No szkoda mi było platana, ale z drugiej strony jak sobie pomyślałam, że niektórzy oglądali swoje dachy w ogródku, to już nawet nie marudziałam. Przewodnik się złamał, więc go obcięłam. Wybrałam większą gałąź i podciągnęłam wysoko na paliku, na nowy przewodnik. Nie da się ukryć, że trochę stracił ładny pokrój, ale może jakoś dojdzie do formy. Muszę się Filipa zapytać, czy mogę mu (znaczy platanowi, nie Filipowi) trochę gałązki poprzycinać, żeby kształtniejszy był.
A dla Ciebie kwiatuś domowy
Szczególnie mi drogi, bo go odratowałam z zakupionej "okazyjnie" niemal zgnitej cebuli
Wkurzają mnie moje Cunningham`s Whity! Najpierw żółkły, zwijały się, marniały .. podejrzewałam, że się duszą w glinie. Po jako takim kwitnieniu, przesadziłam wszystkie, tworząc im podniesione rabaty, całe w torfie.
I co ... dooopa.
Teraz, jak już mnie Bogdzia nauczyła co i jak, to sobie myślę, że za dużo tego torfu jest, nie dość wymieszanego z ziemią rodzimą, i one po prostu wody nie mają. Po górce z torfu woda spływa, a w korzeniach sucho. Cholercia, chyba trzeci raz je przesadzić muszę
A nie dało się go jakoś dopasować i obkleić może by się jeszcze zrosło, ja raz bandażowałam brzozę sąsiadce i to dosłownie bandażem bo nic innego nie miała i pięknie się zrosło. A taka wielka gałąź była nadłamana dość mocno.
Dzięki Sylwia za info. Będę wiedzieć na drugi raz co robić. To co było połamane już obcięłam. Zresztą rana była obeschnięta, więc nie wiem czy bandażowanie by coś pomogło ..
Dzięki Iwcia. I tak muszę modyfikacje porobić na tej rabacie, bo mi niektóre żurawki tu nie wytrzymują, słonko je przypala. Planuję wiec więcej traw i więcej host przed limkami. Ale to nie w tym roku chyba.
Zachwycam się Twoją stipą ... uff, uff Super jest
Renia, dziś pojadę ciąć bukszpany, to machnę fotkę jak teraz platan wygląda.
A co do widoków burzowych, to naprawdę ekstra od nas widać, jak się chmury deszczowe kumulują nad Nowym Sączem, wręcz można powiedzieć gdzie już pada, i w którą stronę deszcz zmierza. Widać też jak np nadciągają śnieżyce. Muszę przyznać, że lubię sobie to oglądać