Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na Batuty 11:17, 08 lip 2015

Do góry
rabatka limkowa

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:16, 08 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ja wreszcie kupiłam wczoraj jezówki wreszcie.....a Twoja piekna ....jak z purpurowymi bedziesz cos czynic to sie do Ciebie usmiechne

W tym roku jakoś nie widzę takiej ilości siewek jak zwykle.. chyba dlatego, że nasiona wymagają stratyfikacji, a zimy.. po prostu nie było.
Wczoraj na upale byłą blada...

A dziś ta sam.. jest różowa.. zdecydowanie się ochłodziło. To ten sam kwiat.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:16, 08 lip 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
No taki gorąc to trzeba się było schłodzić!!!!!!!!!! Echhh te Wasze rabatki ... czudne!!!!!!!!!!!! Ewcia pozdrawiam ciepło choć pewnie gorąca nie brakuje i zapewniam Cię, że już masz zjawiskowo!!!

Dziękuję za pochwały, ale uwierz mi nie wszędzie przecież jest zjawiskowo hahaha, ale powoli dojdę do swojego ideału. Czyli buszu wszędzie
Gorąco akurat lubię i dobrze znoszę Dzisiaj chyba już trochę odpuściło i burza nawet rano była

Szał ostróżkowy minął, czas na lawendę się przestawić
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:14, 08 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Jaki masz trawnik zielony! mój beżowo-złoty hehe
pozdrawiam!!!

Bo mój jest codziennie polewany z automatu.. inaczej dawno by go nie było.. ale i tak kolor zielony jest ..ale to brzydki odcień zieleni.. nic nie zastąpi podlewania deszczówką
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:09, 08 lip 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Ostróżki się same wysiewają dostałam w tamtym roku od koleżanki 1 sztukę a w tym roku jest ich chyba z 5 szt.Miały okazję się wysiać bo rosła w przechowalniku a tam tak często nie plewię.Przez to plewienie to jeżówki sobie wykarczowałam ale już wiem żeby pod jeżówki łapek nie pchać

No to ja odwrotnie mam, jeżówki udaje mi się uchować bo mam na nie plan, więc ostrożna jestem i już kilka sadzonek posiadam, ale tylko takie zwykłe różowo-fioletowe, inne jeszcze mi się nie udało, ale dopiero drugi rok je mam, pewnie za wcześnie, chociaż niby w tamtym roku kwitły też już.
A ostróżki ścinam jak się robią brzydsze, no to jak się mają wysiać bidule Lawenda też mi się nigdy nie wysiała, albo ją wyplewiam zawsze.

A przy okazji jeżówki już kwitną i cieszą, nazw ich nie znam

W Gąszczu u Tess 10:58, 08 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

No wiesz, będę w niedzielę przejeżdżała niedaleko ciebie. To kobieto uważaj z takim zachętami, bo ci zrobię pobudkę.

Popadał deszczyk?

Popadał.
Jak bardzo rano ta pobudka?
Lepiej dla roslinek, jakbyś w drodze powrotnej je wzięła.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:57, 08 lip 2015

Do góry
eda napisał(a)
buziaki przyjęte fajnie że fajnie się bawiłaś

Edziula deeeszcz w końcu doleciał, normalnie co drugi dzień pada. Ciągle jeszcze mało tego, ale zawsze lepiej niż nic

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 10:56, 08 lip 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
A teraz taki przesympatyczny gostek ze swoim apelem.

Mało tego, ze omijam. Raz zatrzymałam ruch na dosyć uczęszczanej drodze, zeby jeża zabrać i przenieść do lasu. Trochę komentarzy usłyszałam od innych kierowców, ale oni napewno bygo nie ominęli.
W ogrodzie Lorki za zakrętem 10:48, 08 lip 2015

Do góry
W sumie niewiele widać, rabata jest jeszcze nie skonczona( będę dosadzała rośliny) ale moze cos zobaczysz..

od tyłu: 9 cisów, które utworzą żywopłot, przed nimi po bokach dwa klony flamingo szczepione, po srodku magnolia nigra.. po bokach magnolii po 2 miskanty 'morning lights) przed nimi perovskie, 4 stipy 'Pony tails' , 3 krzaki róż okrywowych 'Larissa'( 3 nie widac bo ją zsłania kosodrzewina, ktora zostanie przeniesiona na nowa rabate jak sie ochlodzi) i 4 krzaczki lavendy. Dokoła tyci bukszpaniki, które stworzą obwódkę. Będe dosadzac jesienią czosnki główkowate pomiedzy stipy( jako ciemniejszy akcent) no i cebulowe ,zeby wiosną rabata kwitłą też. jeszcze na rogi cos muszę wymysleć.. zastanawiam się nad carexami, albo rozplenicą hameln( tak mi koleżanka radzi) a moze zostane pokonana i dam kulki jakies haha, a no i na to bedzie wysypany zwir co lezy po bokach i czeka
Mały ogród pod Białymstokiem 10:45, 08 lip 2015

Do góry
AgaeM - dzięki

UlaB - kupiłem w osiedlowym ogrodniczym po 7 zł chcę przetestować jak to będzie rosnąć - czy zimuje itp.. testuję prawie wszystkie trawy jakie mam dostępne w sklepach

po upałach bez strat - pomimo wyjazdu na 3 dni - także chyba dobrze popodlewałem przed

kilka świeżutkich zdjęć

Pszczelarnia 10:43, 08 lip 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Pszczółko ratuj... Jakie drzewa, w miarę naturalne, mogłabym u mnie posadzic, które mogłyby pełnić rolę osłony od wiatru? Mam spory problem z wierzbami, a czymś koniecznie muszę je zastąpić.

Sally Holmes jest boska... Nie pachnie, ale to róża kameleon Mam ją od wiosny, pięknie kwitnie, ma bardzo duże kwiaty i jest jedna z najzdrowszych u mnie. Nawet mszyca się jej nie imają...

size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905504/original.JPG[/img]

Cudna jest, myślę nad nią. Dla mnie ta róża najbardziej pasuje do Pszczółki, bez dwoch zdan
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:40, 08 lip 2015

Do góry
Róza NN

Grembosiowo 10:28, 08 lip 2015

Do góry
Grembosiu, co to za roślinka po lewej? Takie drobne jasno różowe kwiatki ma?
size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905489/original.JPG[/img]
[img
Zdjęcie się nie wkleiło. Chodzi mi o tę fotkę z kołowrotkiem do podlewania.
Wszystkiego po trochu 10:27, 08 lip 2015

Do góry
stipa bliżej

lawenda

widoczek
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:19, 08 lip 2015

Do góry
Witam wszystkich serdecznie na forum. Mam problem z thujami. Żywopłot sadzony był ok 30 lat temu. Od 2-3 lat pojedyncze sztuki usychają. Słyszałem tłumaczenia, że umierają "ze starości", ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. W tym roku zaczęło się robić coraz gorzej, duża część jest chora, niektóre uschły całkowicie. Zdjęcia robione są na początku czerwca. Część z widocznych uschła już całkowicie a część ma nowe przyrosty, jednak widać już oznaki brązowienia. Nie widać żadnych szkodników. Dzisiaj zrobię nowe zdjęcia. Proszę o pomoc.

Wszystkiego po trochu 10:14, 08 lip 2015

Do góry
Joasiu, jest tam posadzona biała lobelia, tylko dopiero zaczyna kwitnąć.
Kasiu, ja wiem że stipa rozkręci się później tylko że lawenda i kocimiętka już przestaną kwitnąć. Poza tym wg mnie pomiędzy obiema lawendami powinna być jedna kocimiętka, a między nimi większe skupiska stipy. Zrobię tak za rok , teraz boję się że jak ruszę stipę to odchoruje przesadzenie i jeszcze bardziej opóźni kwitnienie.
Kasiu, moja NN w takie fazie pąka była podobna, może tylko kolor mniej różowy ale kształt pąka też taki wydłużony

zaczyna Red leonardo

Sosna - Pinus 10:10, 08 lip 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)

4 metry to nie przesada? Z jakiego powodu tak radzisz?

Myślałam wstępnie o 1,5-2m licząc się z tym, że jak będzie duża, to część korony wyjdzie poza granice działki...

To nie przesada, to wielkie drzewo, nawet 6 metró. A najlepiej wcale nie sadź sosny, będzie sypała igłami i będzie wyglądała jak uschnięta a wielkość drzewa nie pozwoli na jej czesanie czyli zdejmowanie tych sucych igieł.

Tutaj w ogrodzie, który pileęgnowałam kilka lat, to było nasze utrapienie, stąd nigdy więcej sosen

Jeśli planujesz blisko to musowo ja podkrzesywać od dołu, żeby korona poszła ponad płot.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:56, 08 lip 2015

Do góry
Fotki z czerwca, rosną na róznych stanowiskach, drugi rząd zdjęć, fotki z lipca - miały za mokro, a ten zielony ostatni - na ulicy i miał w sam raz wody.

Roztoczańskie klimaty 09:48, 08 lip 2015

Do góry
Wrzucam zdjęcia rabaty z werbeną i perowskiami....dopiero zaczęłam sadzić.....Madżen zobacz o co mi chodzi z tym żywopłotem

To ta rabata

A tu zywopłot z pęcherznicy tworzy takie drugie tło

I taki widok....ale jak się miskanty rozrosną to zasłonią trochę

I z bliska nasadzenia ....ciekawe czy czyściec się sprawdzi...chyba widziałabym tu wyższa roślinę

Ogród Sylwii od początku cz.II 09:42, 08 lip 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Sebastianek dostał żwirek ...

O właśnie miałam się pytać o Sebastianka, bo dawno go nie widziałam. Widze że karmnik wyleciał.
Syla pod żwirek dajsz agro? (bo myślłam że agro na O zakazana )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies