Ale mi się humor poprawił - w końcu kregosłup puscił i mogę sie poruszać bez wózka !
Do tego ogladam ogród i stwierdzam że upały nie wypaliły mi bardzo ani floksów ani hibiskusów
Rudbekie tez sie ostały ładne
I rozchodniki dojrzewają
Oczywiście listę otwierają Limelight i Vanille Fraise, godne polecenia są Phantom, Magical Candle, Pinky Winky, Little Lime i Bobo( to te niższe), Diamantino i jak dla mnie Sweet Summer. Można by jeszcze długo wymieniać ale te wymienione to podstawa. należy też do nich Silver Dollar więc gratuluję zakupu
Skoro została wymieniona to poświęcę jej trochę czasu, jednocześnie będzie to część odpowiedzi dla Filemona
Ta NN wygląda jak Silver Dollar ale wiadomo, że fotka nie zawsze dobrze odzwierciedla szczegóły potrzebne do identyfikacji więc troszkę opiszę mój krzew ( mam nadzieję, że będzie to pomocne w identyfikacji)
Ma najbardziej żółto- cytrynowy odcień ze wszystkich moich hortensji ( mówimy oczywiście o kwiatostanie )Jest to najbardziej widoczne w pełnym słońcu i mam nadzieję dobrze widoczne na fotkach. Liście stosunkowo gładkie z połyskiem zwłaszcza na spodniej stronie, drobnoząbkowane.
eMuś sprawił mi radochę kupując nowa hortke w miejsce spalonej która wsadziłam do lasku, niech dobrze
Tu noiwa
Tu z poprzedniego roku
A tu ogrodowe juz wyblakłe
Zacznę od rzeczy łatwiejszych, czyli opinii odnośnie Pinky Winky, którymi trochę zdegustowane są Olga i Donia. Jest to jedna z najpiękniejszych moich hortensji, oczywiście ażurowa i taka jej uroda. Kwiatostany potrafią być bardzo długie i jest to jedna z najładniej przebarwiających się hortensji. Bardzo często ją pokazuję na swoich fotkach
Wolne wykorzystane w pełni
Kolejna rabatka, jak pojechałem do szkółki nie mogłem się oprzeć. Drzewo, które zawsze chciałem mieć i posadzić Świerk Acrocona - czerwone szyszki wiosną, podsadzenie w narożnikach Carex Evergold marzenia się jednak spełniają
Niestety trawka w tym miejscu jeszcze nie zakorzeniona...
Bardzo Ci dziękuję za zdjęcia. Niesamowite pnącze. Będę kupować Już z ciekawości spytam jaką ma średnicę kwiatków, chociaż wiem, że ma drobne ale w ogromnej ilości.
Jak myślisz, czy będzie rósł w półcieniu?