Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z widokiem na jezioro 22:12, 15 sie 2015

Do góry
Trochę zaległości pokażę - liliowce
Dolina pałaców i ogrodów 22:12, 15 sie 2015

Do góry
A to zabudowania przypałacowe.
W części znajduje się restauracja, w innych budynkach sklepiki. Głównie pod Niemców, których jest tu bardzo dużo.
Mi podobały się akcenty zieleni. Prawie jak w słonecznej Italii

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:10, 15 sie 2015

Do góry

codziennie odwiedzają mnie dzięcioły, stołują się na leszczynie , urywają orzecha laskowego, przelatują na sąsiednie drzewo ( orzech włoski lub lilak) i tak robiąc stuk, stuk dobierają się do orzeszka

dzięcioł duży

a to co za jeden? z takim żółtym/zielonkawym brzuszkiem?

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:09, 15 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Slzorstki szaleje

Ale piękny.
Hortensjada 22:06, 15 sie 2015

Do góry
Witam po kilkudniowej przerwie. Właśnie przetoczyła się nad nami burza, więc dopiero teraz mogę spokojnie pogadać. Zauważyłam po wpisach, że trochę niepotrzebnie iskrzyło Co do Babopielki to już na 3 stronie mojego wątku zaznaczyłam, że jest dla mnie guru hortensjowym W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie odmiany jest to pierwsze miejsce, gdzie szukam informacji,strona zszp wypada przy Niej bardzo słabo. Też chętnie obejrzę ogródek, tym bardziej, że na blogu pokazana jest właściwie tylko rabata hortensjowa. Nie szukam tam natomiast porad praktycznych odnośnie uprawy czy pielęgnacji hortensji, pewne prawdy są uniwersalne, szeroko dostępne, resztę wypracowałam sama na podstawie prób i błędów.

Fotki, które zdążyłam zrobić przed burzą na zachętę i na rozładowanie emocji

Dolina pałaców i ogrodów 22:04, 15 sie 2015

Do góry
Róże pilnują wejścia

Fajna sprawa, że w rogu znajdował się stolik z krzesłami wiec można było sobie usiąść, odpocząć i co tu dużo mówić - podziwiać

Malutki pod lasem 22:02, 15 sie 2015

Do góry
Kochani, pozwolicie, że nie będę odpowiadać każdemu z osobna tym razem
Chwilunię mnie nie było, ale jakoś tak wyszło. Dziś spiekoty ciąg dalszy niestety Choć od ok. 17 zaczęło się chmurzyć, przed godziną zerwał się wiatr, trochę grzmiało i... nic. Znowu mnie deszcz ominął, z burze.dzis.net wynika, że poszło na Łódź. Bokiem, a tak liczyłam bardzo na ten deszcz, bo ziemia to istny popiół.

Wczoraj wykroiłam trochę trawy pod dalszą część rabaty, właściwie to ja zaznaczyłam tylko brzegi, a wykroił mi M Jeszcze jest za mała zdecydowanie.
Powinna być zdecydowanie większa i w poniedziałek może ją podetnę dalej, bo jakiś tam plan wobec niej mam

Z tyłu jeszcze dwa szmaragdy, po lewej miskant. Na środku, ale tak bardziej na prawo hortensja anabell, przy niej imperata red baron, tylko nie wiem co dać na obwódkę, chyba zrobię z runianki japońskiej.

Na tym zdjęciu najlepiej widać co zostało z mojego trawnika, siano
Kwitnące skarpy 22:01, 15 sie 2015

Do góry

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:57, 15 sie 2015

Do góry
Slzorstki szaleje

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:57, 15 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Szpaler hortensji na tle ściany wygląda rewelacyjnie Za parę lat ładnie się zagęszczą i będą przykuwać jeszcze większą uwagę Masz coś przed nimi posadzone ? Ja polecam rozplenice Będą mogły się na nich oprzeć po ulewnych deszczach

Dziękuję. Posadziłam hosty i na razie wrzuciłam bratki. Rosły wcześniej przed wejściem do domu w donicy. Rozplenice ok. ale dopiero w przyszłym roku jak wyprowadzę je nieco wyżej. Obecnie tak to wygląda.

Dolina pałaców i ogrodów 21:57, 15 sie 2015

Do góry
W tym ogrodzie się zakochałam.
Od ulicy - jest tylko furtka z malutkim otworem. Kiedyś, jak odwiedziliśmy Łomnicę zajrzałam tam przez przypadek. I przepadłam. W tym roku pojechaliśmy tam tylko dla tego ogródka. I okazało się, że jest tam wejście - tylko od tyłu. Ale byłam szczęśliwa Zrobiłam milion zdjęć - i na pewno tam jeszcze wrócę. Taka mała rzecz a cieszy

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:52, 15 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Renia kupiłas nowe róże?

a kupiłam

dla siebie Bad Birnbach, może zrobię z niej obwódkę rabaty?

i kupiłam agrest

1,2,3,ogród... START! 21:51, 15 sie 2015

Do góry
Warzywa wysiewam wszystkie oprócz pomidorów, kapusty, selera (w tym roku nie zdążyłam z nim). Z ubiegłorocznych warzyw w tym miejscu wysiały mi się same 4 słoneczniki i ok. 6 pomidorów, nie wiem jaka odmiana ale na Koralika nie wygląda, czyli te szlachetniejsze też potrafią W tym roku mam też kilkanaście ogórków z rozsady (dałam pod nie mikoryzę) i lepiej rosną od tych z siewu - bez porównania lepiej
Masz rację, że z siewu taniej. Co roku coś sieję, tylko nie zawsze zdążę przepikować W tym roku wysiewałam też akanta i bodziszki i właśnie czekają na wysadzenie z kuwet do doniczek. A werbenka już zaczęła kwitnienie w doniczkach, bo przez tą suszę nie wysadzałam jej jeszcze do gruntu.
Gosiu, jakie byliny możesz polecić na siew, jeśli chodzi o dobre wschody, wartość kolorystyczną lub tp
Dolina pałaców i ogrodów 21:51, 15 sie 2015

Do góry

A to piwniczka - trzeba się trochę wysilić żeby znaleść

I wejście do ogrodu warzywnego:
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:50, 15 sie 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Rabata prawa

Czerwiec

Co to za roslinki,te najnizsze liliowe z kulistymi kwiatostanami,podobaja mi sie
Odnosnie Abrahama,on jest jak kameleon,kolor kwiatów ma w zależności od temperatury i róznych innych czynników.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:48, 15 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A ja właśnie u Ciebie byłam myślami i myślałam o czerwonej dalii (pewnie, że chcę, ale jedna porządna wystarczy).

Rose de Rhest (moja naj!) - jedyne co mogę powiedzieć, to lubią ją mszyce ale tylko w maju - ale nie są w stanie jej pokonać. Nie dostaje żadnych oprysków chemicznych (sztucznych).
Nigdy nie miała plamistości ani mączniaka (mam ją od 2011). Regularnie usuwam jej kwiatostany. Ma niewielką przerwę w kwitnieniu i od nowa startuje wieloma kwiatami (mnóstwo). Jest kolczasta,zaczepna - kwiaty konfiturowe, bosko pachnie, niewysoka, nie daje rozłogów (ale bywają "szczepki"). Kolor biskupiej purpury. Obok niej rośnie u mnie szpalerek lawendy (lawenda wiadomo, septyczna roślina) i dziurawiec (tak samo działa na sąsiedztwo).

Róże muszą mieć dobrą wentylację dookoła - to pewne.

Kupuj w ciemno od razu kilka krzaczków.

Po takich referencjach Rosa the Rhest wpisana na listę chciejstw
muszę pomyśleć o odpowiednim miejscu dla niej

może obok Bonici? będzie pasować? czy za duży kontrast? biskupia purpura to ciemno różowy, może będzie pasować

Ewo, masz sporo kwiatów, szukam byliny długo kwitnącej, takiej do kolan, na rabatę o ognistych barwach

są tam róże żółte i pomarańczowe, kanna o brązowych liściach

pomarańczowo-żółta dalia

oraz krwawnik czerwony i był dzielżan czerwony,

przychodzi ci coś do głowy?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:46, 15 sie 2015

Do góry
Moja relacja trochę spóźniona ale wybaczcie, miałam cały tydzień pod opieką wnuczęta, które wymuszały 100% naszą uwagę i te upały ....

hosta nabyta na ostatnim spotkaniu w Pęchcinie,

brak było nazwy przy roślinie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:44, 15 sie 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Inne zakątki też zachęcają do przebywania w każdej wolnej chwili w ogrodzie

zachęcona weszłam tu i nie żałuję
czy foteliki wygodne??
Dolina pałaców i ogrodów 21:44, 15 sie 2015

Do góry
3 - ŁOMNICA
To de facto dwa pałace oraz liczne zabudowania przypałacowe. Na pierwszy rzut oka - nic nadzwyczajnego. Ale jak tylko poświęcimy trochę czasu i przespacerujemy się wokół pałacu - zobaczymy całe piękno. Park, ogród warzywny (CUDO), piwniczka na wino. Naprawdę warto

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:44, 15 sie 2015

Do góry
Edyta10 napisał(a)
Renia, a może przygotować Ci coś ode mnie? może hostę, z białym chciałaś kiedyś,albo miniaturkę "mysie uszy"... i kiedyś pytałaś mnie o złocień różowy(w maju kwitnie) gdzieś jest u mnie fotka,obejrzyj sobie...

tak wyglądają róże dla ciebie

Pastella mała ale kwitnie

a The Pilgrim za to duży

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies