Nawet nie wiedziałam że masz elatę ale ja u Ciebie nowa jestem U ciebie z hostami więc pewn ie w cieniu - ja planuje w miejscu gdzie jest więcej słońca niż cienia i się zastanawiam.
a graby powalające!
Kasia, roślinki rosną szybciutko. Nie wierzysz?? Zerknij na fotkę z dziś
Limki kupione rok temu za ok 5 zł, malutkie, po jednym kwiatuszku miały jesienią.
A teraz, całe w pąkach!! Niewiele ustępują tym z hortensjowej
tak, mam mokro a nawet jakby susza była u mnie sprawdzają się rośliny lubiące wilgoć bo ja nadgorliwa
Mnie elata zachwyca jednak na front – nie.
Po zimie ścięłam przy ziemi bo wyglądała tak… jakby trzeba było ją ciąć
rusza co prawda szybko.
A teraz to, za co się wzięłam w tym roku
rabata przy altanie - poszerzona dwukrotnie
2014
2015
Rabata boczna - sosna była tragiczna przez sumaki, nadszedł czas na ogolenie jej i nowe dosadzenia - pień sosny stopniowo zakryje kolumnowa wiśnia o bordowych liściach
2014
2015
u mnie to chwast pospolity ...nie moge wyplenic zarazy kupiłam go ze dawno temu i to jest jego najlepsza faza rozwoju ...wywal czym predzej bo co wiosne bedziesz miała setki igiełek sterczących z ziemi a potem czosnek dziwak
porzadku w narzędziach bede sie uczyć od ciebie
i pytanie co do donic..czy w tych donicach ci wszystko zimuje? nic nie przemarza?
Powojnika posadz na tym samym poziomie zo w doniczce. Tylko moze poczekaj z tym sadzeniem do sierpnia a na razie niech bedzie w doniczce by sie dobrze ukorzenił. On juz jest w tej doniczce od jakiegos czasu wiec moze do sierpnia jeszcze pobyc.Nie dawaj mu zadnych nawozów bo będzie sie wykładał na ziemi a nez nawozów ma sztywne łodygi i ładnie stoi. w doniczce nie jest duży ale w ogrodzie dorasta do mojego wzrostu wiec widac go dobrze. zaraz poszukam zdjęcia. Jesli chodzi o chrabąszcze bo chyba o nich piszesz to tylko raz stosowałam opryski na drzewa i ziemie kiedy było ich tak dużo ze zjadły mi korzenie całego trawnika i trzeba było zakładac od nowa. W innych latach nic nie stosuje . Najlepsze sa tu ptaki szpaki , kosy i drozdy bo one wyjadają z trawnika robale jeszcze przed wylotem. Takie lata gdy staja sie plagą nie zdarzaja sie czesto wiec sprawe zostawiam przyrodzie .
Jak planowała staw przez jego środek miał iść mostek. Skutecznie mi go wybiliście z głowy, więc będzie pomost. Chciałabym taki bez pali w wodzie, nadwieszany. Tylko czy tego typu pomosty są stabilne?
Może macie jakieś doświadczenia i pomożecie?
Podziel na pojedyncze sadzonki, oberwij duże liście, zostaw kilka najmniejszych na środku, możesz dać w ukorzeniacz, ja sadzę bez tego, do ziemi w cienistym miejscu. Maja mieć wilgotno i zapomnij o nich na 2 miesiące. Często gubią wszystkie liście z wyjątkiem tych mikrusów w środku , ale ja takie połamane , odłamane wtykam do ziemi i 80% żyje. Bez korzonków, byle było takie zgrubienie na dole.
Mariusz melduję sie ze zdjeciami mojej-Twojej piwonii. Jest cudna i bardzo Ci dziękuję . Niesamowity kolor, zachwycam się bez przerwy . Będą trzy kwiaty i kazdy jest juz sfotografowany. Mam wobec Ciebie dług wdziecznosci , szkoda ze mi nie ułatwiasz sprawy i nie powiesz jak mogę sie odwdzięczyc.