Witam serdecznie wszystkich miłośników pięknych ogrodów.
Mam prośbę w sprawie zagospodarowania jednej części na mojej działce. Jest to strona północna domu i tylko tano jest trochę słońca. Po za tym jest to lekkospadzista górka. Po środku chciałbym wylać z betonu za pomocą specjalnych szablonów ścieżkę z betonu na którym na wierzchu będą drobne kamienie. Po bokach tej ścieżki nie mam pojęcia.
Proszę o wypowiedzi co byście na moim miejscu zrobili
I jeszcze trochę ogólnych fotek przed wyjściem ( na imprezę urodzinową do koleżanki). Pozdrawiam wszystkich serdecznie, jutro pewnie odezwę się dopiero wieczorem bo z rana wybieram się na targi ogrodnicze
Najlepiej sobie radzi Limelight i Pinky Winky, ale one różowieją. Możesz zdecydować się na Strong Anabelle, początkowo biała a poźniej zielonkawa do końca ale musisz pamętać , że potrzebuje bardzo dużo wody ( najwięcej ze wszystkich hortensji).Prawie do końca biała jest Magical Moonlight ale jednak najładniej wygląda na lekko osłoniętym stanowisku (całkiem dobrze radzi sobie na stanowisku słonecznym ale wcześniej na nim przekwita)
Aktualna Strong Anabelle
stanowisko zacienione
słoneczne
Byłam, widziałam, jeśli w środku te pędy są miękkie- to kwiatostany.
Moja dzisiaj wygląda tak
I udało mi się odnaleźć fotkę mojej "byłej" w gruncie z 2009 roku, przeżyła poźniej jeszcze rok, wyraźnie w gruncie jest bardziej okazała
Rośnie dobrze, do tej pory stanowisko w pełnym słońcu cały dzień, jest średniej wielkości, teraz już powoli przekwita, chcę ją przesadzić na troszkę bardziej osłonięte stanowisko
Na początku kwitnienia
I dzisiaj
Zrobilam wczoraj proby betonewej plyty.jedna wersja z cienka strecz folia,druga z gruba.obie.wyszly fajnie,obie szkliste i gladkie. Ale cienka foli marszczyla sie i niestety to widac. Musze jeszcze zrobic testy wytrzymalosciowe by nam to ze sciany nie spadlo.
zacznę od zachwytu nad Twoimi brzozami - rany jaki one tworza klimat na działce!!!!!!
i kolejne bossssssssssskie ujęcia
ja też w pierwszym roku byłam zdziwiona że limki robią się różowe
ale cudne sa i pięknie Ci rosną!!!!!
cudowny Ci on !!!!!!
ja mam tylko jednego małego cisa i niestety więcej mieć nie będę
będę cieszyć oczy u Ciebie
i koniec
przebiegłam i poczytałam cały wątek do dzisiejszych 3 kawek
kochana cudowny ogród tworzysz!!!!!!!
i widzę że zmiany które robisz są tak podobne do moich
tworzymy więc razem
będę trzymać kciuki za Twoje roślinki i ciekawa jestem co tam jeszcze powymyślasz
W przyszłym roku molinię planuje połączyć z różami. Mam tylko problem techniczny... w jakiej odległości sadzić róże, żeby jeszcze między tym coś sie zmieściło. Co 1,5m?