Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek frontowy 18:04, 10 paź 2016

Do góry
Mi też się bardzo podoba pomysł Asi z tymi łukami chyba tak zostawię tylko faktycznie się zastanawiam cz runiankę dać jako zimozielone okrywowe muszę przemyśleć Co prawda w gwizdku też ma runianka sporo słońca i daje radę ale moża cos innego tam dam

Skarpa mnie zachwyca Co do czosnków to chyba będzie trzeba liście podcinać jak będą obsychać. Bardzo mi się podobają juki na tej skarpie mogłabym tam moje przesadzić a znalazłam też niepotrzebne u cioci

Tak wygląda dziś u mnie gwizdek w deszczu Do uwielbianej lawendy zdecydowanie dołączyła w tym roku zachwycająca szałwia

Drugie kwitnienie nadal trwa i pączki nadal widzę

Koty rozplenicowe

Rozrośnięte Nigry niestety nie było mnie jak trzeba było w sierpniu przycinać mam nadzieję że wiosną wystarczy

W Kruklandii 17:41, 10 paź 2016

Do góry
A w tym roku carexy zastąpiłam seslerią skalną, bo tak jak szałwia woli sucho...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:47, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Będę wdzięczna za pomoc.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:15, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Z miłości do brzozy ... 13:00, 10 paź 2016

Do góry
I raczej tak zostanie na rabacie przy tarasie... kulki danica (chyba jednak te ciemniejsze), szałwia, stipa, i gdzieniegdzie niska jeżówka
Malutki pod lasem 09:40, 10 paź 2016

Do góry
Tulucy dobrze doradziła z niższymi trawkami - do bukszpanów będą lepsze niż miskanty.

Można by tam dać jeszcze mix szałwia i sesleria/stipa (wersję z seslerią ma Nawigatorka, wersję ze stipą widziałam na necie - obie są cudne)

opcja: wiosną tulipany, jesienią stipa też brzmi apetycznie
Z miłości do brzozy ... 01:06, 09 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)

Czyli te carexy to też "podejrzana sprawa"

Czy ktoś widział takie zestawienie?

ja mam zestawienie szałwia, jezówki i seslerie,3 graby, jutro zrobie zdjęcie

Carex variegata są extra

edit: zrobie jutro zdjęcie
Z miłości do brzozy ... 00:06, 09 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Stipa w sezonie fajniejsza, ale właściwie trzeba siać co roku, bo zimy znosi marnie, nawet jak przezyje to tylko czesc kepy w kolejnym roku odzywa i pozno robi efekt na rabacie.
Co do carexow to trzeba porzadnie przemyslec sprawe.
Mi zeszlej zimy, padły wszystkie Evergoldy, Gold Fountain i Amazon Mist - Ty masz lepiej osłonięty ogród to może te odmiany zimować będą lepiej.

A może daj tam seslerie jesienną z szałwią lub rozchodnikami lub jeżówkami i kule bukszpanowe lub Miriam?
Z jeżówek w to miejsce polecam Ci jakieś niższe odmiany, typu Butterfly Kisses, Dixie Belle, Glowing Dream, Sweet Sixteen lub Green Jewel.

Czyli te carexy to też "podejrzana sprawa"
Ale z tą szałwią podsunęłaś pewien pomysł...
może zamiast kulek bukszpanowe lub tujek miriam posadzić świerka kulistego małego (takie co rosną w takie gniazdko) do tego stipa, szałwia i gdzieniegdzie jeżówki.
Wszystko tak porozrzucane
Czy ktoś widział takie zestawienie?
Co wy na to? Może charakter byłby bardziej leśny???
Ogródek frontowy 20:04, 08 paź 2016

Do góry
kami napisał(a)
Może pasami rumianka, szałwia, stipa. Wrzosy tak widziałam kolorami 3 pasy zrobione i jak na wrzosy dla mnie bajka

O nie widziałam Twojego postu pasami znaczy wzdłuż czy w szerz?
Ogródek frontowy 18:49, 08 paź 2016

Do góry
Może pasami rumianka, szałwia, stipa. Wrzosy tak widziałam kolorami 3 pasy zrobione i jak na wrzosy dla mnie bajka
Ogródek frontowy 18:34, 08 paź 2016

Do góry
Czas pomyśleć nad druga stroną ogrodu może uda mi się zaplanować prace tak aby w przyszłym roku wcześniej zacząć prace
Tu jest plan na kratkową:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6781-ogrodek-frontowy?page=46
I generalnie dalej ten plan mi się podoba jedyną zmianą jest to że na brzegu nie chce już wysokiej trawy a jeszcze jedną rozplenice. Pomyślałam że jak dam na brzegu rozplenice to po drugiej stronie wejścia na najwyższy podest czyli na początku najwyższego skalniaka też dam rozplenice tworząc takie wejście
Zdjęcie nie najlepsze z wiosny ale lepszego niestety dziś nie mam.

Ponieważ nie dojrzałam jeszcze do wielkich zmian jeśli chodzi o skalniaki ale coś zrobić z nimi chcę to wymyśliłam, że dosadzę takimi smugami lawendy i szałwie bo mi tam pusto latem.
A co małej skarpy kurcze ciemno już a zdjęcia nie mam ma 8m x 0,7m myślę żeby zrobić tak od góry pas runianki a niżej w szachownicę szałwia i stipa.
Jak myślicie czy to będzie działać?
Podmiejski ogródek 11:48, 07 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
To jest dobra myśl, Gruszko. Mam berberysa i tawułki do wykorzystania, pójdą na tą rabatę pod domem.

A tymczasem zawstydziłam się i w końcu zabrałam za dokładne wymierzenie i rozrysowanie rabatki południowej.

O dziwo, okazało się, że ona wcale nie jest prostokątnaNiecałe 2,20 z lewej strony i ok. 1,90 z prawej.

W zasadzie nie wymyśliłam nic ponadto, co już wcześniej napisałam.
Po bokach kalina i jaśminowiec.
Z tyłu ciski - robusty a na ich tle hortensje i miskanty.
Przed hortkami niewiele się zmieści i dałabym tam rozplenice.
Przed miskantami posadziłam już piwonie, a pomiędzy nimi czosnki główkowate.
Po środku trzy lilie (moje wielkie chciejstwo) a przed nimi szałwia.

Nie jestem zadowolona z tego pomysłu. Powinnam chyba zmniejszyć ilość piwonii a w ich miejsce dać jakiegoś stożka z kulką, bo będzie strasznie pusto poza sezonem.

A gdyby ktoś chciał się pochylić nad tą rabatką, wrzucam pusty plan:

Asiu rozplenice te litle boy małe planujesz? bo te wieksze to merówki rosną i red head mogę Ci przesłać jak przezimują bo mi się wysiały w źwirku :/
pewnie masz rację z czymś zimozielonym na środku, ja się dopiero od Ciebie uczę ich wprowadzania.
a co myslisz o tym aby zamiast rozplenicy dać seslerie wymieszaną z szałwią?widziałaś u ren133 luz zielonej? tylko one z AM lub CF mają
albo to
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709126737/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709057251/
Salvia - szałwia 10:41, 07 paź 2016

Do góry
Szałwia się kładzie, rozwala na boki i słabo kwitnie. To bylina wybitnie na słońce. ja mam i słabo. Od wschodu.
Podmiejski ogródek 19:08, 06 paź 2016

Do góry
To jest dobra myśl, Gruszko. Mam berberysa i tawułki do wykorzystania, pójdą na tą rabatę pod domem.

A tymczasem zawstydziłam się i w końcu zabrałam za dokładne wymierzenie i rozrysowanie rabatki południowej.

O dziwo, okazało się, że ona wcale nie jest prostokątnaNiecałe 2,20 z lewej strony i ok. 1,90 z prawej.

W zasadzie nie wymyśliłam nic ponadto, co już wcześniej napisałam.
Po bokach kalina i jaśminowiec.
Z tyłu ciski - robusty a na ich tle hortensje i miskanty.
Przed hortkami niewiele się zmieści i dałabym tam rozplenice.
Przed miskantami posadziłam już piwonie, a pomiędzy nimi czosnki główkowate.
Po środku trzy lilie (moje wielkie chciejstwo) a przed nimi szałwia.

Nie jestem zadowolona z tego pomysłu. Powinnam chyba zmniejszyć ilość piwonii a w ich miejsce dać jakiegoś stożka z kulką, bo będzie strasznie pusto poza sezonem.

A gdyby ktoś chciał się pochylić nad tą rabatką, wrzucam pusty plan:
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:42, 06 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Sylwia a na czym stanęła, rabata po przeciwnej stronie, ta przed siatką?
Myślę, że dobrzy by było zrobić jakieś powtórzenie roślin z tamtej rabaty.

Tam znajdą się 3 drzewa kolumnowe w skarpetkach lub obwódkach.Jest tam tylko 1m szer,na żywopłot szkoda miejsca,rośnie tam szpaler hortensji a przed nimi lawenda,szałwia,kocimiętka.Oprócz hortensji resztę można zmienić i wykorzystać na innych rabatach.Lawenda kwitnie już 3 raz i chciałabym jej więcej w ogrodzie,bo super tu rośnie.Jeśli masz sugestie lub inne wyobrażenie przedstawionych rabat,będę wdzięczna za podpowiedzi
Polinko na pewno trzeba powtórzyć hortensje,sprawdziły się!wciąż białe i kwitną
Z miłości do brzozy ... 23:25, 05 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Rozchodniki, szałwia, mini rozplenice - wg mnie wystarczy na tej rabacie tyle Rozplenice możesz zastąpić carexem morrovi Variegata - szybciej rusza, jest zimozielony i co najważniejsze - mniejszy

hmm... tu faktycznie więcej się dzieje...

myślałam o rozplenicy hameln, podobnej wysokości co rozchodniki, myślisz, że za wysoka?
Wtedy rozplenice z tyłu trochę bliżej rozchodnik, mam dwa kolory jasne i ciemny róż, i co z przodu jako obwódkę szałwię , czy carex? ... i nic zimozielonegp? Czy to jakoś porozrzucać?
Z miłości do brzozy ... 23:20, 05 paź 2016

Do góry
Rozchodniki, szałwia, mini rozplenice - wg mnie wystarczy na tej rabacie tyle Rozplenice możesz zastąpić carexem morrovi Variegata - szybciej rusza, jest zimozielony i co najważniejsze - mniejszy
Ogród z rzeźbą 06:54, 05 paź 2016

Do góry
Aniu, twoja melica strasznie leży.
Moja troszkę, ale kłosy ładnie stoją do góry. No tak pod kątem 30 stopni do pionu. Może ona lubi słońce i sucho?

Czy ona ci się rozsiewa? Bo kloski rozpadają się. Czyli na ziemię cow spada. Ale tam nie znalazłam siewek. Bardziej szałwia szaleje.

Tu ma być ogród :) 22:50, 02 paź 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
a na przedpłociu prócz miskantów i rozplenicy chyba to co masz wsadzone?

Bardzo mi się podoba Twój ogród

Dominika, tam są seslerie jesienne, nie rozplenice i jeszcze szałwia, która ostatecznie tam nie zostanie, bo wolę to miejsce bez niej.

Miło mi, że Ci się u mnie podoba.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:42, 02 paź 2016

Do góry
Szałwia z Amazon Mist

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies