Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na glinie 22:47, 06 paź 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Gosiu widłami przekopuj raz koło razu- będzie lżej. Myślę że Miskant Morning Light też byłby dobry. Ma wąskie paski i jest biało srebrny.

Małgosiu, tego mam u mnie. Jest piękny. Jednego posadziłam tak, jak kupiłam, a drugiego w sierpniu wbrew wszystkim zasadom i zakazom e-Ma rozdzieliłam szpadlem, bo chciałam dwie kępy. Odchorował, ale się ma dobrze. Polecam go. Wstawię fotkę u mnie. Tylko on jest niższy od Variegatusa.
Ogród na glinie 22:06, 06 paź 2014

Do góry
Ambrowiec się przebarwia:

funkie powoli żółkną

nowy nabytek

miskant ma coraz więcej kwiatów, całkiem nieźle jak na wiosenny zakup
Miskant - Miscanthus 21:45, 06 paź 2014

Do góry
Podpowiedzcie proszę, czy miskant Gracillimus przezyje zimę w donicy zadołowanej w ziemi i okryty korą i stroiszem ? czy lepiej go wsadzić bezpośrednio do gruntu ???
Ogród na glinie 20:49, 06 paź 2014

Do góry
Gosiu widłami przekopuj raz koło razu- będzie lżej. Myślę że Miskant Morning Light też byłby dobry. Ma wąskie paski i jest biało srebrny.

Spróbuję jutro z tymi widłami. Chociaż szpadlem to ziemię na bok odrzucam i wtedy mam dostęp głębiej.
Ogród na glinie 19:56, 06 paź 2014

Do góry
Ogród na glinie 17:51, 06 paź 2014

Do góry
Gosiu melduję się też u Ciebie. No śliczna ta rabatka z zawijaskiem. Też poszedłem w kierunku roślin ładnych z liści. Mniej roboty. Staram się raczej aby cebule sadzić za roślinami innymi aby potem nie było widać liści zasychających ( a trwa to do końca czerwca). Przekop trawnik widłami płytko (ten fragment co idzie na rabatę). Odwróć darń i pozostaw niech przeschnie ziemia. Wtedy łatwiej jest wykruszyć. Jak to zrobisz, to widłami przekop głęboko, spulchnij, wybierz chwasty, zagrabić i rabata gotowa do sadzenia. Trzymaj się Gosiu. Oj jak lubię takie robotne dziewczyny.

edit - variegatus zdechł. Więcej tej rasy nie kupuję.

Witaj u mnie
Kupiłam dziś szerokozębne widły, "przewietrzyłam" kompost, ale jak tym przekopywać, to się ciągle zastanawiam....

U mnie nie tak prosto z tym odzyskiwaniem gruntu pod rabatę.
Darń zdjęłam i schnie na boku, a od dziś przekopuję szpadlem, ale mam na wierzchu byle jaką ziemię a pod spodem zbitą glinę. Przekopuję to głęboko by przemieszać, rozluźnić, dorzucam trochę pisaku i ziemi z worka.
Może wykorzystam jutro widły (jak wstanę z łóżka po tej dzisiejszej robocie ha ha ha).

No i miskant variegatus miał mi tam rozjaśnić zakątek, oprócz hortensji. A teraz klops, chyba go nie kupię, bo nie tylko u Ciebie niebardzo rośnie.

Pszczelarnia 14:10, 06 paź 2014

Do góry
Witaj

Jak się ma Twój miskant variegatus?
I jak go oceniasz?
Przymierzam się do zakupu, ale coś opinie ma słabe....
Nasz przydomowy ogródek 14:09, 06 paź 2014

Do góry
Witaj

Zbyszku jak się ma Twój miskant variegatus?
Biały domek pod lasem 09:42, 06 paź 2014

Do góry
Na pierwszym planie:
rozplenica - Pennisetum alopecuroides 'Big Boy'
dalej od lewej:
miskant - Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'
śmiałek darniowy - Deschampsia 'Goldschleier'
dalej rzeczywiście jest proso - Panicum virgatum, jest też trzcinnik Karl F. ale tych już chyba nie widać. Za rozplenicą jest miłka, która na wiosnę dostanie inną lokalizację, bo ją rozplenica zasłoniła całkiem.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:35, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Miskanata Morning Light bardzo polecam tworzy takie delikatne zwiewne srebrzyste tło lub dodatek do różnych roślin jednak u nas raczej nie zakwita, musiałby się trafić wybitnie długi sezon... w tym roku w niektórych miejscach zakwitł, ale to sporadyczne przypadki.
Z traw to ja też jestem w sumie cienki, a zielone jakie sadze to MIskant Gracillimus, ale on jest dość duży, Zebrinus też dobrze rośnie, ale ma żólte paseczki. Z niższych traw to rozplenice np Moudry ma ładne żywo zielone wybarwnienie, a kotki są dość ciemne. Mam też miskanta Giganteus, ale u mnie na piasku wyrósł na potforra 3 metrowego to na twojej glinie byłby jeszcze wyższy
Jest też niski miskant Adagio, ale nie mam u siebie i tylko raz widziałem w wojsłąwicach, ładny również był Yaku Jima, Silberpfeder jest wysoki i mocno kwitnie co świetnie wygląda. Niskie trawki to seslerie, hakonechloa, kostrzewy i oczywiście osobny temat to bardzo zróżnicowane turzyce
No i jeszcze bym zapomniał o miskancie Variegatus z białymi paskami i wąskimi źdźbłami i z szerszymi rónież z paskami odmiana Cabaret... ta druga podobno gorzej zimuje. Mam Variegatusa, ale od tego roku i jest malutki.
Więcej na temat traw nie wiem ... taki troszke bełkot mi wyszedł, ale chyba da się zrozumieć.

Wszystko zrozumiałe .
I nie gadaj że mało wiesz, bo jak widać wyżej wiadomości jest pełna czopka .
Jeszcze ten Silberpfeder mnie zastanawia

Aż wczoraj wyszłam i sie przyglądałam tym co już są wsadzone, ale nie umiem ich rozpoznać hahahahaha

Mam 3 albo 4 rodzaje.
Zebrinus jest oczywisty

W 3 miejscach rosnie taki

Pod lasem jest mu najgorzej

Przyjazny ogród 19:13, 05 paź 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Trawiasta rabatka, moja cepeliada ... na trzecim zdjęciu miskant Cabaret.

Mariusz czy wysiewałeś może trawy z nasionek jak tak to jakie i w jaki sposób?
Arboretum Bolestraszyce 15:03, 05 paź 2014

Do góry
Miskant chiński 'Red Chief'

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:37, 05 paź 2014

Do góry
Miskanata Morning Light bardzo polecam tworzy takie delikatne zwiewne srebrzyste tło lub dodatek do różnych roślin jednak u nas raczej nie zakwita, musiałby się trafić wybitnie długi sezon... w tym roku w niektórych miejscach zakwitł, ale to sporadyczne przypadki.
Z traw to ja też jestem w sumie cienki, a zielone jakie sadze to MIskant Gracillimus, ale on jest dość duży, Zebrinus też dobrze rośnie, ale ma żólte paseczki. Z niższych traw to rozplenice np Moudry ma ładne żywo zielone wybarwnienie, a kotki są dość ciemne. Mam też miskanta Giganteus, ale u mnie na piasku wyrósł na potforra 3 metrowego to na twojej glinie byłby jeszcze wyższy
Jest też niski miskant Adagio, ale nie mam u siebie i tylko raz widziałem w wojsłąwicach, ładny również był Yaku Jima, Silberpfeder jest wysoki i mocno kwitnie co świetnie wygląda. Niskie trawki to seslerie, hakonechloa, kostrzewy i oczywiście osobny temat to bardzo zróżnicowane turzyce
No i jeszcze bym zapomniał o miskancie Variegatus z białymi paskami i wąskimi źdźbłami i z szerszymi rónież z paskami odmiana Cabaret... ta druga podobno gorzej zimuje. Mam Variegatusa, ale od tego roku i jest malutki.
Więcej na temat traw nie wiem ... taki troszke bełkot mi wyszedł, ale chyba da się zrozumieć.
Szmaragdowy Zakątek 09:03, 05 paź 2014

Do góry
Ponieważ pogoda raczej więcej niż ładna… nie wytrzymałam i nie czekając wiosny wzięłam się wczoraj za rabatę hortensjową. Przekopałam 12 metrowy kawałek ogródka, pozbyłam się trawy, posadziłam żurawki i trawki, zaczęłam robić obrzeże z kostki brukowej (niestety kostki nie starczyło… mus w poniedziałek dokupić), a na wiosnę tylko podzielę miskanty, sypnę korą i rabatka gotowa.

W czasie gdy pochłonęły mnie zajęcia ogrodowo-ruchowe, ktoś przez cały czas bacznie mnie obserwował… nie znam gościa zupełnie… pierwszy raz widzę go w „szmaragdowym”… Fee, paskuda!

I jeszcze dwie fotki trawek przywiezionych w Wojsławic.
miskant YAKU JIMA nieśmiało się buja

rozplenica RED HEAD okociła się
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:27, 05 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Te u Ciebie na zdjęciach to chyba jakieś miskanty chińskie bo kwiatostan mają podobny

Między astrami możesz zastosować z wyższych Gracillimusa lub z niższych z białym paskiem Morning Ligth

Morning light mi się podoba i jakie ma cudne kwiatostany

http://www.szkolka-przytok.pl/pl/p/Miskant-chinski-Morning-Light/7786
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:29, 04 paź 2014

Do góry
Do roży szałwie i przetaczniki i oczywiście lawenda, kostrzewa sina, czyściec wełnisty na brzeg rabaty, może być miskant albo dla odmiany jeżówki i trawy
Co się stało kwiatom ... 17:58, 04 paź 2014

Do góry
Mirella napisał(a)

Ewunia, w przywitaniu na pierwszej stronie mojego wątku napisałam o nim
że pięknie szumi,to Miskant olbrzymi.
Chcesz kępę bo mam czym dzielić?

Pewnie że tak, ale nie będzie to dla Ciebie zbyt kłopotliwe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies