Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z łezką II 22:15, 14 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a ty co w koncu kupilas bo nie wiem

A to tylko, całe 3 sztuki świeżą korą podsypane

Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:15, 14 lip 2015

Do góry
Ludwika napisał(a)
Witam, chciałabym prosić o pomoc w odszyfrowaniu problemu moich azalii japońskich. Mam 7 krzaczków odmiany tornella. Sadzone wszystkie w tym roku na wiosnę (chyba kwiecień) do rodzimej ziemi wymieszanej z torfem. Wszystkie kwitły, wypuściły dużo nowych przyrostówm ładnie się porozrastały ale ostatnio coś niedobrego się z nimi dzieje. Liście jednego krzaczka zaczęły ok. miesiąc temu blednąć i żółknąć. Potem uschły i już prawie wszystkie opadły. Widzę, że dwa kolejne krzaczki już też mają bledsze listki w porównaniu do innych a brzeżki zdają się brązowieć i marwię się, że to jednak nie była kwestia słabszej jednostki tylko coś je wszystkie może trapić.
Dwa razy były nawożone nawozem do RH w granulkach.
Po prawej krzaczek, który wygląda chyba zdrowo, po lewej ten, który mnie niepokoi

Do tego RH Von Woislowitz Oheimb ma brunatne plamy na liściach Tak samo sadzony na wiosnę do rodzinem ziemi z torfem, nawóz w granulkach dostał dwa razy.

Nie mam możliwości sprawdzić ph gleby, mogę jedynie napisać, że woda u nas napewno nie stoi, na tej samej rabacie rośnie już od ok. 10 lat inny RH (nn, kwitnie na biało) i ma się dobrze, kwitnie każdego roku, nic mu nie dolega. Wnoszę, więc, że warunki glebowe powinny być ok i obawiam się raczej choroby grzybowej. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Czytałam , że w pierwszym roku po posadzeniu sie nie stosuje nawozów. żazwyczaj rośliny maja sporą dawkę nawozu w doniczkach, w których je kupujemy.
Rh zrób zdj z bliska, bo z daleka trudno ocenić.
Mój przypalony słońcem wygląda podobnie, ale to chyba coś innego.
Pokaż jak wygląda liść od dołu.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:13, 14 lip 2015

Do góry

Bobo pod oknami kuchni, chyba dosadzę jeszcze 1 w tą dziurę.

Koniec
Ogród z łezką II 22:12, 14 lip 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu jeżówki u Ciebie cudne, dalie zresztą też....u mnie do jeżówek ślimaki się dobrały...hortensje tylko kolor mają...czytałam, że nawałnica Cię oszczędziła, całe szczęście, bo to w twoich stronach chyba dosyć częste zjawiska...ale spotkanie też widziałam....no i cóż mogę napisać?...zazdroszczę i buziaki przesyłam

....a na 200-setkę kwiatuch

Julcia!!! Wszelki duch Pana Boga chwali...jesteś wreszcie!!! Jędzo!!! Gdzie się podziewasz??? Mogłaś z Kasią z Zielonej do Pęchcina przyjechać!!!

Jeżówki nie są tak okazałe jak w zeszłym roku, busz mi się zrobił i walczą o przeżycie...coś muszę wiosną z tymi bylinami zarządzić

Wiatrzysko nie pierwsze i nie ostatnie, wiesz, że u nas wygwizdów. W upały dobrze robi

Pozdrówka serdeczne, dla Krzysia też!!!

I za kwiatucha dziękuję
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:11, 14 lip 2015

Do góry
Dzisiaj u mnie okrutnie lało, wracając z miasta sama zmokłam do suchej nitki, wieczorem można było dopiero wejść do ogrodu kwiatuchy zapłakane
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:09, 14 lip 2015

Do góry
rano oczywiście spotkanie z panią kopciuszkową

później praca na wysokościach do zachodu słońca - szczęśliwy kto potrafi tylko kosić trawnik
tu jeszcze młotek był w ruchu

W Kruklandii 22:08, 14 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Juzia i co z tą ławką?
Wszystkie elementy architektury ogrodowej masz na prosto. Równolegle lub prostopadle do ogrodzenia, czy domu. Więc taką dużą huśtawkę też bym dała na prosto. Jakoś tak dziwnie wygląda na ukos, bo jest wysoka i bardzo przyciąga wzrok. Chyba że by stała właśnie na jakimś niepełnym kole przenikającym się z prostokątną rabatą żwirkową.

już widzę
masz trudny orzech do zgryzienia

Wszystko mam na prosto??? Równolegle do ogrodzenia?

O takie przenikanie mi chodziło...tylko koła, nawet półkola nie mogę tam zrobić, bo polbruk mam. Dlatego wyszedł zawijas
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:08, 14 lip 2015

Do góry

Ogród w rytmie natury 22:07, 14 lip 2015

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć roślin z mojego ogrodu.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 22:05, 14 lip 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Pomalutku startuje zawilec

Jaki piękny będzie... a mojego podgryzły ślimaki, pewnie w tym roku nie zakwitnie, a tak na niego czekałam...
Moja bajka 22:05, 14 lip 2015

Do góry
Podlałam dziś tę hortkę nawozem "niebieskim". Ciekawa jestem efektu jak dziecko, bo nigdy go jeszcze nie stosowałam .

werbenka od Agani . Tuż obok rośnie od Małej Mi, ale jeszcze nie kwitnie

orzech zrobił się niewiarygodnie gęsty
Życie w wiejskim ogrodzie 22:05, 14 lip 2015

Do góry
Dobrze, że dzisiaj ja jestem kierowcą. Juzi wino strasznie kopie

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:02, 14 lip 2015

Do góry
Limki tuż tuż

Ogród w rytmie natury 22:02, 14 lip 2015

Do góry
Karolu róże to jedne z moich ukochanych roślin.

W Kruklandii 22:02, 14 lip 2015

Do góry
Ciągle bliżej mi do zawijasa niż do eLki.
Jak posadzę na kanciasto to oddzielę rabatę od żwirku...a tego nie chciałam właśnie robić, bo jaśminowiec będzie i tu i tu, a koło huśtawki w żwirku chcę posadzić rozplenicę... No i głupio będzie...moim zdaniem

Zawijas też do mnie na 100% nie przemawia, ale już lepszy niż eLka.

A jutro już MUSZĘ posadzić cisy, bo padną mi jeszcze....

Tak to wygląda teraz.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:58, 14 lip 2015

Do góry
z góry widać jak mała jest działka

a za płotem wieś

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:54, 14 lip 2015

Do góry
"..
A gdybym był młotkowym
na dachu z młotkiem szalał?
To co byś powiedziała
...."
ot takie przemyślenia szalonego dekarza- zachciało się powiększyć altanę

Mój ogród pod górkę... 21:54, 14 lip 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Zestawienie idealne -Przepięknie

Dzięki, to Danusia ma takie boskie pomysły
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:53, 14 lip 2015

Do góry

Siewki lawendy po prawej??
Leśne Wzgórze 21:53, 14 lip 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Mnie kiedyś też czeka lasek z pieńkami od dołu i zagwozdką, co zrobić z miejscem pod drzewami. Jeszcze trochę i moje wielkie świerki zaczną igłami piąć się w niebo, a na dole zostanie pień zacny i golizna, co nie wiadomo co z nią zrobić. Przyznam się, że wywaliłam forsycję. Jeszcze na moim wątku nie zeznałam prawdy i jest łyso. Nie mam pojęcia co tam dać. Przerasta mnie ogród i niemoc mnie ogarnęła. Muszę eliminować rośliny, które przysparzają strasznie dużo pracy. Teraz kolej na jaśminowca. Codziennie chodzę i nie mogę zdecydować czy wyciąć czy nie. Szarakuł straszny i roboty z cięciem mnóstwo.
A jak u Ciebie ze ślimaczą gwardią?

Tak, mamy wiele pytań i problemów przy zakładaniu ogrodu, ale gdy ten zmężnieje i dojrzeje pojawiają się nowe i okazuje się trudniejsze...
Ze świerkami jest ten problem, że one płytko korzenie mają, moje sosny jednak raczej w głąb rosną i dość swobodnie mogę pod nimi sadzić nie uszkadzając zbytnio korzeni ( gdy się jakiś trafia to, pomimo, że wtedy nie jest pod linijkę, sadzę obok)

Ja forsycję lubię, pasuje mi - mam jej aż 3 rodzaje - niekwitnący maluch, z jasno-obrzeżonymi liśćmi i z zielonymi. Jaśminowca też u siebie lubię, więc nie powiem wytnij, ale wiem że dla niektórych to krzaczory, które kwitną krótko, a później są mało reprezentacyjne... chociaż Danusia w tym roku dokupiła chyba dla siebie jakieś jaśminowce i zwracała wszystkim uwagę by kupować gdy kwitną, bo wtedy czuć czy pachną

Ślimacza gwardia się panoszy - widzę ślady "stóp", ale większych strat nie odnotowałam

Phantom wte i wewte
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies