Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

agam 12:35, 19 sie 2015

Donia72 napisał(a)
Bożenko, ja u siebie mam hortensje: pinki winki i vanille fraise. Co o nich możesz mi powiedzieć? Pinki winki mam od tamtego roku i jakoś mało mają kwiatów

Pinki jest ażurowa, taka jej uroda .

Witam się w Twoim wątku. Piękny ogród, piękne hortensje.
olga80 16:04, 19 sie 2015

Donia72 napisał(a)
Bożenko, ja u siebie mam hortensje: pinki winki i vanille fraise. Co o nich możesz mi powiedzieć? Pinki winki mam od tamtego roku i jakoś mało mają kwiatów

ja też mam pinki winky i kiepsko kwitnie ogólnie kiepsko wygląda
Kasiek 16:43, 19 sie 2015

Nie wiem dlaczego musze zdac Ci relacje ale...wrocilam do domu z kolejna roslina, kupilam Dollara( chyba tak sie pisze? )

Moze przeoczylam ale czy masz liste zelaznych, najpiekniejszych hortek od ktorych zaczynamy te przygode?Pewnie juz pisalas..kurcze...podasz jeszcze raz?
ziele 18:32, 19 sie 2015

bozga napisał(a)

Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem

Posadzony jest przy siatce ( jeden na przęsło ok 2,5 m )Rozrasta się bardzo silnie, wprawdzie cięcia nie wymaga ale jest silnie cięty co roku do ok 1 m. Kwiaty wprawdzie ma drobne ale w ogromnych ilościach ( wielokrotnie więcej od strony słonecznej). Kwitnie od czerwca właściwie do samych mrozów, od prawie 2 miesięcy nie dostał wody z powodu oczywiście braku opadów a zraszacza generalnie nie używam z powodu hortensji, nawoziłam tylko raz wiosną nawozem granulowanym ale na pewno jeszcze mu dam magiczną siłę do powojników, kupiłam ale nie miałam czasu. Warto, bo w zeszłym roku regularnie dokarmiany opanował całkowicie czubki jarzębin i zjawiskowo się przewieszał usypany kwiatami w stronę ulicy. Staram się usuwać nadmiar pędów z Brabanta od strony posesji. Mam narożną działkę i chwytam się wszelkich sposobów aby odizolować się w jak największym zakresie od ulicy .

Bardzo Ci dziękuję za zdjęcia. Niesamowite pnącze. Będę kupować Już z ciekawości spytam jaką ma średnicę kwiatków, chociaż wiem, że ma drobne ale w ogromnej ilości.
Jak myślisz, czy będzie rósł w półcieniu?
Kasya 18:50, 19 sie 2015

Filemon24 napisał(a)

to chyba masz jedną odmianę skoro są identyczne

dla mnie różnica spora między nimi

limka

polar bear ma trochę postrzępione płatki a limka nie

Oj to nie jest Polar bear, za długie kwiatostany
bozga 19:37, 19 sie 2015

olga80 napisał(a)

ja też mam pinki winky i kiepsko kwitnie ogólnie kiepsko wygląda

Zacznę od rzeczy łatwiejszych, czyli opinii odnośnie Pinky Winky, którymi trochę zdegustowane są Olga i Donia. Jest to jedna z najpiękniejszych moich hortensji, oczywiście ażurowa i taka jej uroda. Kwiatostany potrafią być bardzo długie i jest to jedna z najładniej przebarwiających się hortensji. Bardzo często ją pokazuję na swoich fotkach
bozga 19:56, 19 sie 2015

Kasiek napisał(a)
Nie wiem dlaczego musze zdac Ci relacje ale...wrocilam do domu z kolejna roslina, kupilam Dollara( chyba tak sie pisze? )

Moze przeoczylam ale czy masz liste zelaznych, najpiękniejszych hortek od ktorych zaczynamy te przygode?Pewnie juz pisalas..kurcze...podasz jeszcze raz?

Oczywiście listę otwierają Limelight i Vanille Fraise, godne polecenia są Phantom, Magical Candle, Pinky Winky, Little Lime i Bobo( to te niższe), Diamantino i jak dla mnie Sweet Summer. Można by jeszcze długo wymieniać ale te wymienione to podstawa. należy też do nich Silver Dollar więc gratuluję zakupu
Skoro została wymieniona to poświęcę jej trochę czasu, jednocześnie będzie to część odpowiedzi dla Filemona
Ta NN wygląda jak Silver Dollar ale wiadomo, że fotka nie zawsze dobrze odzwierciedla szczegóły potrzebne do identyfikacji więc troszkę opiszę mój krzew ( mam nadzieję, że będzie to pomocne w identyfikacji)

Ma najbardziej żółto- cytrynowy odcień ze wszystkich moich hortensji ( mówimy oczywiście o kwiatostanie )Jest to najbardziej widoczne w pełnym słońcu i mam nadzieję dobrze widoczne na fotkach. Liście stosunkowo gładkie z połyskiem zwłaszcza na spodniej stronie, drobnoząbkowane.

Kasiek 20:04, 19 sie 2015

Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz,
Donia72 20:08, 19 sie 2015

Bożenko, mi się podobają pinki winki, ale moje mają mało gałązek z kwiatami Na jednej mam dwie, a na drugiej trzy. W tamtym roku je sadziłam i tez tak miały kwiaty. Czemu nie ma ich więcej z roku na rok?
bozga 20:11, 19 sie 2015

Natomiast największe emocje budzi dyskusja Kasi i Filemona na na temat Polar Bear i Limelight

Niestety odnośnie Polar Bear nie mam zdania ale może ktoś z odwiedzających też ma tą odmianę więc bardzo proszę o fotki na moim wątku, będzie to dla nas wszystkich bardzo pomocne

Troszkę mam wątpliwości odnośnie fotki Limki zamieszczonej przez Filemona, może to tylko kwestia oświetlenia i aparatu ale żadna z moich Limek nie jest tak jasna, wszystkie są naprawdę od "małego " limonkowe ( oczywiście nie tak zielone jak Little Lime)

Nie mogę się oprzeć, żeby nie pokazać tej zieleniny Little Lime

I ciekawostka odnośnie kwiatostanu Magical Moonlight na szczycie wyraźne listki ( niektóre odmiany jak się przypatrzyć tez mają drobne listki ale tylko Moonlight ma tak duże)