Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:53, 09 lip 2015

gabriela_krajewska napisał(a)
Witaj Kochana,
ja tylko na chwilkę wpadłam, obejrzałam cudne widoki i zmykam
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam również Dla Ciebie hortensjowo

Limki tuż.. tuż ..
jolka 22:01, 09 lip 2015

nicol21 napisał(a)
Szkoda platana, ale da się go jeszcze jakoś połączyć i może się zrośnie jakoś koślawo, ale zrośnie?

No szkoda mi było platana, ale z drugiej strony jak sobie pomyślałam, że niektórzy oglądali swoje dachy w ogródku, to już nawet nie marudziałam. Przewodnik się złamał, więc go obcięłam. Wybrałam większą gałąź i podciągnęłam wysoko na paliku, na nowy przewodnik. Nie da się ukryć, że trochę stracił ładny pokrój, ale może jakoś dojdzie do formy. Muszę się Filipa zapytać, czy mogę mu (znaczy platanowi, nie Filipowi) trochę gałązki poprzycinać, żeby kształtniejszy był.

A dla Ciebie kwiatuś domowy
Szczególnie mi drogi, bo go odratowałam z zakupionej "okazyjnie" niemal zgnitej cebuli

jolka 22:17, 09 lip 2015

Wkurzają mnie moje Cunningham`s Whity! Najpierw żółkły, zwijały się, marniały .. podejrzewałam, że się duszą w glinie. Po jako takim kwitnieniu, przesadziłam wszystkie, tworząc im podniesione rabaty, całe w torfie.
I co ... dooopa.

Teraz, jak już mnie Bogdzia nauczyła co i jak, to sobie myślę, że za dużo tego torfu jest, nie dość wymieszanego z ziemią rodzimą, i one po prostu wody nie mają. Po górce z torfu woda spływa, a w korzeniach sucho. Cholercia, chyba trzeci raz je przesadzić muszę

sylwia_slomc... 23:54, 09 lip 2015

A nie dało się go jakoś dopasować i obkleić może by się jeszcze zrosło, ja raz bandażowałam brzozę sąsiadce i to dosłownie bandażem bo nic innego nie miała i pięknie się zrosło. A taka wielka gałąź była nadłamana dość mocno.
iwka 09:33, 10 lip 2015

jolka napisał(a)

Pozdrawiam również Dla Ciebie hortensjowo

Limki tuż.. tuż ..

cudny busz
07_Rene 09:39, 10 lip 2015

jolka napisał(a)

Zając coś chyba za bardzo się u mnie zadomowił, bo często go widzę. Szkód na razie nie dostrzegam. Ale wczorajsza wichura połamała mi platana Przewodnik poszedł i dwie duże boczne gałęzia Dziś wszystkie pozostałe przywiązałam sznurkiem, bo wokół nie wyglądało za różowo ..

A duży już byl? Dobrze wiedzieć, że one też łamliwe bo rozważa łam je do mnie.
Szkoda go, ale może jeszcze da się go uratować?

Ps. Ale fota komórki burzowej z takimi widokami to dopiero można obserwacje prowadzić
Kawa 10:29, 10 lip 2015

hej hej

no szkoda platana ale reszta w porzadku to tylko się cieszyć po tych wiatrach
jolka 14:43, 10 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A nie dało się go jakoś dopasować i obkleić może by się jeszcze zrosło, ja raz bandażowałam brzozę sąsiadce i to dosłownie bandażem bo nic innego nie miała i pięknie się zrosło. A taka wielka gałąź była nadłamana dość mocno.

Dzięki Sylwia za info. Będę wiedzieć na drugi raz co robić. To co było połamane już obcięłam. Zresztą rana była obeschnięta, więc nie wiem czy bandażowanie by coś pomogło ..
jolka 14:46, 10 lip 2015

iwka napisał(a)

cudny busz

Dzięki Iwcia. I tak muszę modyfikacje porobić na tej rabacie, bo mi niektóre żurawki tu nie wytrzymują, słonko je przypala. Planuję wiec więcej traw i więcej host przed limkami. Ale to nie w tym roku chyba.
Zachwycam się Twoją stipą ... uff, uff Super jest
jolka 14:49, 10 lip 2015

07_Rene napisał(a)

A duży już byl? Dobrze wiedzieć, że one też łamliwe bo rozważałam je do mnie. Szkoda go, ale może jeszcze da się go uratować? Ps. Ale fota komórki burzowej z takimi widokami to dopiero można obserwacje prowadzić

Renia, dziś pojadę ciąć bukszpany, to machnę fotkę jak teraz platan wygląda.
A co do widoków burzowych, to naprawdę ekstra od nas widać, jak się chmury deszczowe kumulują nad Nowym Sączem, wręcz można powiedzieć gdzie już pada, i w którą stronę deszcz zmierza. Widać też jak np nadciągają śnieżyce. Muszę przyznać, że lubię sobie to oglądać