W szczelnie zamkniętym naczyniu macerować w ciepłym miejscu przez miesiąc - 25 g zmielonego lub poszatkowanego na małe kawałki imbiru i 5 g kardamonu, zalanych litrem wódki (&0%) zrobionym ze spirytusu.
Przygotować syrop z 1/2 l wody, torebki cukru waniliowego i 20 dkg cukru. Spirytus przefiltrować przez bibułę filtracyjną i wlać do gorącego syropu. Odstawić na 3 miesiące w szczelnie zamkniętych butelkach.
Działanie bakteriobójcze, likwiduje nudności i mdłości, leczy zaburzenia trawienne powodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia jelit i wzmacnia żołądek. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco i pomaga przy likwidacji bólów głowy
Pić 30 kropli na niewielką ilość wody lub cukru kilka razy dziennie.
Ja również ech już nie byłem tam ponad miesiąc :/ a w marcu będę z pewnością wybiorę się na zwiady w poszukiwaniu wiosny i kwitnących cebulowych.
Ech wiosenne myśli chodzą po głowie, a dziś czekamy jak na wyrok, bo jutro podobno zima
Jak widzę wczorajsze spotkanie było świetnym lekarstwem na tą przygnębiajaca porę roku a równiez dało poczuć już zapach Świąt
A wiesz , że czekał na mnie a myślałam , że będzie smacznie chrapał ..... Szczęśliwy ,że dotarłam cała ....nie bez powodu wpisał mi we współrzędne "dom" prawidłowe dane co bym bezpiecznie do domu i nigdzie indziej Teraz już wie , że z moją nawigacją teraz wszędzie i bez niego i to go najbardziej martwi ....
W sprawie wykorzystania tej zapasowej bibułki podwójnej, białej od serwetki - ona nie da na lampionie takiego "przeroczystego" efektu - a na meblach to chyba jest niepotrzebna, ale ja się nie znam.