Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 23:31, 15 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Wczorajsza wyprawa po bułki to koszmar Przed następnym dniem bez sklepów chyba trzeba samemu piec
Własnoręcznie upieczony chleb to jest to Podziwiam Cię

Za szmaragdami rosną róże okrywowe Red Fairy U mnie mają dopiero drugi sezon i jestem z nich bardzo zadowolony

Eee, to taki zwykły przepis. Ale świeży chlebek pyszny, zostało go na jedną kromkę Wcinam, pisząc...
Róża ma cały czas taki intensywny czerwony kolor? Nie wpada w róż? Kiedy zaczyna kwitnąć? Chciałabym właśnie czerwoną różę na moją ognistą, ale żeby kwitła już w czerwcu i nie bledła.
Atacama pod lasem 23:23, 15 sie 2015

Do góry
Wieczorową porą fotorelacja z historii naszych ogrodowych poczynań na działce w kolejności chronologicznej:

Kosolkowa Pasja 23:21, 15 sie 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Pryskalam na mszyce i na mączniaka. Z tym że na mszyce pięcioma różnymi preparatami i z marnym skutkiem, w przyszłym roku będę pryskac nie-chemicznie. Na to samo pewnie wyjdzie.

Olu.
Mylisz się w tym względzie i to bardzo. Ja od sześciu lat nie stosuję u siebie żadnych środków chemicznych i od sześciu lat mam nieskazitelne rośliny. Jak chcesz to przejrzyj jeszcze raz fotki w moim wątku i przekonasz się o tym naocznie. Na substancję czynną zawartą w środku chemicznym szkodliwe owady uodparniają się już nawet po drugim oprysku, natomiast alkaloidy zawarte w niektórych roślinach, pożyteczne bakterie i grzyby namnożone w gnojówkach i wyciągach nie dają im żadnych szans na bytowanie w ich obrębie.

To jest cudowne ziele które nie dopuszcza do podziału komórek rakowych u ludzi oraz dba o to, aby na roślinach patogenne grzyby i inne drobnoustroje nie miały możliwości rozwoju.

Ja mało piszę o roślinnych biopreparatach, ponieważ na forum jest znikome zainteresowanie tą formą utrzymywania roślin w nienagannym zdrowiu i kondycji. Najczęściej zmiany zauważa się w momencie kiedy już cała roślina jest zainfekowana chorobą i żaden nawet chemiczny oprysk nie jest w stanie jej wyleczyć. Polecam Ci Olu również wątek dotyczący stosowania wyciągu z kompostu ANHK .
To jest dopiero zapora na wszelkiego typu patogeny które mogą zagrozić naszym roślinom.
Hortensjada 23:20, 15 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)

Bożenko, wybacz mi, że pewnie po raz setny usłyszysz pytanie : co to za hortensje? Ale są naprawdę niesamowite!

To młoda jeszcze Limelight
Z tyłu za nią jest też młodziutki szpaler z Pinky Winky a patrzy na to wszystko z góry Strong Anabelle

A to 2 lata starszy krzaczek ( listki zwisają, bo nie dostał jeszcze wody)
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:20, 15 sie 2015

Do góry
I znowu róże...

Cinderella Kordesa - chyba będzie z niej wielka parkowa róża:

Aphrodite Tantau - ładna jest tylko przez krótki moment, póki odwiera kwiat:

Cudownie pachnąca nowość z serii Parfuma Kordesa Herzogin Cristiana:

Róża, od której wszystko się zaczęło... Perłowa Mary Jean Harknessa - zobaczyłam ją kiedyś w Bułgarii i stwierdziałam, że muszę ją mieć. Z tym że akurat nie trafiłam z wyborem - piękność jest bardzo kapryśna. Ładnie wyglada tylko w upalne dni, których ostatnio na szczęście nie brakuje. Gdy pada - płatki jej olbrzymich 14 cm kwiatów gniją...

Działka wkoło Lubczyka :) 23:19, 15 sie 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
To jeszcze moim emem się pochwalę, jak SAM robi podbitkę ja mu nie pomagam za bardzo, jedynie przynieś-podaj, bo po rusztowaniu boję się lazić
Tadam

Czyż nie jest pięknie?!
Jestem z niego mega dumna
to pogratulować Kasiu, masz złotą rączkę w domu
Życie w wiejskim ogrodzie 23:17, 15 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Przemku, zainspirowałeś mnie opisem wczorajszej kolejki po bułki
Dzięki Tobie upiekłam dziś chlebek
Co to jest to czerwone na trzecim zdjęciu, chowające się za (chyba) tujką?

Wczorajsza wyprawa po bułki to koszmar Przed następnym dniem bez sklepów chyba trzeba samemu piec
Własnoręcznie upieczony chleb to jest to Podziwiam Cię

Za szmaragdami rosną róże okrywowe Red Fairy U mnie mają dopiero drugi sezon i jestem z nich bardzo zadowolony

Hortensjada 23:08, 15 sie 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
oj oj, przeglądnęłam najnowsze fotki i zaraz będę płakać z rozpaczy.

dlaczego moje szpalery tak nie kwitną?? Twoje aż biją kwieciem po oczach.
Na wiosnę zakupiłam u Szmitów po 10 sztuk h. Silver Dollar i Little LIME, zasadziłam w kwaśnej ziemi, nawoziłam Magiczną Siłą wg przepisu i zaledwie 2 krzaczki zakwitły (ale za to pięknie). Reszta zaczyna coś tam puszczać ale do Twoich krzewów się nie umywają.
Podlewam obficie ale tracę nadzieję.

czy to wina sąsiedztwa - te olbrzymie tuje chyba wysysają im wszystkie soki?
a może dopiero po kilku latach od posadzenia spodziewać się efektów (jak w przypadku magnolii?

co robię źle??

Z fotki wynika,że teren jest pochyły (?), więc na pewno jest problem z zatrzymaniem wody a poza tym chyba jednak te tuje z nimi konkurują, ja bym jeszcze rok zaczekała z decyzją co dalej, pozdrawiam

To moja Silver Dollar ( mam tylko jedną sztukę)

I kilka Little Lime na różnych stanowiskach

Działka wkoło Lubczyka :) 23:08, 15 sie 2015

Do góry
To jeszcze moim emem się pochwalę, jak SAM robi podbitkę ja mu nie pomagam za bardzo, jedynie przynieś-podaj, bo po rusztowaniu boję się lazić
Tadam

Czyż nie jest pięknie?!
Jestem z niego mega dumna
Ogród niby nowoczesny ale... 23:07, 15 sie 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Hakone z bliska

i red baron

Witam Madziu. Red baron to jednoroczna trawa? Jeśli tak to można ją przezimować? Ja mam dwie w donicach.
Tysiąc radości i utrapień 23:06, 15 sie 2015

Do góry
jona napisał(a)
Prawie cały dzień dziś padało . Przed wieczorem trochę mniej więc wyszłam popracować w ogrodzie. Posadziłam bukszpany, które chyba nawet 10 cm nie mają. Będę ćwiczyć cierpliwość

Deszczowo

Pozwoliłem sobie wstąpić do Twojego ogrodu. Bardzo fajnie tu jest, po pierwsze ogród bomba. O zdjęciach miałem nie pisać bo tyle osób o tym wspominało, że to nic nowego. Ale jak zobaczyłem zdjęcia roślin w deszczu - to szczęka spadła na podłogę - jednak muszę to napisać -> umiesz robić piękne, interesujące zdjęcia takie które można oglądać, oglądać i tak bez końca. Gratuluje pomysłów, dobrego spojrzenia na świat i przede wszystkim pięknego ogrodu. Pozdrawiam.
Malutki pod lasem 23:04, 15 sie 2015

Do góry
Zgadzam się. Nie lepiej zrobić łagodniejsza linie? Np coś takiego:

Niestety coś mi przekrecilo
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:01, 15 sie 2015

Do góry
Szałwia po raz drugi zakwitła a w zasadzie już przekwita.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:01, 15 sie 2015

Do góry
Werbena i polski "koliber", czyli fruczak gołąbek:

Wydzielenie warzywniaka 23:00, 15 sie 2015

Do góry
asica napisał(a)

Zaniedbałam zdjęcia z warzywniaka. Na razie chociaż jedno.Poprawię się

czy padło już pytanie o te zakręcone podpory? gdzie można takie kupic - są boskie!!
Hortensjada 22:59, 15 sie 2015

Do góry
Trochę zboczyłam z tematu ale chciałam nawiązać do siewek, których jest pełno i właśnie teraz się nimi zajmuję ze szczególną uwagą ( jest może właśnie wsród nich ta jedyna, która będzie miała jakieś unikatowe cechy )

I żeby nie było za szaro ogólny widoczek na ogródek

Hortensjada 22:58, 15 sie 2015

Do góry
bozga napisał(a)
.

Moje szpalery

Bożenko, wybacz mi, że pewnie po raz setny usłyszysz pytanie : co to za hortensje? Ale są naprawdę niesamowite!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:58, 15 sie 2015

Do góry
No właśnie, Marzenko, mi też szkoda Kiku:

Niestety, jak pisałam- do wywalenia. I nie wiem co mu się stało - zmarniał w ciągu paru dni.

Jazzy, to na razie nie jesień, ale podszywająca się pod nią susza, która poczyniła u mnie straty w hortensjach - pogubiły listki i częściowo już przekwitły:

Kubo, wrzosy częściowo już u mnie kwitną też. Jutro mus wsadzić zakupy z poprzedniego tygodnia z giełdy - trochę róż, "trochę" wrzosów... Do prawdziwej jesieni, na szczęście, jeszcze kawałek.

frezja, miło mi, zapraszam ponownie
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:57, 15 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Ułożyłem tak, żehortensje są z tyłu a stożki z przodu, twoja propozycja jest super, zerknij na to ustawienie, czy hortensje nie będą za wysoką opcją z przodu

Z bordo mam perukowca

Witaj, jestem

A ta rabata bombowa, cudnie jest
Hortensjada 22:57, 15 sie 2015

Do góry
oj oj, przeglądnęłam najnowsze fotki i zaraz będę płakać z rozpaczy.

dlaczego moje szpalery tak nie kwitną?? Twoje aż biją kwieciem po oczach.
Na wiosnę zakupiłam u Szmitów po 10 sztuk h. Silver Dollar i Little LIME, zasadziłam w kwaśnej ziemi, nawoziłam Magiczną Siłą wg przepisu i zaledwie 2 krzaczki zakwitły (ale za to pięknie). Reszta zaczyna coś tam puszczać ale do Twoich krzewów się nie umywają.
Podlewam obficie ale tracę nadzieję.

czy to wina sąsiedztwa - te olbrzymie tuje chyba wysysają im wszystkie soki?
a może dopiero po kilku latach od posadzenia spodziewać się efektów (jak w przypadku magnolii?

co robię źle??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies