Hmm a myślałem że kamienie dobre są? ja jak Sebek i Grzesiu stanął bym w ich obronie i ten niby murek wygląda na taki ładnie dobracowany, a tu w pierwszej kolejności do likwidacji szok
Chyba jeszcze mocno niedouczony w kwestii planowania jestem, a może mamy bardziej męski punkt widzenia, hehe.
Możliwe
Mnie ten murek też się podoba i myślcie sobie co chcecie, może jestem niedouczona, a może jestem facetem
Hmm a myślałem że kamienie dobre są? ja jak Sebek i Grzesiu stanął bym w ich obronie i ten niby murek wygląda na taki ładnie dobracowany, a tu w pierwszej kolejności do likwidacji szok
Chyba jeszcze mocno niedouczony w kwestii planowania jestem, a może mamy bardziej męski punkt widzenia, hehe.
I ja składam najserdeczniejsze życzenia, aby ten nadchodzący nowy rok był jeszcze lepszym od tego co mija, życzę zrealizowania najskrytszych - nie tylko ogrodniczych marzeń, wiele uśmiechu na każdy dzień , żeby się Wam dobrze wiodło no i oczywiście dzikiego melanżu
Sebku, ja bym również wyrzuciła te płytki w pięknym trawniku one donikąd prowadzą..... . Przy rabacie Jekyllowej niepotrzebne. Chyba, że wszystko wyłożysz cegłą.
A hortensje mogą cierpieć na skwarze południowym, sądzę. Troszkę bym się obawiała.
Jakbyśmy poszli do przodu to ten chodnik dalej się ciągnie
Tam hen gdzieś hen na samym końcu widać rynnę - taki cienki pasek to ta sucha rzeka - tuje też widać - a gdzie ten pagóreczek tam się kończy rysunek
No właśnie tak się domyślam że to drogi temat, a one na dodatek wolno rosną dlatego trzeba kupić większe.
Miałabym u siebie takie miejsce na żywopłot z cisa, ale koszty mnie przerażają niestety.
Sebek ma dużo racji, ale w ogrodzie z lustrem kosztowały 63 zł/szt i weszło 5 szt na mb. Czyli nie tak drogo, a one wcale tak wolno nie rosną.
U mnie pod bramą chyba były tańsze coś po 45 zł a po docięciu już pięknie wyglądają po roku.
Aby miały chociaż 80 cm.
Dla mnie to duży koszt, za te 5 metrów wyszło by ponad 1000 zł jak pisał Sebek, staram się ograniczać koszty na zakupy ogrodowe co by nas finansowo nie pochłonęło, och te wydatki ...., zmartwiłam się trochę bo już sie cieszyłam ze zrobię taki żywopłocik, może w innym miejscu go zrobię.
Całość mniej więcej przedstawia się tak - jak zwykle pomieszałem proporcje.
Tam gdzie napisałem deszczówka jest taka mini sucha rzeka - oddziela w zasadzie tuje z tym co ma być -
Rabata po prawej ma chyba podobny zarys do tej co już jest - kamienistej
Po lewej mniej więcej tyle miejsca zostaje - marzy mi się tam szpaler hortensji
Jak pisałem byłby akurat, bo posadziłbym je przy samym kanale, który zabiera mi około 60 cm do tyłu - a one są szerokie i byłyby niezłą barierą
Myślę, że hortensji narysowałem za mało - za to małych roślin chyba jest w sam raz tam zamieszczonych
A kolorami miałoby się to tak
Niestety nie wiem jak co i gdzie ułożyć - dlatego ten wątek
Kolory, które wybrałem to od fioletu, przez niebieski, różowy, biały po purpurę
Jeśli się nie przestraszyliście to chyba tyle z mojej strony jeżeli o rysunki chodzi - nie chcę aż tak Was straszyć
Sebek, właśnie dlatego, że my mamy tych kamieni i skalniaków wokół w krajobrazie dużo uciekajmy od takich usypisk. Ja też z tym walczę. Dużo mi jeszcze zostało. Dla mnie nie ma sensu rabata bylinowa na podwyższonym skalniaku. Oplewić kamienie i kwiatki - współczuję. Jeżeli Jekyllowa to byliny (no + kostki z cisów i dereń cięty). Dlaczego u kogoś się wszystko widzi a u siebie nie?
Grzesiu, nie żałuj kamieni. One są wszędzie. Zapraszam do mnie.
To jest rabata naszej Gertrudy.
a jaka to gazetka jak można wiedzieć może bym sobie taką kupiła pomogła by mi przy projektowaniu hehe.
No właśnie tak się domyślam że to drogi temat, a one na dodatek wolno rosną dlatego trzeba kupić większe.
Miałabym u siebie takie miejsce na żywopłot z cisa, ale koszty mnie przerażają niestety.
Sebek ma dużo racji, ale w ogrodzie z lustrem kosztowały 63 zł/szt i weszło 5 szt na mb. Czyli nie tak drogo, a one wcale tak wolno nie rosną.
U mnie pod bramą chyba były tańsze coś po 45 zł a po docięciu już pięknie wyglądają po roku.
Aby miały chociaż 80 cm.
Sebek, właśnie dlatego, że my mamy tych kamieni i skalniaków wokół w krajobrazie dużo uciekajmy od takich usypisk. Ja też z tym walczę. Dużo mi jeszcze zostało. Dla mnie nie ma sensu rabata bylinowa na podwyższonym skalniaku. Oplewić kamienie i kwiatki - współczuję. Jeżeli Jekyllowa to byliny (no + kostki z cisów i dereń cięty). Dlaczego u kogoś się wszystko widzi a u siebie nie?
Grzesiu, nie żałuj kamieni. One są wszędzie. Zapraszam do mnie.
Sebek ja Ci służę sadzonkami bylin jeśli coś sobie u mnie upatrzysz wiosną
Nie mam nic specjalnego...ale może akurat będzie Ci coś brakowało
Więc pamiętaj!
Młody jesteś...masz dużo sił, bo rabaty bylinowe wymagają wiele pracy i wysiłku
Wiem to bo mam same byliny i 150 róż
Masakra....miła i ciekawa praca
Trawy..żurawki....iglaki=mniej pracy
Twój wybór...
Ale szkoda mi Ciebie i tych kamieni