Witajcie moi drodzy po przerwie Upałów ciąg dalszy ... ufff Południe Polski w tym roku jest chyba najgorętszym regionem Skwar leje się z nieba i wszystko wskazuje na to że jeszcze przez najbliższy tydzień tak będzie Wieczorami odbywa się rutynowe podlewanie wszystkiego w ogrodzie Rośliny znoszą tropikalne temperatury zdecydowanie lepiej ode mnie W ogrodzie za wiele już się nie dzieje Obecnie królują trawy, hortensje bukietowe i późne byliny Jesień niestety zbliża się dużymi krokami Optymistyczne jest to że ma być długa i ciepła Trzymam meteorologów za słowo
Opuchlaki nie jedzą kwiatów, a już na pewno nie w dzień!
Tak wyglądają opuchlaki
A tak ich larwy pędraki
To co Ty miałaś to chrząszcze - ogrodnice niszczylistki. Pojawiają się masowo w maju i zjadają WSZYSTKO! Do tego składają jaja w ziemi i z nich wykluwają się później pędraki, które zjadają nie tylko trawniki, ale i korzenie roślin, drzewek.
Nie ma sensu ich wynosić w inne miejsce jak pisała koleżanka kachat, bo to tylko zwiększa ich populację.
Ja zabijałam ich dziennie ok 300 sztuk....przez dwa tygodnie, a i tak rośliny miałam całe podziurawione!!!
Chemii nie polecam z reguły....ale jak już... to chyba Mospilanem można pryskać rośliny, ale trzeba to robić często, a i tak najpierw robal musi się najeść żeby kipnąć, więc dziur narobi tak czy siak. (ale zdanie mi wyszło brzydkie )
Polecam zdeptywanie na trawniku jak siadają żeby złożyć jaja.
A tak w ogóle to witam! Nie pamiętam od kogo przyszłam....chyba od Gosi margaretki