Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

"W kolorze blue" 15:50, 23 wrz 2015

Do góry
Mała Mi, ja już na chwilę obecną mam rewolucji po dziurki w nosie. Pewnie do następnego roku Obecnie czuję się spełniona

Marzen, sadzarka się dobrze sadzi, ale pewnie masz.

Wrzucę parę zdjęć, uprzedzam, nie umiem, idzie mi jak po grudzie. PLus osobisty syn ma chyba brudny obiektyw
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:45, 23 wrz 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Ja wróciłam z lidla z pustymi rękami, ale za to moja mamuśka kupiła

i tym sposobem mam ponad 200 cebul

Moja mama też mnie zaopatrzyla w cebulki. Dzisiaj Cześć juz posadziłam i mam dość. Ręką mnie boli. Jeszcze została mi mniejsza połowa
Trudny teren - dużo pracy! 15:41, 23 wrz 2015

Do góry
Anita tak to wygląda....

To skrzyżowanie sznurków jest ok 10 cm nad gruntem jako początek kostkima potem teren idzie w dół....

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 15:36, 23 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Tak to widzę

Z tym drugim masz dwie opcje

Jednak na żywo może to całkiem inaczej wyglądać i trudno ocenić co z nich można wystrzyc...
Jeśli są dwa okazy co mają okropne plecy posadz je razem do jednego dołka i być może od razu ukaże Ci się kształt

Ścinki koniecznie wetknij w nogi tym buksom, dzięki temu szybciej się zabuduja od dołu

scinki w nogi...dobry pomysl, nie pomyslalam

dwa do jednego dolka ? w zyciu...one sa ogromne
z 2 to chyba tylko...jakas lokomotywa by wyszla

i czyli jak jest bardziej pękaty to w kulke latwiej a jak cienszy to stozek ?

no i chciałam zeby bylo symetrycznie po prawej i lewej, bo tak chyba lepiej ?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 15:30, 23 wrz 2015

Do góry
Tak to widzę

Z tym drugim masz dwie opcje

Jednak na żywo może to całkiem inaczej wyglądać i trudno ocenić co z nich można wystrzyc...
Jeśli są dwa okazy co mają okropne plecy posadz je razem do jednego dołka i być może od razu ukaże Ci się kształt

Ścinki koniecznie wetknij w nogi tym buksom, dzięki temu szybciej się zabuduja od dołu
Ogród w Puszczykowie 15:27, 23 wrz 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Teraz jest tak:

Z tyłu posadziłam cisy Hicksii, chciałabym, aby urosły do wysokości dolnej krawędzi okien i stanowiły tło rabaty. Z prawej strony zrobiłam już obwódkę z choiny Jeddeloh (5x), żurawki Rio (12x), cyprysika Filifera Aurea Nana (5x). Wydaje mi się, że wygląda trochę pstrokato. Mam też problem ze środkowym piętrem na tej rabacie. Chciałam posadzić hortensje Limelight, jednak obawiam się, że nie dadzą tu rady. Miejsce jest w pełnym słońcu. Co innego mogłabym posadzić? Chodzi o średniej wielkości krzewy najlepiej liściaste. Berberysy, róże, liliowce? Nie wiem... help...
Aha, rabata z każdej strony ma długość 4m, w najszerszym miejscu 1,5m. Odejmując miejsce, które zajmują cisy i obwódka, zostaje metr. Trójkącik widoczny na ostatniej fotce, pomiędzy pięciornikiem, a cyprysikiem planuję obsadzić stpą + jeżówki + cebulki. Jest tam posadzona magnolia i nie chcę niczego większego, żeby nie grzebać jej w korzeniach.

Pieknie to wszystko wyglada. Bardzo mi sie podoba. Moze zaryzykuj jednak hortensje. Na tle tej brazowej sciany pieknie by to wygladalo. Moja Grandiflora bardzo dobrze radzi sobie na sloncu, ktore ma caly dzien, od rana do wieczora.

Szkarenka z tylu superowa.
Ogród w Puszczykowie 15:19, 23 wrz 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Powstaje też obwódka wokół placyku na leżaki, żeby dodać temu miejscu nieco intymności. Z czasem dojdzie wypełnienie z innych roślin
Cisy uratowane od opuchlaków. Na razie jeszcze nieco biedne, ale jestem dobrej myśli

Joasiu...chyba tez zrobię taką obwódkę przy moim placyku żwirowym..kiedyś widziałaś i tak radziłaśjak to wrysowałaś...bo koło to nie jest.
Stanęłam w miejscu i zajmuję się wszystkim innym tylko nie tą częścią ogrodu.Spróbuję to wyrysować i wtedy powiesz,czym ewentualnie obsadzić.
Wymyśliłam sobie,że część z altaną to będzie taki przedpokój ogrodowy natomiast ta z placykiem żwirowym to "salon") oczywiście w salonie musi znaleźć się ławka ..może dwie..leżak jakiś etc.miejsce grillowe no i coś,na czym można oko zawiesić...duuużo roślin.

Ta altana to preludium do miłych spotkań towarzyskich
Ogród na glinie 14:53, 23 wrz 2015

Do góry

a tutaj ustawiona przy studni 16 czerwca tego roku
taka mała sadzonka i rozłożysta - po środku

to nie są takie miękkie, wzniesione ku górze liście jak u innych sprzedawanych Hameln, tylko sztywniejsze, u nasady grubsze, rozłożyste
Mirella też takie Hameln kupiła
Ogród na glinie 14:51, 23 wrz 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Małgosiu szukałam u Ciebie tych rozplenicHameln i nie znalazłam na ostatnich stronach.Ile Twoje mają lat? Dałaś mi niezłą zagwozdkę,że są dwa rodzaje.Poszłam swoje poogladać.U mnie wszystkie takie same.Młode są zwarte i sztywniejsze mają liście ale żadna nie odbiega od pozostałych.Mam 4 szt dwuletnich i 1 szt czteroletnią.Kupowane z różnych źródeł.Edytowałam zdjęcie u Iwonki i tę dwuletnią wstawiałam z kotkami dla porównania.Teraz mam też zagwozdkę czy mój miskant to "on czy ona"..Graziella czy Gracillimus
Masz śliczne dekoracje jesienne.Uwielbiam takie

mam kiepskie zdjęcia rozplenicy, dlatego nie wstawiam
i mam 1 młodą sadzonkę, kupowaną tego lata, dlatego obserwowałam co mają w sklepach

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 14:50, 23 wrz 2015

Do góry
Dokładnie tak Dominiko. Teraz jeszcze w sobotę mam wesele, gdzie jestem starszą to już w ogóle czasu na ogród brakło, po weselu tydzień urlopu. Także dopiero jak wrócę wezmę się do pracy w ogrodzie na 100%.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:47, 23 wrz 2015

Do góry
a moze jakos tak rownolegle do dalszego planu i dosadzic jeszcze jedną

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:42, 23 wrz 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Też miałam na nią ochotę, ale cena mnie odstraszyła. Na jej miejsce zamówiłam takie różyczki

Dorotko śliczne te różyczki i takie niezbyt wysokie- o takie mi chodzi. A jakie to odmiany?
Miskant - Miscanthus 14:40, 23 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Nie mam nic przeciwko temu.

Miscathus sinensis ,,Ballerina" w pierwszej fazie kwitnienia. Całkowicie rozwinięte kwiatostany są ozdobą rzadko spotykaną u miskantów. Potężne srebrzysto białe wiechy połyskują w słońcu zawieszone ok 50-70 cm nad właściwą kępą liści. Spośród traw z tak wysokim położeniem kwiatostanów spotkałem się tylko u traw pampasowych.

Piękna jest ....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:20, 23 wrz 2015

Do góry
Witam raz jeszcze drogie Panie
może tu ktos chciał mi pomóc w zagospodarawaniu tego narożnia, jestem tu nowa i wkleiłam swój wczesniejszy wpis w inny post.

drogie Panie bardzo zależy mi na podpowiedzi

Tak ju wiem, żebym włóknine wyrzuciła, i tez tak zrobię

"Witam serdecznie
Od dawna sledzę portal ogrodowisko jak patrzy się na wasze ogrody to aż chciałoby jechac do szkółki i kupic wszytsko. Ale ktoś na forum wrzucił post, że nie można kupować wszytskiego co tylko sie podoba
no własnie i tu mam problem z zagospdarwoniem jednego misjca podglądam ogrody i wszytsko by chciało się miec,
prosze o radę
wiem, ze juz nie powinno sie raczej dosadzac ale jednak może uda się jeszcze zakończyć ten narożniczek.

Jodła wsadzona jako pierwsza i jej ruszać bym nie chiała bo czasem wyobrazam sobie jak ładnie bedzie wygladała wychodząc ponad płot.

Kolejnym zakupem była wisna kiku sidare zakura - nie mogłam sie oprzec przed jej zakupem. Też kupiłam wyższa aby była wyższa nić płot.

Zamiarem moim było obsadzic przód buszkapnem a za nimi hotrensjami ogrodowymi. Jednak teraz sama już nie wiem.
Czy nie fajnie byłoby faktycznie obsadzic przód hortensjami za nimi trawa miskat chińśki " silberspinne" lub berberys żótty wysoki a przed hortensje cos jasno zielonego żeby rozweselic naroznik.
A może wsadzic rozplenice + czerwony klon ponieważ jest tu tak cimno zielono.

Proszę o pomoc a efekty prac w ogrodzie umieszcze na portalu w dziale nasze ogrody bede wdzieczna za pomoc

jestem otwarta na prozpozycje "

pozdrawiam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:17, 23 wrz 2015

Do góry
Dla Kasya

Ja pepełniłam błąd przynacinąć bukszpan na stożek zbyt drastycznie. Zrobiły się duże dziury przy grubszych gałązkach, które gorzej puszczają młode przyrosty.
Tak ogólnie to dopiero się uczę formowania Żeby był ładny to co najmniej kilka sezonów potrzebuje jeszcze...

Tu 2014 r. (pierwsze cięcie wiosną)

Tu widać jakie prześwity były...

2015r.
Jak widać jest ciut lepiej, ale szału nie ma. Od wiosny mam zamiar go dopieszczać florovitem

Ogród w Puszczykowie 14:04, 23 wrz 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Namęczyłam się, zaczęłam urabiać moje puste rabaty. Chciałabym przed zimą posadzić to, co udało mi się zgromadzić i poprzesadzać to wszystko, co musi zmienić miejsce.
Mam na razie dylemat z rabatami przed domkiem ogrodowym. Na wiosnę wycięłam kawałek trawnika i było tak:

Z tyłu posadziłam cisy Hicksii, chciałabym, aby urosły do wysokości dolnej krawędzi okien i stanowiły tło rabaty. Z prawej strony zrobiłam już obwódkę z choiny Jeddeloh (5x), żurawki Rio (12x), cyprysika Filifera Aurea Nana (5x). Wydaje mi się, że wygląda trochę pstrokato. Mam też problem ze środkowym piętrem na tej rabacie. Chciałam posadzić hortensje Limelight, jednak obawiam się, że nie dadzą tu rady. Miejsce jest w pełnym słońcu. Co innego mogłabym posadzić?

Szukałabym czegoś niekłoptliwego, może rozchodnik okazały, ja uwielbiam jego połączenie z rozplenicą, ale rozplenica za ciemna do cisów.
Ja mam hortki w pełnym słońcu. Przypala je tylko przy 30st upałach, więc jak przychodzą upały rano nakrywam je prześcieradłami To tylko kilka dni, więc jakoś znoszę obecność prześcieradeł w ogrodzie
Podwórkowa rehabilitacja 14:00, 23 wrz 2015
Do góry
Reniu na dobry dzień kwiatuszki

Kosmosy pierzaste uwielbiam,kojarzą mi się z ogródkiem mojej babci..
Donica bardzo mi się podoba i jej obsadzenie Fajnie tak zmienić kształt rabaty poprzez dobudowanie donic.Chodziłam dziś po ogrodzie i myślałam czy zmieściłabym taką..
Doczytałam,że poczyniłaś zakupy różane.Jakie to różyczki?

Testowe dodawanie zdjęć 13:56, 23 wrz 2015

Do góry
Moje testowanie dodawania zdjęć
Róże pnące 13:53, 23 wrz 2015

Do góry
Mugatka napisał(a)
Moje pnące... sypatia i biało-różowa NN niestety

pieknych krzakow sie dochowałaś
a gdzie twoj wątek Mugatko ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies