Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 23:54, 08 lip 2020

Do góry
Na podstawie zdjęcia nie jestem w stanie ocenić "organoleptycznie" tej ziemi.
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 23:51, 08 lip 2020

Do góry
Trzeba napisać do nas na maila
gardenarium@gmail.com

zapewne będą jeszcze takie warsztaty, ale w innym miejscu. O kosztach rozmawiamy indywidualnie, zależy od wielkości, typu stawu itp.
Można nasz staw zobaczyć i porozmawiać.
Problemy z tujami 23:48, 08 lip 2020

Do góry
Wyrzuć w każdym razie szmatę plastikową bo tuje tego nie znoszą.
To może być uszkodzenie mrozowe. Ruszyły soki a chwycił mróz i po robocie.
Między polem, a lasem. 23:42, 08 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To długa rabata, potrzebujesz tam drzew, co najmniej 3, dopiero pod nimi planuj.
Same malutkie to za mało, aby nadać rabacie znaczenie.

A drzew wysokich, czy raczej czegoś szczepionego do 1,5m? Bardziej kolumnowego, czy rozłożystego?
Środek rabaty jest ok. 8m od domu. Nie będzie to za blisko?
Między polem, a lasem. 23:38, 08 lip 2020

Do góry
To długa rabata, potrzebujesz tam drzew, co najmniej 3, dopiero pod nimi planuj.
Same malutkie to za mało, aby nadać rabacie znaczenie.
Brązowiejące choinki w ogrodzie zamkn. 23:30, 08 lip 2020

Do góry
Wklej normalnie zdjęcia, na tym to nic nie widać. W wątku choroby świerków.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:07, 07 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak,już czas na nawożenie.

Dziękuję, jeszcze jedno pytanie : czym się kierować przy wyborze nawozu?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:32, 07 lip 2020

Do góry
Tak, ja już tak bardzo nie tęsknię, bo mam swoją Anglię w zasięgu ręki Dzisiaj chłonęłam urodę kwiatów i zapachy robiąc zdjęcia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:31, 07 lip 2020

Do góry
songo14 napisał(a)
Witam, w kwietniu zakładałem trawnik ( Trawa Barenbrug Sportowa RPR Play&Sport). Kosze systematycznie, nawadniam. Chwasty trochę zniknęły po pierwszych koszeniach. Trawa wolno rośnie, koszę, a raczej równam raz na 6 dni. Proszę o doradzenie, czy już czas na nawóz. wóz.

Tak,już czas na nawożenie.
drzewa zacieniające zamkn. 07:26, 06 lip 2020

Do góry
Tu przeniosłam https://www.ogrodowisko.pl/watek/8418-drzewo-dla-stworzenia-cienia?page=2#post_0
Drzewo dla stworzenia cienia, dające cień 07:25, 06 lip 2020

Do góry
Flesz napisał(a)
Witam. Mam taras od strony połudnowo-zachodniej i chciałbym go zacienić bo w słoneczne dni jest trudny do użytkowania. Myślałem o żaglach, ale od godziny 17-18 (czerwiec/lipiec) żagle zacienią okno i elewację a nie taras. Myślę teraz, żeby posadzić koło tarasu kilka drzew które zrobią przyjemny cień.
Drzewa liściaste, żeby nie cieniować w zimie.
Szybko lub bardzo rosnące żeby na efekt nie czekać wiele lat i możliwe do posadzenia jak największe.

Co polecacie?

Myslałem o surmii aurea albo tulipanowcach. Ale może coś innego lepiej by się nadawało?

Platan lub tulipanowiec, ewentualnie lipa, klon jakiś ciekawy. Powinny mieć wysoki pień.
Między polem, a lasem. 07:03, 06 lip 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Pomóżcie mi proszę. Dumam nad tą rabatą z pół roku, jakoś mi ona "nie leży'. Jest przed oknem salonu i jadalni. Widoczna cały rok. Chciałabym też,żeby była właśnie "całoroczna". Nie może być za wysoka, bo za nią jest kolejna rabata. Magnolia z podsadzoną hacone już na niej jest. Tuję Szmaragd, hortensję i kosaćce mam i chciałabym je tu posadzić. Reszta do kupienia.
Te małe różowe kółeczka to rozchodnik bądź jeżówka.
Ma to jakiś sens?

Jakie są mniej więcej wymiary tej rabaty?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:54, 05 lip 2020

Do góry
Ponury_Grzyb napisał(a)
Pani Danusiu, Zerknęła by Pani na mój problem z trawnikiem z poprzedniej strony? Co według Pani może być powodem takiego stanu rzeczy?

Nie wiem jak temu zaradzić.
Chwasty w trawniku 09:51, 05 lip 2020

Do góry
Agnieszka3 napisał(a)

To już nie jest trawnik, to dzikie suche chwastowisko
Załóż system nawadniający, inaczej nic z tego nie będzie

Nie jest to wynik niskiego koszenia, a braku opieki nad trawnikiem.
Chwasty zdominowały trawnik i nic z tym nie robisz.

Opryskaj, podlewaj, dosiewaj, zasil trawnik, koś i będzie trawnik.
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:20, 03 lip 2020

Do góry
Oczywiście i to szybko. To samo dzisiaj robiłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:19, 03 lip 2020

Do góry
U mnie wyżej, co najmniej 2 metry, wysoka jest bo ma dobre jedzenie.
Co to może być 21:17, 03 lip 2020

Do góry
Jeśli cokolwiek mamy rozpoznać to uprasza się o lepsze zdjęcie., Ja tu widzę peta od papierosa, a to drugie - baletnica w miniaturze.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:42, 02 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Kapusta toskańska ma się dobrze, ale bielinek kapustnik składa jaja i gąsienice robią w nich dziurę. Ktoś ma jakiś patent???

Na szyjkę korzeniową olejowane kółka, a nad kapustą siatka, żeby nie siadał na kapuście.

Ja sobie kupiłam takie kółka w Anglii.
Tak to wygląda, ochrona od dołu i od góry

Możesz tanio wykroić z tektury, są na zdjęciach. Kiedy nagle widzisz, że kapusta, brukselka, kalafior, brokuł więdnie, lejesz więcej wody, a to nie więdnie, tylko ugryziona szyjka korzeniowa i fik..leży.Zakładasz kółko i uniemożliwiasz złożenie jaj i wylęganie larw podgryzających korzenie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:38, 02 lip 2020

Do góry
Dejson napisał(a)
Dzień dobry pani Danusiu potrzebuje pomocy miejscami na mlodym trawniku przed 1 koszeniem wysypałem yara mila HYDRO Kompleks. Trawa po tym ruszyła jak z kopyta ale miejscami są nadal dolki jak by wypukalo nawoz ? Czy za malo dalem ? Nie ma opcji żebym go przenawozil albo przesuszył... podlewany codziennie wieczorem przez godzine wszędzie równo mogę podeslac fotki moge w te miejsca teraz dosypac w te lekko zoltawe miejsca znowu yara milla ??

To typowy przykład nierównomiernego nawożenia. Nawóz nie spadł równo tylko tu gdzie zielono - jest ok, a tu gdzie żółte - za mało. Dokładnie widać "wzór" jak sypałeś. Dosyp w żółtych miejscach, ale tylko tu, albo odczekaj i potem podnawozisz równo. Mam nadzieję, że się nauczysz. Tylko to jest potrzebne do szczęścia, ja nie pomogę, bo za ciebie tego nie zrobię.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:34, 02 lip 2020

Do góry
Możesz sobie ułatwić zadanie i ustawić wertykulator delikatnie, płytko, potem wygrabić. Ja bym skorzystała i nie męczyła się. Tylko delikatnie, z wyczuciem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies