Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród pod górkę... 22:55, 15 sie 2015

Do góry
Proszę bardzo

Malutki pod lasem 22:54, 15 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kochani, pozwolicie, że nie będę odpowiadać każdemu z osobna tym razem
Chwilunię mnie nie było, ale jakoś tak wyszło. Dziś spiekoty ciąg dalszy niestety Choć od ok. 17 zaczęło się chmurzyć, przed godziną zerwał się wiatr, trochę grzmiało i... nic. Znowu mnie deszcz ominął, z burze.dzis.net wynika, że poszło na Łódź. Bokiem, a tak liczyłam bardzo na ten deszcz, bo ziemia to istny popiół.

Wczoraj wykroiłam trochę trawy pod dalszą część rabaty, właściwie to ja zaznaczyłam tylko brzegi, a wykroił mi M Jeszcze jest za mała zdecydowanie.
Powinna być zdecydowanie większa i w poniedziałek może ją podetnę dalej, bo jakiś tam plan wobec niej mam

Z tyłu jeszcze dwa szmaragdy, po lewej miskant. Na środku, ale tak bardziej na prawo hortensja anabell, przy niej imperata red baron, tylko nie wiem co dać na obwódkę, chyba zrobię z runianki japońskiej.

Na tym zdjęciu najlepiej widać co zostało z mojego trawnika, siano

Ania a nie chcesz połączyć obie rabaty tzn. tę przysdzłą z już istniejącą obok?
Hortensjada 22:52, 15 sie 2015

Do góry
Przerywnik na poradę praktyczną Mam już dość bawienia się w rozmnażanie, więc w przyszłym roku planuję tylko pomnożyć Diamantino
( na pierwszym planie)

i Magical Starlight

Z tegorocznych zostawiłam sobie tylko Sweet Summer, bardzo dobrze się ukorzeniła, na razie sadzonki rosną jeszcze w doniczce, wszystkie pozostałe rozdałam
Przy okazji pokażę rośliny mateczne, nie wytrzymałam i w ten upał wykopałam Bombshell i właśnie Sweet Summer powędrowały w ich miejsce

Życie w wiejskim ogrodzie 22:37, 15 sie 2015

Do góry
Jana napisał(a)
super zdjęcie. Ale przy tym płotku to ty się nieźle namachałeś, za to efekt zaskakujący

Płotek żyje sobie swoim rytmem w zgodzie z porami roku

Hortensjada 22:37, 15 sie 2015

Do góry
Przy okazji tej dyskusji zrobiłam szybki remanent tego co mam i wygląda to tak
260 pełnowartościowych, co najmiej dwuletnich krzewów ( większość rozmnożyłam sama i dotyczy to głównie szpalerów z Limonek i Vanilek)
Ogólnie przekroczyłam setkę oznaczonych odmian hortensji, w tym 62 odmiany hortensji krzewiastych i bukietowych ( tylko one są przedmiotem mojego szczególnego zainteresowania), teraz czekam na dostawę 2 nowych odmian, kilka mam niepewnych, które są pod obserwacją, właściwie mam chyba wszystkie dostępnie dla amatora w Polsce poza Big Benem, który oferowany jest w sklepie o fatalnej opinii i więcej się tam nie skuszę .

Moje szpalery
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:31, 15 sie 2015

Do góry
Motyle na lawendzie

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:28, 15 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Wyrosło mi jeszcze coś takiego. To miała być jeżówka.

Jakie to śmieszne a zarazem ładne Ciekaw co to. Może jak się rozwiną pączki to się okaże, że to jednak jeżówka, tylko taka śmieszna.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:27, 15 sie 2015

Do góry
Róże w dalszym ciągu kwitną

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:23, 15 sie 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
ale śliczne ')

dziękuję
byłoby lepiej gdybym pół ogrodu nie była taka młoda, 1/4 nasadzeń to wsadziłam lub przesadziłam w tym roku, musza mieć czas się ukorzenić a tu taka susza, a ja latam z konewką i podlewam, ach może spadnie trochę deszczu własnie zaczęło grzmieć

wreszcie mieczyki zaczeły kwitnąć, reszta w liściach lub pąkach, nie wiem dlaczego tak późno w tym roku? pewnie dlatego że ich nie podlewałam

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:22, 15 sie 2015

Do góry
Wyrosło mi jeszcze coś takiego. To miała być jeżówka.

Hortensjada 22:22, 15 sie 2015

Do góry
Kontynuując jeszcze sprawę dotychącą kolekcjonowania, to w moim przypadku dotyczy to tylko hortensji krzaczastych i bukietowych, troszkę dopuszczam w myśli dębolistne jako potencjalny cel. Przyczyna ograniczeń jest bardzo prosta-działka ma niewiele ponad 10 arów, ponad połowę zajmuje dom i garaż z podjazdem- więc szału nie ma. Druga sprawa- ogrodówki przetestowałam- nie ten rejon na kolekcje, tylko męczarnia. Po trzecie każde hobby jest kosztowne a mam jszcze na utrzymaniu 3 uczących się dzieci- to jest mój priorytet. A po czwarte ogródek ma być ucztą dla oczu i odpoczynkiem dla duszy ( o każdej porze roku) a większość odmian niestety nie jest urody przyciągającej wzrok, często są to trudne do uchwycenia różnice w liściach, terminie kwitnienie, czy drobiazgi w budowie kwiatu.
Żeby nie być gołosłownym pokażę tylko 2 odmiany co do których jestem pewna, że nie zwróciłyby niczyjej uwagi i chęci posiadania w ogródku

Daruma

Dart's little dot
Ogród z widokiem na jezioro 22:21, 15 sie 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Czekanie na deszcz

i jak? padało? u nas trochę porosiło, zmieniło się tylko powietrze, jest rześkie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:19, 15 sie 2015

Do góry
prośba do dziewczyn trawiastych, czy z tego to coś jeszcze będzie?

przesadzana było pod koniec czerwca ( dar od Anity), potem przycięta i odbiła marniutko

1,2,3,ogród... START! 22:19, 15 sie 2015

Do góry
Astrantia napisał(a)
Warzywa wysiewam wszystkie oprócz pomidorów, kapusty, selera (w tym roku nie zdążyłam z nim). Z ubiegłorocznych warzyw w tym miejscu wysiały mi się same 4 słoneczniki i ok. 6 pomidorów, nie wiem jaka odmiana ale na Koralika nie wygląda, czyli te szlachetniejsze też potrafią W tym roku mam też kilkanaście ogórków z rozsady (dałam pod nie mikoryzę) i lepiej rosną od tych z siewu - bez porównania lepiej
Masz rację, że z siewu taniej. Co roku coś sieję, tylko nie zawsze zdążę przepikować W tym roku wysiewałam też akanta i bodziszki i właśnie czekają na wysadzenie z kuwet do doniczek. A werbenka już zaczęła kwitnienie w doniczkach, bo przez tą suszę nie wysadzałam jej jeszcze do gruntu.
Gosiu, jakie byliny możesz polecić na siew, jeśli chodzi o dobre wschody, wartość kolorystyczną lub tp

No tak, przy wysiewaniu jest dużo pracy, też nie zawsze zdążam ze wszystkim w odpowiednim czasie.
Jak Ci akant rośnie? JA wysiałam w tamtym roku, słabo rośnie, w tym roku go przesadziłam, dalej nie ruszł. Nie wiem, co z nim. Pokażesz go? Ciekawa jestem, jak wyglada. A bodziszków nie próbowałam, zwyczajnie nie pomyślałam o nich
Kasiu, a jakie kolory szczególnie Cię interesują?
Dobrze schodziły: liatry, pysznogłówki, przegorzan, wielosił błękitny (ale kiepsko mi rośnie, coś mu u mnie nie odpowiada), orliki, odętka, firletka krwista i chalcedońska, dzielżany. gożdziki kamienne i chińskie, krwawnik pospolity. Z małymi problemami, ale się udało: łubiny.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:18, 15 sie 2015

Do góry
Ostróżka trwała teoretycznie miała zakwitnąć w przyszłym roku. A tutaj taka niespodzianka!

Wydaje mi się, że powinny pójść nieco wyżej Wyrosły na ok. 80cm.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:17, 15 sie 2015

Do góry
frezja napisał(a)
moje hortensje wyglądają podobnie..;(

ta w cieniu co prawda nie jest przypalona ale całkowicie wypłowiała

to Pinki Winki, mam ja od jesieni, malutka, 3 kwiatki

a Unique bez kwiatostanów, jest u mnie 3 lata i muszę jej zmienić stanowisko, bo ma chyba za ciemno
Ogród z widokiem na jezioro 22:16, 15 sie 2015

Do góry
Czekanie na deszcz

Ogród z widokiem na jezioro 22:16, 15 sie 2015

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 22:13, 15 sie 2015

Do góry
Malutki pod lasem 22:13, 15 sie 2015

Do góry
Pomidorkowo u mnie

Kolejne dalie zaczynają kwitnać W tle canny i rącznik

Vanilka ładnie daję radę, a z lawendy codziennie wycinam przekwitłe całkowicie kwiatostany. Nie chcę jej całej ciachać, bo bzyczków mi szkoda, a pełno jeszcze ich tam. W trakcie wycinania zauważyłam mnóstwo nowych pędów kwiatostanowych

A takie bukiety na dzisiejsze święto zrobiłam do kościoła dla mojej Marysi i jej koleżanki Z tego co miałam na podwórku: nawłoć, jakieś trawy, gałązka wierzby, kwiaty pietruszki i kopru, lawenda i dalie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies