Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:23, 02 maj 2025

Do góry
Odchwaściłam jeżyny i borówki

Kupiłam dzisiaj skrzynki balkonowe, posadziłam do nich truskawki wiszące i powiesiłam na domku dla dzieci

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 22:01, 02 maj 2025

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 22:00, 02 maj 2025

Do góry
Kasya, nie zaszkodzi na pewno

Iza, .
Ale wolałabym, żeby była zielona.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:47, 02 maj 2025

Do góry
Majówka mija oczywiście ogrodowo
Pomalowałam huśtawkę pierwszą warstwą impregnatu. Jutro kolejna.

Ogarnęłam trochę warzywnik: odchwaściłam bób i cebulę, posadziłam pory, wczesną kapustę, jarmuż, posiałam marchew i buraczki.

Pomidorowy Zawrót Głowy 21:44, 02 maj 2025

Do góry
Dorzuce i moje doswiadczenia z uprawa sadzonek pomidorow.

Od lat sprawdza mi sie bardzo prosta metoda.
Nasiona wysiewam ok. 15 marca, nie wczesniej. Zdarza sie, ze pozniej (np. w tym roku 18 marca).
Wysiewam je na wilgotny, zlozony papier kuchenny. Po wykielkowaniu przenosze je do wielodoniczek.
Gdy sadzonki maja pierwsze liscie wlasciwe przepikowuje je do 60 cm. skrzynek balkonowych (po 10 szt., "na mijanke").
Co roku przygotowuje w ten sposob 50 szt. sadzonek pomidorow, w 5. skrzynkach.

Nie doswietlam ich. Nie ma takiej potrzeby.
W kwietniu dni sa dluzsze, cieplejsze, bardziej sloneczne.
Bardzo szybko wynosze je na powietrze (na poczatku przez 1, 2 dni hartuje). A potem plawia sie w sloncu cale dnie.
Jesli w nocy temp jest powyzej 10 st, to zostawiam skrzynki z sadzonkami na noc na powietrzu. W tym roku mialy tylko 3 takie nocowanki

Uprawiam pomidory karlowe, w grunci. Nie mam szklarni. Pierwszymi pomidorami zajadamy sie w lipcu (odm tzw. wczesne). Pod kon. lipca zaczynaja owocowac odm. sredniowczesne. Pomidory rosna zdrowo. Nawoze je tylko naturalnie.

Edit: Zdjecia z dzisiaj. Do 15 maja jeszcze troche podrosna
Ogrod nad bajorkiem 21:39, 02 maj 2025

Do góry
Jeszcze kilka tygodni i bedzie uporzadkowany podcien, dechy zamowione, szklenie zamowione

Ogrod nad bajorkiem 21:35, 02 maj 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 21:34, 02 maj 2025

Do góry
i inne słit focie w przerwie chorobowej

Ogrod nad bajorkiem 21:33, 02 maj 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 21:31, 02 maj 2025

Do góry
Koncza sie epimedia i nastał czas tierelli, za chwile dołączą rutewki. Odrodzil sie orliczek bezostrogowy a zanikła calkowicie Gillenia.

Trawnik po zimie . 21:26, 02 maj 2025

Do góry
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów . Mam nie lada problem z moim małym kawałkiem trawy z rolki która była położona 3 lata temu . Pod koniec lata trawa strasznie zżółkła więc zamiast nabyć wiedzy i zrobić co trzeba postanowiłem wykonać areacje . Wynikiem owej operacji zamiast pięknego trawnika zastałem te pogorzelisko załączone na zdjęciach . Dodam, iż z drugiej strony domu trawa nie wygląda już tak strasznie (przynajmniej jest). Po próbie grabienia metalowymi grabiami nie ma ani źdźbła obumarłej trawy a sama ziemia . Zwracam się do Was z prośbą o pomoc i proszę pomóżcie mi przywrócić jego dawny blask pięknej zieleni .
Ogród w malinówkach 21:15, 02 maj 2025

Do góry
Szczerze mówiąc padam na twarz. Nawiozłem dziś kartonów, a i tak mi chyba zabraknie. Zostało mi około 4 m platanowej do końca. Jutro raczej odpuszczę, bo będą goście itd.

Typowo robocze zdjęcie z dziś, bo innych nie ma. Rabata narożna przechodząca w platanową:

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:26, 02 maj 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:24, 02 maj 2025

Do góry
Maj. Mój ulubiony miesiąc roku. Zielsko rośnie jak na drożdżach

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 20:08, 02 maj 2025

Do góry
Zaglądam podziwiac twoja kocice sle te ujecia tez cudne
I kosz z bialymi szafirkami

Miskantowo napisał(a)
Dni mijają a roślin do posadzenia jakby nie ubywa…
Dziś uporałam się tylko z pomidorami i paprykami posadzonymi do kastr budowlanych, które mam w foliaku.
Odchwaściłam kawaleczek skarpy i jutro posadzę tam czarnuszki.
Nadal szukam jakiegoś miejsca na dalie.
Dochodzę do wniosku, ze najlepiej byloby im w skrzyni.
Skrzyni nie posiadam i nie zrobię, muszę wiec myślec dalej.

Z pozytywów, udało mi się wypić dziś kawę na tarasie.
Jutro tez mam taki plan. Moze nawet wypiję ją ubrana w coś innego niz wyciągnięte dresy?…
Wypicie kawy bylo wyczynem bo przez okno przyglądała mi sie Ptysza, zawodzac donosnie.
Miałuuuu i miałuuuu wykonywane było wraz z karcącym spojrzeniem.
Potomek tygrysa przyglądał się jak potomek małpy łazi na czterech lapach i grzebie w ziemi.
Kocie miału skończy się jutro, Po prostu kocica nie jest zabezpieczona przed kleszczami, stad szlaban. Zaraz idę do paczkomatu odebrać odpowiedni specyfik.
Od jutra kawkuję wiec w kocim towarzystwie, rzucajac okiem na moje urodziwe floksy porastajace skarpę.
Schody i skarpa wygladają wiosną bardzo urodziwie.

Ogród zacząć czas. 20:04, 02 maj 2025

Do góry
Bodziszki powędrowały na rabatę z klonami- nie zrobiłam zdjęcia całej rabaty, ale uwierzcie mi, są tam za taczkami i hakone- też podzielone dzisiaj z jednej kępy, którą miałam przed domem- całe 9 sadzonek udało się pozyskać

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 19:59, 02 maj 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Dni mijają a roślin do posadzenia jakby nie ubywa…
Dziś uporałam się tylko z pomidorami i paprykami posadzonymi do kastr budowlanych, które mam w foliaku.
Odchwaściłam kawaleczek skarpy i jutro posadzę tam czarnuszki.
Nadal szukam jakiegoś miejsca na dalie.
Dochodzę do wniosku, ze najlepiej byloby im w skrzyni.
Skrzyni nie posiadam i nie zrobię, muszę wiec myślec dalej.

Z pozytywów, udało mi się wypić dziś kawę na tarasie.
Jutro tez mam taki plan. Moze nawet wypiję ją ubrana w coś innego niz wyciągnięte dresy?…
Wypicie kawy bylo wyczynem bo przez okno przyglądała mi sie Ptysza, zawodzac donosnie.
Miałuuuu i miałuuuu wykonywane było wraz z karcącym spojrzeniem.
Potomek tygrysa przyglądał się jak potomek małpy łazi na czterech lapach i grzebie w ziemi.
Kocie miału skończy się jutro, Po prostu kocica nie jest zabezpieczona przed kleszczami, stad szlaban. Zaraz idę do paczkomatu odebrać odpowiedni specyfik.
Od jutra kawkuję wiec w kocim towarzystwie, rzucajac okiem na moje urodziwe floksy porastajace skarpę.
Schody i skarpa wygladają wiosną bardzo urodziwie.

Ależ pięknie się zrobiło, aż dech zapiera Oprócz floksów co to za kępki na dole na ostatnim zdjęciu?
Ogród zacząć czas. 19:57, 02 maj 2025

Do góry
Pogoda w weekend dopisuje, można podziałać ogrodowo codziennie mam długą listę, co chciałabym zrobić, a na koniec dnia okazuje się, że jakoś tak trochę mało udało się zdziałać. Też tak macie?

Dziś dzieliłam i przesadzałam bodziszki Rozanne. Wiem, że dość już późno na takie zabiegi. Bodziszki też od razu mi pokazały co o tym sądzą- wszystkie smutno zwiesiły głowy:

Nie mogłam na te ich żale patrzeć i obcięłam je wszystkie. Dobrze? Czas pokaże.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:21, 02 maj 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
U Ciebie Patrycja piękna wiosna. Ładny kolor tulipanów i cudne kwitnące wiśnie. No i trawnik - co za soczysta zieleń. Widzę, że działasz dalej, będę zaglądać. Wstawiaj dużo zdjęć, wydaje mi się, że masz już dużo zrobione w ogrodzie, wiele miejsc zagospodarowanych i przynajmniej częściowo obsadzonych.

Aaa i jak pięknie Ci się rozrosła sesleria w wąskich rabatach.

Z trawnika z mikrokoniczyną jesteśmy bardzo zadowoleni.

10 maja wybieramy się grupowo do szkółki i planuje spore zakupy. Będzie dużo sadzenia.

Mam jeszcze takie ujęcie z zeszłego tygodnia na tyły użytkowe.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:33, 02 maj 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Patrycja, czy to nie wygląda znajomo?

Trochę tak, chociaż szerokość rabaty nie ta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies