Takie zdjęcie ostatnio znalazłam - wrzucam Ci bo akurat jest połączenie tarasu z drewna i płytami i jeszcze jakieś drzewo się pojawia - może Ci się przyda.
U nas nadal gorąc i bez deszczu, ale idzie wytrzymać, wiaterek wiejebuziaki
patrz, jakie przedszkole pod ławką, gdzie indziej jeszcze więcej, rozplenica Black Beuty
Nie usuwaj. Na razie zostawiam różę do oglądu.
Przy tarasie może być różany szpaler. Trzeba wkopać blachę albo grubą folię świerk przerośnie korzenie róży na pewno, u mnie różanecznikom i cisom przerósł).
I do tego dałabym wytrzymały bukszpan dla kompozycji zimowej przy tarasie. Pasują też piękne hortensje.
Czy laurowiśnia przezimuje? Wydaje się, że otoczenie lasu daje ciepło? Można w lesie dosadzić podszycie takimi grupami - zatoczkami śnieguliczka Hancock'a (też pięknie kwitnie i pachnie, i znosi cień i suszę i mioduje cały czas) etc. Dobrze wyglądają magnolie w takim lesie. Tylko trzeba go troszkę przerzedzić. W uzasadnieniu do pisma o wycinkę napiszesz "przełamanie monokultury świerko-modrzewiej, kompensata w postaci następujących gatunków: ....." (najgorsze co może być to sadzenie świerków z modrzewiami - ale kiedyś tego się nie wiedziało. Można potem dosadzić trochę drzew liściastych kolorowych. Zobacz Coton Manor w angielskich ogrodach.
Ewa, co roku staram się coś wysiać, a potem tak stoi w kuwecie 0,5-1 rok i czeka, aż się doczeka na przesadzenie. Na zdjęciu widać, że trochę moim roślinkom się przyschło, bo przegapiłam podlewanie Jak nie zdążę wysadzić przed zimą, to jesienią stawiam na ziemi całą kuwetę, przekorzeni się i wiosną rozcinam kuwetę i mam dorodną sadzonkę do wykopania Oczywiście na początku wysiewy wypadałoby dość regularnie podlać, by wzeszły nasionka Fajnie potem wysadzać własne roślinki, polecam!