Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:30, 19 paź 2014

Do góry
Jak zwykle w niedzielę naszło mnie na "malowanie" .

Mam taki pomysł by wejście na taras zasłonić kratką na pnącza i nawiązać jej stylem do wykończenia balkonu.

Rośliny:
1. Hortensja bukietowa 'Bobo'
2. Miskant chiński 'Morning Light'
3. Róża pnąca i powojnik
4. Bukszpan
5. Lawenda
6. Żurawka jasnożółta
7. Żurawka bordowa
8. Żurawka karmelowa

Oczywiście dużo tu niedociągnięć, więc czekam na opinię właścicielki rabaty i Waszą .
Na Łowieckiej 14:12, 19 paź 2014

Do góry
Miskant apache - baaardzo mi się podoba Macie z nim jakieś doświadczenia? Boję, się, że w zimie wymarznie

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:23, 18 paź 2014

Do góry
Wczorajsze zdjęcie H. Vanilla Fraise i miskant Gracyllimus, zakwitł po raz pierwszy.
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:21, 17 paź 2014

Do góry

proso Squaw i miskant

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:13, 17 paź 2014

Do góry
Wy naprawdę, dziewczyny mądre jesteście Dziękuję Nigdzie nie znalazłam informacji jak wysoko on rośnie i czy jest bardzo ekspansywny ale pewnie jak to miskant - jest
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:02, 17 paź 2014

Do góry
Tak to miskant chiński Morning Light
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:13, 17 paź 2014

Do góry
Moim zdaniem miskant Morning Light
Ogród mały, ale pojemny;) 11:37, 17 paź 2014

Do góry
ele2001 napisał(a)
Od frontu

Przepięknie skomponowałeś rabaty,szczerze podziwiam

Mam też pytanie odnośnie zabezpieczenia roślin pod domem przed zjeżdżającym śniegiem.Jak sobie z tym poradziłeś? Masz zamontowane jakieś śniegołapy,lodołamacze czy po prostu śnieg Ci nie leci i nie niszczy roślin?

Czy to glicynia rośnie pod balkonem? Jeśli tak to jaką konstrukcję podtrzymującą dla niej przewidujesz? Na czym będziesz ją prowadzić? I jeszcze mam pytanie odnośnie traw,jestem ciekawa jak nazywają się te zwiewne trawy.Czy to miskant Morning Light?

Pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć,pokazuj,pokazuj
O....! 20:32, 16 paź 2014

Do góry
miskant variegatus kwitnie...

a winobluszcz traci liście...

miskanty morning light też zaczynają kwitnąć...

moje młode tegoroczne hortensje limelight

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:04, 16 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
AnnaS dla mnie rabatka jest za wąska, a obwódka bukszpanowa nie bardzo tam pasuje, daj taki bliżej domu, ten zakątek jest taki leśny... Trawy, berberysy jak najbardziej ok. Miskant fajnie rozjaśni. O funkiach nie myślałaś?

A pokażesz ten drugi narożnik?

Chciałoby się tak z rozmachem narysować jak Danusia, derenie, hortensje, miskanty

Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.

Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.

Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego
Moja codzienność - ogród Oli 18:57, 16 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Pod Galerią nie była, zapytałam sie tylko jakie trawy tam rosną.. i było ich trochę na liście Będę pytać... ale takie jak miskant tylko niższe?? Czy jak rozplenice??

Aniu na bank to miskanty z niższych, na moje oko miały z 130cm fontannowe cieniutkie liście i złotawe kłosy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:48, 16 paź 2014

Do góry
AnnaS dla mnie rabatka jest za wąska, a obwódka bukszpanowa nie bardzo tam pasuje, daj taki bliżej domu, ten zakątek jest taki leśny... Trawy, berberysy jak najbardziej ok. Miskant fajnie rozjaśni. O funkiach nie myślałaś?

A pokażesz ten drugi narożnik?

Chciałoby się tak z rozmachem narysować jak Danusia, derenie, hortensje, miskanty
Moja codzienność - ogród Oli 18:33, 16 paź 2014

Do góry
Pod Galerią nie była, zapytałam sie tylko jakie trawy tam rosną.. i było ich trochę na liście Będę pytać... ale takie jak miskant tylko niższe?? Czy jak rozplenice??
Kwitnące skarpy 17:42, 16 paź 2014

Do góry
To jest miskant gracillimus ta skarpa jest moim osobistym wyzwaniem
Kwitnące skarpy 16:45, 16 paź 2014

Do góry
Nowe jeszcze ciepłe fotki
Mój ulubieniec Pan grujecznik

Miskant i rozmaryn
Ostnica - Stipa 14:13, 16 paź 2014

Do góry
Jako początkująca ogrodniczka dostawałam nasiona od znajomych i te są właśnie z darowanych. Wykiełkowała mi ostnica, turzyca włosista, miskant wysoki i dwa rodzaje rozplenicy. Z każdego rodzaju miałam po kilkadziesiąt siewek, ale część nie przeżyło, bo mam tendencje do przelewania upraw. Nie jestem specjalistą - siałam w marcu do przeźroczystych pojemników w zwykłą ziemię do kwiatów i przykryte folią kiełkowały na południowych oknach. Codziennie odkrywałam na godzinę i zraszałam jak mocno przeschnła ziemia. Małe 2-3 cm siewki popikowałam do multipalety i w pierwszym tygodniu maja powędrowały do gruntu. Dopiero w gruncie zaczęły szybko rosnąć.

W tym roku ścinam kłosy do pojemników, podpisuję i suszę tydzień na południowym oknie w garażu. Stale mam wątpliwości w jakim stadium ścinać, więc eksperymentuję i mam cięte co 2 tygodnie. Na pierwszy zdjęciu lipcowa turzca włosista, na drugim majowa ostnica. Niestety nie mam lepszych zdjęć.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:29, 16 paź 2014

Do góry
oprócz widoków były i skromne zakupy

Norfolk Candy -kwitnący 2x w sezonie

jodła balsaniczna Piccolo i szmaragd-Wittbont

miskant Maleparthus
Moja codzienność - ogród Oli 10:03, 16 paź 2014

Do góry
Dopiero dziś metamorfozę domku oglądam i powiem u la, la... super wyszło. Kolory to jedno, ale zmiana dachu i jego kształt to dobre posunięcie. I okienka na górze.. super wyszło. Ale u Ciebie nei może być inaczej... jak któraś napisała.. dobry pakiet z Ciebie.

Kiedyś pytałaś o trawki jakie są przed Galerią Rzeszów.. już następnego dnia uderzyłam do informacji... i ciągle zapominam napisać... Trawy są od Pana Bylinowego. Na pewno były tam rozplenice Moudry i miskant chiński Ferner Osten. Jak nie o te chodziło to daj znać, będę pisać dalej.. a najlepiej foto zrobić to pokażę ..
Ogród z łezką 08:50, 16 paź 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Wygooglałam tę trawkę Dronning Ingrid. To miskant chiński. Rzeczywiście ładny.
Ale je nie mam miejsca, a eM nie pozwala nic sadzić w sąsiednim ogrodzie.

Buziak Kasiu

Ja też jestem bardzo ciekawa, czy u mnie tych pożądanych barw dostanie...na razie dopiero posadzony, mam nadzieję, że w przyszłym roku już coś pokaże. Będę porównywać z Kasią

Ja niby też miejsca nie mam... W sąsiednim? U mnie za siatką całe pole chwastów...jak bym tam sadzić zaczęła...ale pożytek by był!

Ściskam Tesiunia
Ogród z łezką 05:48, 16 paź 2014

Do góry
Wygooglałam tę trawkę Dronning Ingrid. To miskant chiński. Rzeczywiście ładny.
Ale je nie mam miejsca, a eM nie pozwala nic sadzić w sąsiednim ogrodzie.

Buziak Kasiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies