Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.
Ale jak ja widzę, ile ty masz pracy przy twoich rabatach, to mi aż żal, że twój pomocnik taki mały jest. Ja miałam do pomocy tęgiego chłopa, a ty biedna musisz sama ( No prawie, żeby pomocnik się nie obraził i sobie nie poszedł, pochwal go pięknie )
Małgosiu, czy nie powinnaś przy swoich Rh na czas przekopywania okryć czymś korzenie, aby się nie przesuszyły?
Dla Małgosi Miskant Morning Light:
Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.
Ale ci się rozrósł ambrowiec. Niesamowite. Chyba go chcę. Może zamiast tej wierzby? Może posadzić dwa symetrycznie przy bramie? Tylko gdzie taki ładny okaz dostać?
A twój Miskant - to jaki?
Małgosiu, tego mam u mnie. Jest piękny. Jednego posadziłam tak, jak kupiłam, a drugiego w sierpniu wbrew wszystkim zasadom i zakazom e-Ma rozdzieliłam szpadlem, bo chciałam dwie kępy. Odchorował, ale się ma dobrze. Polecam go. Wstawię fotkę u mnie. Tylko on jest niższy od Variegatusa.
Podpowiedzcie proszę, czy miskant Gracillimus przezyje zimę w donicy zadołowanej w ziemi i okryty korą i stroiszem ? czy lepiej go wsadzić bezpośrednio do gruntu ???
Witaj u mnie
Kupiłam dziś szerokozębne widły, "przewietrzyłam" kompost, ale jak tym przekopywać, to się ciągle zastanawiam....
U mnie nie tak prosto z tym odzyskiwaniem gruntu pod rabatę.
Darń zdjęłam i schnie na boku, a od dziś przekopuję szpadlem, ale mam na wierzchu byle jaką ziemię a pod spodem zbitą glinę. Przekopuję to głęboko by przemieszać, rozluźnić, dorzucam trochę pisaku i ziemi z worka.
Może wykorzystam jutro widły (jak wstanę z łóżka po tej dzisiejszej robocie ha ha ha).
No i miskant variegatus miał mi tam rozjaśnić zakątek, oprócz hortensji. A teraz klops, chyba go nie kupię, bo nie tylko u Ciebie niebardzo rośnie.
Na pierwszym planie:
rozplenica - Pennisetum alopecuroides 'Big Boy'
dalej od lewej:
miskant - Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'
śmiałek darniowy - Deschampsia 'Goldschleier'
dalej rzeczywiście jest proso - Panicum virgatum, jest też trzcinnik Karl F. ale tych już chyba nie widać. Za rozplenicą jest miłka, która na wiosnę dostanie inną lokalizację, bo ją rozplenica zasłoniła całkiem.