Ogólnie działka usytuowana jest ok 100m od lasu liściasto-iglastego. Gleba jest wilgotna i dobrze się nawilża. Problem polega na tym, że na naszej działce był magazyn dla 3 pozostałych domów obok, które budował developer. Wiąże się to z tym, że akurat u nas był składowany cały piasek, którego developer nie pozbył się przed nawiezieniem ziemi ciemnej. Miejscami ciemnej ziemi na tym piasku jest ok 20 cm a miejscami to tylko max 3 cm. Niestety max co ziemi możemy nawieźć to ok 5 cm, ponieważ poziom wyjdzie ponad kostkę, taras itd.
Co teraz?
Przekopałem całą działkę nie wyciągając piachu na górę. Mam zamiar dowieźć ok 5-7cm ciemnej ziemi na całość. Czy jest możliwość na takiej glebie założenie trawnika pięknego i gęstego?
Od razu uprzedzam, że to nie jest tak, że się nie chce ewentualnie tego wsyzstkiego zgarnąć i nawieźć ziemi na nowo. Brakuje po prostu pieniędzy na całą tę operację.
Proszę o porady czy są jakieś gatunki trawy, które mogą na tej naszej glebie piaskowo-gliniasto-ziemnej urosnąć?

Dziękuję

Trawnik wymaga dużo przygotowań. Skoro nie jest tak jak powinno to i z trawnikiem mogą być problemy, podlewanie - 1 sprawa. Woda będzie leciała w piasek i trawnik mało dostanie. Będzie wymagał dużo nawożenia. Juz teraz rób kompostownik, będziesz posypywał kompostem i użyźniał potem.'

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 20:03, 02 lip 2020

Do góry
Wydrap pazurkami wszystko co martwe, posyp kompostem lub ziemią i posiej nasiona. Podlej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:14, 01 lip 2020

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu masz piękne byliny szczególnie lilie mnie urzekły.

Niektóre to jak normalnie jedna na drugiej, a niektóre pożarte bo nie pryskam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies