Marzenko(córka ma też Marzenka..śledzę Twój ogród jakiś czas i z początku wydawał mi się zbyt nowoczesny a teraz...choroba ogrodowa mnie opanowała) nie wychodzę od Ciebie i zmian mi się chce...bardzo!!
w związku z powyższym..powiedz mi,czym podsadziłaś magnolię...czy to róże i jaka odmiana...bardzo proszę
Od rana pada, nawet leje - bym powiedziała. Jeszcze rok temu pewnie mocno narzekałabym na taką pogodę, ale dziś cieszę się, że wreszcie porządnie podleje mi ogród Jednak "ogrodowanie" diametralnie zmienia punkt widzenia...
W takim razie zostawiam kilka migawek moich roślinek widzinych oczami mojej córci...
Zbyszku, też mam forsycję i też nie chcę żeby była jakaś duża. Powiedz mi czy Ty ją tniesz tak po prostu jak Ci kształt pasuje, czy jakiś sposób na to masz?
A u krzewuszek wycinasz boczne przyrosty, czy całe stare pędy?
A poza tym, to u Ciebie jak zawsze pięknie i kolorowo Uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia, bo u mnie za 30 lat może tak będzie i będę mogła się nacieszyć widokiem własnego ogrodu. Szkoda, że nie można przez Ogrodowisko przemycić zapachu
Migawki...nie bylam w stanie zrobic kazdemu zakatkowi fotek, szkoda, ale bylismy na wyspie tylko 5 godzin, wiekszosc czasu poswiecilam na podziwianie roz...
Podobaly mi sie miejsca zielono brazowe, podpalane czesto przydymionym zlotem, slicznie to wygladalo. Bylo sporo rabat zoltych z mieszanka ciemnej bordo, czerwieni, byly rozne polaczenia, ale czego mi brakowalo to purpura. Ogrodnik powiedzial ze w tym nie stawiali na nia, na wyspie sa juz jej same resztki...obiecalam sobie ze nie powiem o tym na Ogrodowisku...ale napisac moge prawda?
Doklejam na pierwszej stronie schemat sztukowanie stożka
Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.
Jak najlepiej zrobic polkole z kuli (bukszpan albo cis)?
chcialabym miec takie polkule, dosc szerokie ale nie wysokie, czy lepiej jest obciac gore w kuli i ja troche splaszczyc a moze lepiej bedzie wokol kuli posadzic mniejsze egzemplarze (tak jak na rysunku powyzej, tylko zamiast stozka ma byc dosc plaska polkula) a poznie poczekac az wszystko sie zrosnie?
Tu pomyslalam o naszej Bogdzi...ogromny rododendrowy las...okazy siegajace do drugiego pietra...I nikt nie obrywa przekwitnietych kwiatostanow a one rok w rok cudownie kwitna. Oczywiscie jest to kwestia estetyki wizualnej.
dla porownania...tu wchodzilo sie w aleje rh ktore rosly nad glowami
Dzięki za pomoc.
Wczoraj zrobiłem oprysk, jak pisałeś z tym że świeży skrzyp polny zmieliłem w maszynce, następnie wsypałem to do gotującej wody (ok. 5 litrów) i tak przez 20 minut trzymałem na ogniu. Po ostygnięciu rozcieńczyłem 1:4 i rozlałem do butelek. Później zmieszałem z gnojówką z pokrzywy którą już wcześniej robiłem....
Czekam na efekty.
Moje nowe oczko, jeszcze nie ukończone