Szmaragdy ukorzeniałam chyba 4 albo 5 lat temu poprzez oderwanie z piętką i to moczyłam w ukorzeniaczu i do cienia.Szmaragdy super się ukorzeniają i bardzo szybko.
Takie kule z tuj chcialabym posadzić w pierwszej części - najszerszej tej rabaty w L- kę mam je z własnej hodowli.
Moje derenie:
I te róże okrywowe ale czy aby napewno pasuja obok tych dereni?
Karabelko, możesz pokazać jak w dniu dzisiejszym wyglada róża Alde Biesen. Co o niej sądzisz, warto ją kupić. Mam na nia chętke. Jeżeli możesz to odpowiedz u mnie. Dziękuję i pozdrawiam
Wklejam zarys działki oraz rabatę którą zaplanowałam . Mama nadzieję że w miarę czytelna.
Mam tu kilka dylematów najbardziej o ta część najszerszą z drzewem :
1) jakie drzewo wygląda dobrze na tle szmaragdów?
2) Czy zamiast turzyc brązowych pasowałyby między miskantami a kulkami te róże okrywowe co widać na zdjęciu te różowe ale boję się że trochę się gryza z dereniem jak myślicie kochani?
Kasiu z New Dawn śmieciuch ale cóż zostaje u nas na dłuższy czas.
Irenko hortensje ogrodowe dam do ziemi. Nie ma sensu ich trzymać w donicach. Co będzie to będzie.
Aniu forsycję tnę na kulę. Ona tak szybko rośnie że trzeba czasem 2 razy w roku ciąć. Teraz przytnę tak aby miała pędy najwyżej 0, 5 m.
Krzewuszki tak jak wyżej pisałem. Jak są bardzo stare pędy to należy je wyciąć a pozostawić tylko kilka silnych i młodych. Natomiast w moim przypadku taką czystkę robiłem w tamtym roku. Czyli pędów nowych głównych nie przybyło. Skrócę więc te do wysokości najwyżej 1, 2 m a wszystkie boczne pędy które z nich wyrosły i teraz kwitły skrócę do długości 10-15 cm. Z nich wyrosną nowe pędy boczne które zakwitną na wiosnę w przyszłym roku.
Ryszard dzięki. Wiesz najlepiej że to różowy czas teraz.
Bożenko tak jest - bierzemy się do roboty. Dzięki.
Reniu, fajnie było się znowu spotkać i mile spędzić dzień. Anitki róże fantastyczne!
Do zobaczenia wkrótce...musisz koniecznie podskoczyć do mojego "szmaragdowego".
Aaaa, jeszcze miałam wkleić ci fotki zrobione w Holandii...rzeka hortensjowa specjalnie dla ciebie...
Vivo, dziś przy deszczowej niedzieli oglądam letnie spojrzenie na Twój przecudowny ogród. Tym którzy mieli okazję w nim być zazdroszczę
a mi się spodobała tym razem ta róża, napiszesz jaka duża ona jest docelowo? bo chyba doczytałam u Ani ASC że to Artemis i też się nią zachwycała.
I jeszcze mam pytanie o buki w Twoim ogrodzie- czy pryskasz je regularnie żeby szkodniki nie atakowały....ostatnio w szkółce wszystkie buki były zaatakowane przez mszyce, całe liście od dołu były oblepione na biało...fuj..i to mnie zniechęciło przed zakupem.
No to wymyśliłam.
Tak sie przedstawia plan. W przyszłym roku muszę to zrobić od dziś zaczynam robić sadzonki bukszpanu.
Tylko muszę podumać nad nasadzeniami przy trawniku o owalnym ksztalcie...
to szare z prawej stronu to betonowa ścieżka wokół domu.
Dzięki za pierwsze wskazówki - zaczęły się wakacje, więc zabieram się do roboty w ogrodzie, czyli najpierw wywalam palisadyzałączam schematyczny plan - na razie na środku trawa - dalej nie mam pomysłu jak to zagospodarować
Anusia, wielkość działki mnie czasem o depresję przyprawia, ale z drugiej strony i cieszy. Teraz jeszcze posadzę coś na żywopłot wzdłuż płotu od południowej strony i biorę się za część "jadalną" . Będą drzewa owocowe, winogrona, jeżyny, maliny, borówki, porzeczki, agresty, aronie, truskawki i wszystko, co tam jeszcze po drodze wymyślę Muszę sobie to jakoś rozrysować. Szkoda, że nie mamy na O. takich tematów o sadowo-jagodnikowych Muszę się gdzie indziej dokształcić
I jeszcze jedna duma…szałwia, a właściwie cała rzeka szałwii….
Potem towarzystwo się rozlazło i podziwiało…
…podziwiało…
…co raz bardziej podziwiało….
…depcząc perfekcyjny trawniczek
nie obyło się również bez demolki w/w pięknego ogródka…
Potem nastąpiło wieeeeelkie obżarstwo…wyśmienite ciasta (od poniedziałku się od chudzam…) i wspaniałe przystawki oraz dania kuchni włoskiej!!! Fotek nie ma, bo jak się zorientowałam, to już nie było czego focić…PYCHOTKA!!! Po prostu mistrzostwo kulinarne…
Nasza urocza gospodyni zafundowała nam raj dla podniebienia i w otoczeniu przepięknie pachnących róż niesamowite widoki dla oka. WIELKIE DZIĘKI Anitko!!!