Powiedz jak jest z użytkowaniem takiego żwirkowego wjazdu? Muszę coś na szybko u siebie zrobić ba masakra jakaś po deszczach, błoto po kostki.
Jakieś spostrzeżenia?
Nie pada.. ale pochmurno... trochę owiało i ślizgacze dostały papu. Niech zdychają....
Czy mam ładne hosty? Te z brzegu upilnowane jako tako.. a te nieupilnowane mam takie.. ale po co mam takie coś pokazywać.
Możesz.. ja nie świętuję.. walczę z czasem.
I jakiś dzisiejszy obrazek wymemłanych roślin przez deszcz.. z taczki woda sie przelała. A pod cyprysami sucho ..
Jak obiecałem zdięcia młodej manicaty. Dla mnie dosyć miarodajne na bardzo młodych egzemplarzach są: drobniejsze niż u tinctorii i równomiernie rozmieszczone kolce. Lekko owłosione łodygi a ich kolor przybiera odcień czerwono-brązowy, ochrowy. U tinctorii czerwono-różowe, gładkie jak u rabarbaru(bez włosków). Liście manicaty zaokrąglone płytko powcinane. Mogą lekko czerwienieć. Kolce tinctorii duże nierównomiernie rozmieszczone łodyga lekko spłaszczona. U manicaty łodyga okrągła lekko spłaszczona przy samej nasadzie. Może mieć minimalne spłaszczenie jasny pasek przez całą długość łodygi. Liście tinctorii głęboko wcięte żyłkowanie buraczkowo-czerwone,różowo-czerwone, z czasem zieleniejące.