Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:11, 18 cze 2023

Do góry
Pracowite dni za mną i takowe przede mną.

Cięcie kilkudziesięciu metrów formowanego żywopłotu bukowo- grabowego mogę wykreślić z listy prac. Parę lat temu zajmowało mi do w porywach godzinę i używałam wtedy dwuręcznych nożyc. Teraz używam nożyc akumulatorowych o sporej długości, a dwa popołudnia zeszły mi na tej czynności. Jak dobrze, że ktoś zdradził tu na forum patent z rozdrabnianiem liści kosiarką. Trzeba najechać na kupę liści kosiarką z lekko uniesionymi przednimi kołami. Zbieranie ścinków poszło w miarę sprawnie.

Przycięty żywopłot widać za brzozą.

Wczoraj wykopałam czosnki ozdobne z miejsc, gdzie się zagęściły. Część cebulek wsadziłam w nowe miejsca, a część wydałam. Za rok problem z produkcją przez czosnki samych liści powinien być ograniczony. Resztę czosnków zostawiłam na rabatach, bo wciąż zdobią.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:00, 18 cze 2023

Do góry
Dawno nie było zdjęć bo cały czas jestem w rozjazdach.
Dobrze że pada codziennie i ogród podlany. Chwasty też się cieszą i rosną w szalonym tempie.
Nostalgia?
Zieleń, drewno i antracyt 13:00, 18 cze 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Róże wszystkie piękne

Mniej różane widoki też bardzo cieszą.
Widok na wiejską super się zagęszcza

Maj w ogrodzie nie był w tym roku zbyt urodziwy. Czerwiec mnie zachwyca wyglądem i zapachem

ps. Popadało całe 15minut
Ogród pod lasem 12:58, 18 cze 2023

Do góry
Laguna jak zwykle obłędna. Co za róża... Fotka słaba, za jasno żeby kolor złapać.

Zieleń, drewno i antracyt 12:52, 18 cze 2023

Do góry
Ewo, a wiesz że kiedyś kupiłam sobie Lila Wunder, ale okazała się zupełnie czym innym. Widocznie ta odmiana miała trafić w końcu do ogrodu Wstaw koniecznie zdjęcia swojej jak pokaże kwiaty

Mam dla Ciebie zdjęcia ze spaceru wzdłuż prawie całych dwióch różanek. Od dzikiej do starej.

Zaczęłam robić notatki co w tej drugiej pozmieniać, żeby przestrzeń między różami trochę ujednolicić i uprościć w obsłudze. Przyszłą wiosną zrobię małą bylinową rewolucję.

Pachnący różami, malowany bylinami 12:33, 18 cze 2023

Do góry

Zacisze Alicji 12:27, 18 cze 2023

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mam czarny bez Ewa, i pnącą hortensję, i czosnki Krzysztofa.
CHYBA MAMY PODOBNE UPODOBANIA.

Pozdrawiam wieczorową porą.

Hanusiu! Wychodzi na to, że tak, co bardzo mnie cieszy.
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

Pachnący różami, malowany bylinami 12:27, 18 cze 2023

Do góry
Ula, bardzo dziękuję. Do angielskiej dużo jej brakuje.

Basiu, mnie też podoba się jej kolor. Lubię burgund w ogrodzie.

Bożenko, chyba udało mi się uchwycić jej kolor.

Różyczki pomalutku startują. U mnie prawie codziennie pada trochę deszczu i często jest pochmurno. Powolutku, pomalutku, kolejne różyczki.

Ogród prawie wymarzony … 12:20, 18 cze 2023

Do góry
Kilka fot z mojego buszu. Chwilowo zielono

Ogród Basi i Romka 11:30, 18 cze 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Tą paprotkę tez mam U mnie się bardzo rozrasta i muszę ją ograniczać
Bez cudowny. Szkoda, że jaśminowiec nie pachnie. Dziwne to.

Mamy trzy różne jaśminowce, jeden kupiony ostatni pachnie do trzech razy sztuka ten jest przy tarasie, miał pachnieć, ale za to ładnie wygląda jak kwitnie
A judaszowca dostałam nasionka z instrukcją " obsługi " pod choinkę od córki najpierw je moczyłam, potem leżakowaly dlugo w lodówce i wysiewałam a eM dostał nasionka świerka srebrnego też ma swoje poletko świerków w doniczce żartujemy, że z sadzonkami wkradniemy się do sąsiadów no bo tych świerków wzeszło sporo
A to te świerki
Podwórkowa rehabilitacja 11:24, 18 cze 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Rysko spójrz tam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=753#post_8

wymieniłam długo kwitnące szałwie omszone, czy możesz zweryfikować długość kwitnienia Twojej szałwii?

Moja pamięć jest zawodna.
Może wstawię zdjęcia jak wyglądała w konkretnym dniu na przestrzeni miesięcy.
Czasem tnę całą roślinę, czasem połowę.
31 maja

30 czerwca

19 sierpnia

6 września

4 listopada

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:20, 18 cze 2023

Do góry
No i zakwitła ostróżka!
Były 3, jedną zeżarły ślimaki w pierwszym sezonie, drugą w drugim .
Ostała się jedna. Mam nadzieje, ze teraz - w trzecim sezonie - nie spotka jej ten sam los
Rozpoznawanie traw 11:10, 18 cze 2023

Do góry

Rozpoznaje ktoś tę trawkę...
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:10, 18 cze 2023

Do góry
Pochmurny ranek.
Czytam tu i ówdzie, ze róże kiepsko kwitną…. U mnie natomiast pierwszy raz kwitną tak obficie! Nie wiem, o co chodzi, obstawiam wczesnowiosenne deszcze
Zaczyna NN - piękna i niezwykle delikatna

Ascot kupiona w zeszlym roku (nie disc, ze wspaniała to jeszcze pachnie!) i Piano dostana od Martki - także w zeszłym roku (Martka, wciąż nie pojmuję, jak mogłaś chcieć oddać tak piękne róże ).
Ogród pod pliszką 10:57, 18 cze 2023

Do góry
chaber
Pokażę nasz ogród 10:46, 18 cze 2023

Do góry
Zauważyłam, że stipa w moim ogrodzie daje radę wszędzie.
Wcześniej wysiewałam z nasion , ale znalazłam szybszy sposób. Wiosna jedną większą kępę podzieliłam na małe sadzonki i pakowałam do wielodoniczek. Tym sposobem uzyskałam z 1 sadzonki kilkadziesiąt sadzonek. Najbardziej lubię paletę ze stożkową doniczka, korzenie ładnie się formują i łatwo ja wsadzić zwykłym stożkowym sadzakiem.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:43, 18 cze 2023

Do góry
Dziękuję bakłażany podlane I spryskane z węża od góry I od dołu. Będziemy obserwować

Problem w tym że tam prócz prądu nic nie ma. Ludzie mają własne studnie głębinowe. Na ogrzewanie węglowe nikt mnie nie namówi, gazu nie ma, więc pompa ciepła zostaje. A to droga inwestycja. No I mamy gdzie mieszkać, wygodnie, tyle ze sąsiedzi dookoła I brakuje prywatności.

To u sąsiadów jeszcze wyżej, ledwo tam wjechałam, jak oni to robią zwłaszczaw zimie, nie wiem...

Ale pięknie

Ptasi gaj 10:33, 18 cze 2023

Do góry
CD

Niezawodna róża kwitnie non stop

Ptasi gaj 10:29, 18 cze 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Jakie piekne roze dynie w tym roku odpuscilam bo po kilkukrotnym wysadzeniu po nocy zostala łodyżka. Ślimakow u nas zatrzęsienie choc bardzo sucho, deszcz dookola a nas omija poki co. Pozdrawiam serdecznie!

Róż mam sporo, ale dopiero zaczynają kwitnięcie. Oliwia się wyrwała i pełną parą kwitnie.
Zima w różach nie narobila strat więc są ładne dużo pąków.

To jest nn. Razem posadzony klematis błękitny anioł

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies