Sebek, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Pasja ogrodnicza niech Ci nie przemija, a wręcz niech rośnie pięknie w górę jak Twoje rośliny. Obejrzałam właśnie "Maję w ogrodzie" i nie mogę doczekać się wiosny. Mam już kilka pomysłów na mój ogród.
Sebek na siłę nie rób pod domem takiej rabaty. Trzeba zachować trzeźwość umysłu i dopasować tak rośliny, żeby pasowały do całej reszty
Przecież można posadzić hortensje, miskanty pod spodem żurawki, jakiś krzew rozłożystego cisa żeby zasłonił skrzynkę. Karmiki ościste znajdą też zastosowanie na brzegu.
A co do citronelek przy rh - będziesz je zmieniać na inne czy zostają ?
W miejscu o którym piszesz zostały tylko żurawki Lime Marmalade , Citronellka wypadła , niestety nie dała rady na ostrym słońcu ..... W przyszłym sezonie dokupię Lime Marmalade i uzupełnię powstałe luki. Jak wydobrzeję to wybiorę się na spacer po ogrodzie bo pomimo "zimy" rośliny mają się dobrze a żurawki nie zmieniły koloru szczególnie te żółte
Żurawki trzymają i u mnie formę - jedynie georgia peach przygniecione - porób zdjęcia
A co do citronelek przy rh - będziesz je zmieniać na inne czy zostają ?
W miejscu o którym piszesz zostały tylko żurawki Lime Marmalade , Citronellka wypadła , niestety nie dała rady na ostrym słońcu ..... W przyszłym sezonie dokupię Lime Marmalade i uzupełnię powstałe luki. Jak wydobrzeję to wybiorę się na spacer po ogrodzie bo pomimo "zimy" rośliny mają się dobrze a żurawki nie zmieniły koloru szczególnie te żółte
Zgadzam się z tym co napisał Sebek - widok roślin ma cieszyć nasze oczy i duszę.
Jeżeli masz dużą sypialnię, to możesz poszaleć i zrobić jakieś fajne kompozycje (widziałam takie w olbrzymich płaskich pojemnikach o średnicy około 1 metra - IKEA, ale nie u nas).
Sebek, witam noworocznie muszę Ci podziękować za to podsumowanie Twoich ogrodowych poczynań i zmian, które się w tym sezonie dokonały, bo przeczytanie ponad 700 stron było dużym wyzwaniem obejrzałam z przyjemnością Twój ogród i jestem pod wrażeniem... gratuluję efektów i życzę kolejnych pięknych inspiracji! masz ewidentnie rękę do kwiatów (ach, ta Glamis Castle...) i roślin, wykorzystuj to