Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 10:01, 21 wrz 2015

Do góry
A jednak Waldek miał rację, będę musiała zmienić linie rabaty na bardziej łagodniejsze, tym zajmę się jeszcze w tym roku, widok z góry ( tylko taki nie mam okien z tej strony)

Ogród na glinie 09:59, 21 wrz 2015

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 09:59, 21 wrz 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)
Kilka dni mnie tu nie było,
a tu taki wysyp cudnych zdjęć. Dziewczyno Ty to masz oko i refleks, żeby te stworzonka fruwające tak uchwycić.
Róże cudowne. Moje po posadzeniu muszą chyba dojść do siebie i zaklimatyzować się (chyba, że mączniak je zadusi) ... nic nie kwitną
Hibiskusy przepiękne. Czy ten pomarszczony to syryjski?
Widzę, że lekarza słuchasz i stabilizujesz kręgi kołnierzykiem.
Po wszystkim nie wyrzucaj go. Jak w późniejszym czasie będzie cię bolał odcinek szyjny, to będzie jak znalazł, by go trochę odciążyć.
U mnie już dużo lepiej ale nadal "pociągająca" jestem
tzn. zasmarkana
Pozdrowionka

Haniu, dzięki
Lubię owady , i lobię fotografię .Widać więcej i dokładniej na makro
Róże trochę plamistości nabrały.I już nie wiem czy jeszcze pryskać od grzyba , czy nie ???Ale kwitną, odżywają po upałach.
Dobrze radzisz, kołnierz zostawię, nie wyrzucę sobie na potem, W razie bólu, będzie pod ręką I tak miałam problemy z kręgosłupem ( lędźwiowym) a teraz pójdzie cały
No cóz, nie mamy wpływu czasami, na to co nas spotyka, albo jakie choroby nas dopadną
Oj, zaziębiłaś się.Kuruj się i nie dawaj.Bo jeszcze ładne dni przed nami
Zdrówka życzę

Małymi kroczkami do celu... 09:58, 21 wrz 2015

Do góry
Patrzcie co nas czeka dziewczyny przez zimę będziemy planować dalszą część tej rabatki mam nadzieję,że mi pomożecie póki co wstępna przymiarka oczywiście z węża ogrodowego

Muszę wsadzić tutaj ta brzózkę, tylko zastanawiam się Dokładnie w którym miejscu? Jest tam już jedna ( z lasu), ale mogę ją jeszcze przenieś w inne miejsce, jakieś propozycje?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:57, 21 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytałam w necie, ze mocno u Was padało. Wreszcie rośliny odżyją.

Mocno to chyba lekka przesada.. do kupy ok. 2-3 cm. To jest tyle co nic.. jak pisałam wyżej.. pod krzewami nawet ziemi nie zwilżyło..... ale to i tak lepsze niż woda z węża...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:55, 21 wrz 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ale mam tyły. Ech.
Dojrzewa we mnie coraz większa miłość do jeżówek - to a propos Twoich zdjęć.
Mam pytanie Aniu o odętkę - ścinać te dojrzałe kłosy z nasionami, czy zostawiać? Tak samo jeżówki - obcinać? Chociaż chyba gdzieś czytałam, że zimą ptaki je dziobią. Z góry dzięki.

Ja odętki nie ścinam bo zimą na rabacie są fajne zasuszone kwiatostany..ale to kwestia gustu. Jak zetniesz nic się nie stanie.
To co brzydkie wycinam i tym się kieruję przy ścinaniu bylin..
Jeżówki odmianowe, te co mają brzydkie kwiatostany wycinaj. Brzydkie to takie "zgniłe". Twarde główki zostawiam z tego powodu co odętki.. i dla ptaków, bo lubią jeść nasionka. No i się potem mi wysiewają i mam do rozdawania
Monika wreszcie popadało, coś Ci ukopię może w tym tygodniu. Do tej pory nie było takiej opcji..ziemia skała była. Uszkodziłabym wszystkie korzonki lub musiała wysyłać z bryłą gliny.. a to już waga i kłopot z pakowaniem.
Pamiętam co obiecałam Ale nikt nie przewidział, że będzie 3 miesiące suszy.. i susza jest nadal, pod krzewami nawet nie zwilżyło ziemi, byłam oglądać.. masakra.. jeszcze kilak dni deszczu by się przydało.

Ale rośliny trochę odżyły. I ja też.. kilka godzin lania dziennie to już mnie wnerwiało. W domu nic nie zrobione, w ogrodzie też bo tylko latanie z wężem.

Ogród na glinie 09:55, 21 wrz 2015

Do góry
nowa miejscówka żurawek - wzdłuż żwirku, który sobie trzeba wyobrazić

kiedy te wrzośce się rozrosną....
Ogród na glinie 09:52, 21 wrz 2015

Do góry
nowe kwiaty jeżówki
w gruncie wyrosły na dużo wyższe niż w doniczce

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:52, 21 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Powoli i do mnie wkracza jesień... Jak vertigo padną to do donicy trafi chryzantema albo świerk

jak to możliwe że mi to umknęło?? cudnie!!!! cudnie!!!!!!!!!
Małymi kroczkami do celu... 09:47, 21 wrz 2015

Do góry
Odkopalam miskanty tak wyglądają ich korzenia, więc raczej nie gnija, dosypalam im do dołka piasku,torfu, trochę podniosłam, odsunelam korę i nic więcej dla nich nie mogę zrobić, mam nadzieję,że to docenia i w przyszlym roku się odwdzięcza

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:47, 21 wrz 2015

Do góry
Witam i proszę o pomoc.
Drzewko uschło prawie doszczętnie w ciągu ok półtora miesiąca (prześledziłam na wakacyjnych zdjęciach ogrodu, jakoś nikt tego nie zauważył w trakcie), drugie obok niby zielone, ale jak się zajrzy do środka, to od środka też już całe zbrązowiało.
I teraz pytanie, czy to susza - były upały, my na wyjazdach, nikt nie podlewał, czy może choroba grzybowa - fytoftoroza. Zajrzałam w okolica nasady pnia, nadcięłam, nie widzę zmiany koloru (po jakim czasie?).
I tak, czy jeśli uschło z suszy to czy jest jeszcze szansa, że odbije po podaniu nawozu interwencyjnego przeciw brązowieniu i dalszej opiece, czy raczej już nie?

Pierwsze, jeszcze zielone na zewnątrz ale brązowe w środku:

Drugie już całkiem brązowe:

Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałam naokoło nich nasadzić wrzosów, sadzonki kupione i nie bardzo wiem co robić dalej...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:45, 21 wrz 2015

Do góry
admete napisał(a)

cudowne
przypomniałeś mi o przegorzanie - miałam też od mamy, ale w zeszłym roku zginęły w trakcie tej mojej zwariowanej akcji ogrodowej.
posadzę razem z mikolajkami jak u Ciebie

Sebuś jakie fantastyczne dekoracje!!!!!

az powtórzę tak mi się te ujęcia podobają

pozdrowionka zostawiam

Przegorzany marzyly mi się od dawna, a dzięki uprzejmości Margaretki wreszcie u mnie zagościly
Dekoracje zrobione z tego co miałem pod ręką, może jeszcze coś dodam

Co do ujęć to miał być jeszcze szpaler hortensji pod tujami, ale czy nie przedobrzę? Same hortensje by tu były...
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:44, 21 wrz 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
to i ja coś dorzuce w prezencie z okazji przekroczenia stówki

Dziękuję Filemonku - piękne
Walczę z ogrodem :) 09:36, 21 wrz 2015

Do góry
Po przeszło roku w końcu wzięłam aparat na ogród (ale pogoda była fatalna, ciemne fotki )
Brakującej deski tarasowej udajemy, ze nie widzimy

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:36, 21 wrz 2015

Do góry
to i ja coś dorzuce w prezencie z okazji przekroczenia stówki
Pomysł na ogród 09:35, 21 wrz 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Moja działka i usytuowanie budynku jest podobne do twojego. Chcę robić nawodnienie na "raty"
dokładnie ten teren chciałabym zrobić

myślałam aby puścić zraszacze wzdłuż podkładów i tak do końca skarpy będzie to ok 10 m szer. ale jak odejmę szerokość rabaty to będzie już 7 m. Myślałam tak rabata + skarpa linia kropelkowa natomiast trawa zraszacze. No nie wiem sama, bo nawet zraszacze by wystarczyły z zasięgiem do 11 m. Jutro będę mierzyć i czy mogę pomęczyć Cię z tym tematem

pytaj i męcz
jak będę potrafił - odpowiem
ale najpierw pomierz wszystko i zrób plan
zaznacz gdzie jest ujęcie wody - a przede wszystkim
czy jest ono wystarczające by obsłużyć system ?
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:29, 21 wrz 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Haha no żeby nie było, kozy tu są te białe w sąsiedztwach
Dla jeszcze większego poprawienia humoru

Flora i fauna, kochana natura

tym mnie powaliłeś
Małymi kroczkami do celu... 09:26, 21 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
No i jak to ja musiałam coś przytargac ale nie mogłam się oprzeć, tym bardziej że była już ostatnia

Mąż mnie zabije, ale trudno, musiałam ja mieć

Mamy nadzieję, że napiszesz jutro jeszcze jakieś posty i czarne scenariusz się nie sprawdzi
Miskant - Miscanthus 09:19, 21 wrz 2015

Do góry
Mój gigantyczny a z tyłu w tle cukrowy
Małymi kroczkami do celu... 09:15, 21 wrz 2015

Do góry
No i jak to ja musiałam coś przytargac ale nie mogłam się oprzeć, tym bardziej że była już ostatnia

Mąż mnie zabije, ale trudno, musiałam ja mieć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies