Zdjęcie rabaty. Posadzone kulki i niewidoczna na zdjęciu szałwia.
Brunnera będzie przesadzona, ale dopiero na wiosnę, kanna samosiejka idzie w dobre ręce.
Ewo, to czyściec wełnisty. On czasem potrafi zaskoczyć. Zwłaszcza w jesiennej odsłonie. Po ścięciu kwiatostanów wygląda przez moment kiepsko, ale pod koniec lata robi się taki zwarty. Dobrze współgra z ciepłymi barwami.
to do tego dołożę jeszcze to jeżeli chodzi o warzywnik - może się przyda
ujemne oddziaływanie:
orzech włoski źle wpływa na wzrost roślin zlokalizowanych w bliskim jego sąsiedztwie
kapusta źle wpływa na fasolę, pomidory, marchew, rzodkiewkę
cebula, czosnek pospolity, mieczyki źle wpływają na fasolę
koper źle wpływa na marchew
pomidory źle wpływają na ogórki, ziemniaki, groch
dynia, kabaczek, ogórek, słonecznik źle wpływają na ziemniaka
fasola, gorczyca źle wpływają na buraka
truskawka, pomidor, fasola źle wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, zioła aromatyczne źle wpływają na ogórka
dodatnie oddziaływanie:
cebula, kalarepa dobrze wpływają na buraka
seler dobrze wpływa na pomidora
fasola, kukurydza, groch, rzodkiew, słonecznik, koper ogrodowy dobrze wpływają na ogórka
fasola, kukurydza, kapusta, chrzan, len dobrze wpływają na ziemniaka
groch, sałata, cebula, por, pomidor dobrze wpływają na marchew
marchew, rzodkiew, truskawka, ogórek, szpinak dobrze wpływają na sałatę
ziemniak, seler, koper ogrodowy, szałwia, burak, cebula dobrze wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, marchew, ogórek, kapusta dobrze wpływają na fasolę
Kwitnienie ostróżek raczej się chyba rozminie z kwitnieniem werbeny a jeżówek z głównym kwitnieniem szałwii.
Czyli razem mniej więcej będą kwitły ostróżki i szałwia, jeżówki i werbena. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Kasiu nie wiem czy to będzie dobrze czy nie, ja każde swoje miejsce bez mała miesiącami wymyślam i ciągle coś przerabiam więc trudno mi doradzić.
Czyli ciemny żwirek?
A w sumie to nie zastanawiałam się nad cebulowymi ... może czosnki jakieś raczej wyższe? bo liście tulipanów to mnie jednak wkurzają ... zresztą na tej rabacie po prawo gdzie są rozchodniki i szałwia będą tulipany Claudia + Queenny
Nie ma tam już świerka (tego, na który akurat leje się woda) i buksów (zamalowałam je zresztą robiąc z nich lawendę), doszła stipa.
ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA WIELKOŚĆ CISÓW !
fioletowy- lawenda Czerwone kółka i prostokąty- róże
i we wrześniu (12.09)
żółte- róże
zielone- cisy (wielkość!!!)
czerwone- stipa
fioletowe- lawenda
jest tam jedna szałwia (musiałam potraktować półkę jako przechowalnik, bo mi się w przechowalniku nie zmieściła, a miałam ją na balkonie w donicy)
Za bardzo nie ma się czym chwalić to i nie ma za dużo zdjęć.Za irgę zostałam skrytykowana,fakt ma dużo zalet i szybko zarasta ale w takim miejscu prosi się o coś dostojniejszego i czy nie bedzie zbyt wypłaszczony ten teren?
Brunnera to Jack Frost, ale ona tam jest tymczasowo. Bergenia odpada, mam w innym miejscu i więcej nie chcę. Jeśli chodzi o kształt rabaty- hmmm, tu też jest problem, bo z prawej strony został wykuty beton i zastanawiam się nad pociągnięciem jej na prawo. Po prawej będą jeszcze płyty, bo tam główna trasa przelotowa, trawa zawsze była wydeptana. Koniec rabaty tam gdzie widać wąż (nie patrzec na ten zawijas przy autku)i kamyk???
Lewa strona- bukszpan chciałam pociągnąć dalej do kostki.
Iwonka nie wiem co mam o tych hortkach sądzić, ale wyglądają w tym roku okropnie. Powyrastały te wielkie badyle i sterczą a kwiaty leżą (fakt, że wielkie kule). Denerwują mnie bardzo i dobrze, że nie muszę na nie codziennie patrzeć
Aniu hibiskusa jakoś tak w ogóle w całości nie pokazywałam, on taki bidak samotny rośnie. A teraz na dodatek jakiś oklapnięty był, kwiatki pogubił, musiałam go porządnie podlać. Ma jeszcze doczepioną karteczkę z odmianą, jeśli chcesz to za tydzień sprawdzę.
Inka no kurcze z przyjemnością wezmę, ale musiałabym ją na przechowalnik wrzucić. To się wymienimy przy okazji z azalią
Anbu i Dominika bardzo jesteście miłe dziewuszki kochane, ale jednak awatarkowa pozostawia wiele do życzenia. Hortensje jak wyglądają to widać czyli bleee, szałwia rozwaliła się tak, że żurawek prawie w ogóle nie widać, jeżówki nie wytrzymały i też się gdzieś tam po kątach pochowały. Mus znowu wiosną rewolucyjkę zrobić
Iwka no to witaj w klubie. Mamy z tego samego źródła?
Siaka jest to jakiś pomysł, jeśli Iwka też ma z tego samego źródła co my.
Jola no w końcu ogród nie jest tylko do tyrania. Tyramy w nim po to, żeby choć raz na jakiś czas pocieszyć oczy efektami tej harówki. Aczkolwiek całkiem bezrobotnie weekendu nie spędziłam
Zawilce odwrócone tyłem przypomniały mi, że dokładnie ten sam problem pojawi się na tej południowej rabatce, co ją ostatnio omawiamy.
Czyli wszelkie byliny z koszyczkowymi kwiatami (np.: jeżówki) odpadają.
Mieczyki prawdopodobnie też (a miałam je przesadzać spod ściany).
Z piwoniami nie powinno być takiego problemu, lilie mam nadzieję też się na mnie nie obrażą, szałwia.
Więc na razie plan jest taki:
przy krawężniku, na 1/3 długości pas bergenii, na pozostałej części - niski żywopłocik bukszpanowy. Za nimi, wedle wysokości, posadzone dużymi plamami: szałwia, rozchodnik, piwonie, irysy. trzy lilie jako akcencik.
póki ciski nie urosną to z tyłu byłyby ostróżki i morning lighty. planowałam jeszcze tam wcisnąć floksy, które muszę przesadzić, ale jednak za bardzo łapią rdzę. chyba je jednak wyrzucę, mimo że pięknie i długo kwitną.
gdzieś w środek trzebaby chyba jeszcze ze dwie kulki bukszpanowe dodać, żeby zimą było na czym oko zawiesić.
nie za dużo?
wczoraj, leżąc w łóżku, poszukałam trochę kompozycji z piwoniami:
z trawami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051489/ - ładna ale raczej nie wykorzystam, bo ta trawa chyba strasznie się rozłazi
piwonie i hosty: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051691/ - biorąc pod uwagę północną wystawę, może to nie byłby głupi pomysł; do tego boję się, że jak piwonie będą się kładły na bukszpany, to buksy mi wyłysieją;
Ale jeśli hosty zamiast buksów, to już bez bergenii. do rozważenia.
No, naprodukowałam się - liczę na jakiś odzew konstruktywny
Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?