Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Marty 22:06, 16 wrz 2016

Do góry
Na rabacie z hakone miał być kamyk granitowy, teraz spodobał mi się ciemny, więc znowu wielka niewiadoma. W ogóle czy hakone będzie dobrze w kamyku?

Na rabacie, gdzie jest szałwia też miał być taki sam grys, ale chyba będzie kora.
Ogród Marty 21:46, 16 wrz 2016

Do góry
Zdjęcie rabaty. Posadzone kulki i niewidoczna na zdjęciu szałwia.
Brunnera będzie przesadzona, ale dopiero na wiosnę, kanna samosiejka idzie w dobre ręce.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:23, 16 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Uwielbiam widoki z Twojego ogrodu
A co to za sliczna obwódka z tych zielono-szarych liści? Jakaś szałwia?

Ewo, to czyściec wełnisty. On czasem potrafi zaskoczyć. Zwłaszcza w jesiennej odsłonie. Po ścięciu kwiatostanów wygląda przez moment kiepsko, ale pod koniec lata robi się taki zwarty. Dobrze współgra z ciepłymi barwami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:08, 16 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z okna kuchennego oglądam nadchodzącą jesień.

Uwielbiam widoki z Twojego ogrodu
A co to za sliczna obwódka z tych zielono-szarych liści? Jakaś szałwia?
Ogród Marty 21:37, 15 wrz 2016

Do góry
Rabatę mam już obsadzoną. Kule bukszpanowe i szałwia. Dzięki Ren za podpowiedz

Zdjęcia będą jutro
Początek ogrodu u Nasteczki 08:06, 15 wrz 2016

Do góry
Dziękuję gobasia bardzo okazałe ta szałwia w takim razie i na tą rabatę dodam obornik.
Zakątek z fioletową ławeczką 07:24, 15 wrz 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
I ja też wklejam
Muszę to na szybko wstawić u siebie bo zapomnę w którym wątku Toszka o tym pisała.

"Powiem tylko tyle, że brakuje mi na forum działu o allelopatii roslin ozdobnych z rozszerzeniem o wzajemnie patogeny. O warzywach można znaleźć w internecie masę informacji, a o roślinach ozdobnych bardzo mało
Też tego tematu cały czas uczę się, ale uczciwie napiszę, że okroiłam temat do swojego ogrodu bo z wiekiem już mam tak przeciążony twardy dysk, że co raz mniej miejsca w głowie

poszerzając informację dodam, że np.
-tulipany nie lubią irysów
-turzyce i trawy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie wiązów - bawełnica zbożowo-wiązowa
-niekorzystne sąsiedztwo dla roślin daje akacja,podobnie jak czarny orzech
-berberysy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie traw - rdza zbóż
- bardzo korzystnie na róże wpływa czosnek, także na kwiaty i zapach
- lawenda pomaga odstraszyć myszce, dlatego także doskonale oddziałuje na róże
- towarzystwo jaskierowatych i traw ma zły wpływ na jabłonie i wszystkie drzewa owocowe (w drugą stronę też to działa
-Łubin jest doskonałym sąsiadem dla wszystkich roślin
- modrzew nie powinien rosnąć w towarzystwie świerka (ochojnik)
- przy sosnach nie powinno się sadzić astrowatych i turzyc
-wiąz nie powinien rosnąć w sąsiedztwie gruszy
- grusza w sąsiedztwie jałowców, zwłaszcza sabińskich (rdza)
-porzeczka (np. krwista) w sąsiedztwie sosny wejmutki
- Krwawnik źle działa na trawy
Mozna więcej wymieniać. Temat jest rozległy i mało poznany... nie mówiać już o opisaniu.
Powyższe przykłady potraktowałam ogólnikowo i pośpiesznie.
Może Mazana namówić na taki dział ? (on ewidentnie ma dysk zapasowy i niewyczerpane miejsce na pamięć)

EDIT
bardzo przepraszam, poprawiam złe sąsiedztwo dla turzyc i traw - to WIĄZ
(wyszło na to, że trawy i turzyce się nie lubią)"
to do tego dołożę jeszcze to jeżeli chodzi o warzywnik - może się przyda

ujemne oddziaływanie:
orzech włoski źle wpływa na wzrost roślin zlokalizowanych w bliskim jego sąsiedztwie
kapusta źle wpływa na fasolę, pomidory, marchew, rzodkiewkę
cebula, czosnek pospolity, mieczyki źle wpływają na fasolę
koper źle wpływa na marchew
pomidory źle wpływają na ogórki, ziemniaki, groch
dynia, kabaczek, ogórek, słonecznik źle wpływają na ziemniaka
fasola, gorczyca źle wpływają na buraka
truskawka, pomidor, fasola źle wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, zioła aromatyczne źle wpływają na ogórka

dodatnie oddziaływanie:
cebula, kalarepa dobrze wpływają na buraka
seler dobrze wpływa na pomidora
fasola, kukurydza, groch, rzodkiew, słonecznik, koper ogrodowy dobrze wpływają na ogórka
fasola, kukurydza, kapusta, chrzan, len dobrze wpływają na ziemniaka
groch, sałata, cebula, por, pomidor dobrze wpływają na marchew
marchew, rzodkiew, truskawka, ogórek, szpinak dobrze wpływają na sałatę
ziemniak, seler, koper ogrodowy, szałwia, burak, cebula dobrze wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, marchew, ogórek, kapusta dobrze wpływają na fasolę
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:08, 14 wrz 2016

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ogolnie to chyba polaczylabym tu te werbeny z przeplecionymi w nich ostrozkami, po srodku rabaty na calej dlugosci moze jezowki a od frontu szalwia?

Jak to brzmi?

Slonce jest tu praktycznie caly dzien

Kwitnienie ostróżek raczej się chyba rozminie z kwitnieniem werbeny a jeżówek z głównym kwitnieniem szałwii.
Czyli razem mniej więcej będą kwitły ostróżki i szałwia, jeżówki i werbena. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Kasiu nie wiem czy to będzie dobrze czy nie, ja każde swoje miejsce bez mała miesiącami wymyślam i ciągle coś przerabiam więc trudno mi doradzić.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 13 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Miałam pisać, ze ze żwirek będzie jasno, ale czytam ze planujesz ciemny

A tulipany ja krokusy wiosna beda?

Czyli ciemny żwirek?
A w sumie to nie zastanawiałam się nad cebulowymi ... może czosnki jakieś raczej wyższe? bo liście tulipanów to mnie jednak wkurzają ... zresztą na tej rabacie po prawo gdzie są rozchodniki i szałwia będą tulipany Claudia + Queenny
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:57, 13 wrz 2016

Do góry
isia33 napisał(a)

Dzięki. Warto było się pomęczyć, wyszło świetnie. Jeżówki będą wyglądały dobrze, a i ta stipa też robi swoje

Stipa pewnie i tak wymarznie ale szałwia tam szaleje. Od 3 miesięcy kwitnie bez przerwy, nawet nie przycinałem.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:39, 13 wrz 2016

Do góry
HAniu:
Półka w lipcu (07.07.)

Nie ma tam już świerka (tego, na który akurat leje się woda) i buksów (zamalowałam je zresztą robiąc z nich lawendę), doszła stipa.

ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA WIELKOŚĆ CISÓW !

fioletowy- lawenda
Czerwone kółka i prostokąty- róże

i we wrześniu (12.09)

żółte- róże
zielone- cisy (wielkość!!!)
czerwone- stipa
fioletowe- lawenda
jest tam jedna szałwia (musiałam potraktować półkę jako przechowalnik, bo mi się w przechowalniku nie zmieściła, a miałam ją na balkonie w donicy)

Ogród wśród pól i wiatrów 23:43, 12 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Idę do Ciebie oglądać skarpę
A szałwia i biała róża to przypadkowe zestawienie tegoroczne.
Potwierdzam, że udane

Za bardzo nie ma się czym chwalić to i nie ma za dużo zdjęć.Za irgę zostałam skrytykowana,fakt ma dużo zalet i szybko zarasta ale w takim miejscu prosi się o coś dostojniejszego i czy nie bedzie zbyt wypłaszczony ten teren?
Ogród wśród pól i wiatrów 23:02, 12 wrz 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Potwierdzam wszystko co dotyczy irgi,a skarpę mam bardzo stromą.Też sadziłam w ubiegłym roku jesienią a teraz tworzy fajny dywan!Choć uważam że do ogrodu który tworzysz macra będzie bardziej pasować!Bardzo ładne zestawienie białej róży i szałwi.Koniecznie zapisuję ją na listę chciejstw

Idę do Ciebie oglądać skarpę
A szałwia i biała róża to przypadkowe zestawienie tegoroczne.
Potwierdzam, że udane
Ogród Marty 21:01, 12 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?

Brunnera to Jack Frost, ale ona tam jest tymczasowo. Bergenia odpada, mam w innym miejscu i więcej nie chcę. Jeśli chodzi o kształt rabaty- hmmm, tu też jest problem, bo z prawej strony został wykuty beton i zastanawiam się nad pociągnięciem jej na prawo. Po prawej będą jeszcze płyty, bo tam główna trasa przelotowa, trawa zawsze była wydeptana. Koniec rabaty tam gdzie widać wąż (nie patrzec na ten zawijas przy autku)i kamyk???

Lewa strona- bukszpan chciałam pociągnąć dalej do kostki.

Muszę zdrobić zdjęcie z góry na rabatę.
Ogród z rzeźbą 17:35, 12 wrz 2016

Do góry
Iwonka nie wiem co mam o tych hortkach sądzić, ale wyglądają w tym roku okropnie. Powyrastały te wielkie badyle i sterczą a kwiaty leżą (fakt, że wielkie kule). Denerwują mnie bardzo i dobrze, że nie muszę na nie codziennie patrzeć

Aniu hibiskusa jakoś tak w ogóle w całości nie pokazywałam, on taki bidak samotny rośnie. A teraz na dodatek jakiś oklapnięty był, kwiatki pogubił, musiałam go porządnie podlać. Ma jeszcze doczepioną karteczkę z odmianą, jeśli chcesz to za tydzień sprawdzę.

Inka no kurcze z przyjemnością wezmę, ale musiałabym ją na przechowalnik wrzucić. To się wymienimy przy okazji z azalią

Anbu i Dominika bardzo jesteście miłe dziewuszki kochane, ale jednak awatarkowa pozostawia wiele do życzenia. Hortensje jak wyglądają to widać czyli bleee, szałwia rozwaliła się tak, że żurawek prawie w ogóle nie widać, jeżówki nie wytrzymały i też się gdzieś tam po kątach pochowały. Mus znowu wiosną rewolucyjkę zrobić

Iwka no to witaj w klubie. Mamy z tego samego źródła?

Siaka jest to jakiś pomysł, jeśli Iwka też ma z tego samego źródła co my.

Jola no w końcu ogród nie jest tylko do tyrania. Tyramy w nim po to, żeby choć raz na jakiś czas pocieszyć oczy efektami tej harówki. Aczkolwiek całkiem bezrobotnie weekendu nie spędziłam
Podmiejski ogródek 14:59, 12 wrz 2016

Do góry
ROTFL Koreańczycy jedzą psy, to co wilkom żałować

No dobra. Pośmialim się, trza wracać do roboty.

Zawilce odwrócone tyłem przypomniały mi, że dokładnie ten sam problem pojawi się na tej południowej rabatce, co ją ostatnio omawiamy.
Czyli wszelkie byliny z koszyczkowymi kwiatami (np.: jeżówki) odpadają.
Mieczyki prawdopodobnie też (a miałam je przesadzać spod ściany).
Z piwoniami nie powinno być takiego problemu, lilie mam nadzieję też się na mnie nie obrażą, szałwia.

Więc na razie plan jest taki:
przy krawężniku, na 1/3 długości pas bergenii, na pozostałej części - niski żywopłocik bukszpanowy. Za nimi, wedle wysokości, posadzone dużymi plamami: szałwia, rozchodnik, piwonie, irysy. trzy lilie jako akcencik.
póki ciski nie urosną to z tyłu byłyby ostróżki i morning lighty. planowałam jeszcze tam wcisnąć floksy, które muszę przesadzić, ale jednak za bardzo łapią rdzę. chyba je jednak wyrzucę, mimo że pięknie i długo kwitną.
gdzieś w środek trzebaby chyba jeszcze ze dwie kulki bukszpanowe dodać, żeby zimą było na czym oko zawiesić.

nie za dużo?

wczoraj, leżąc w łóżku, poszukałam trochę kompozycji z piwoniami:
z trawami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051489/ - ładna ale raczej nie wykorzystam, bo ta trawa chyba strasznie się rozłazi

piwonie i czosnki: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051503/ - wykorzystam jak najbardziej! kupiłam od groma czosnków główkowatych, będą w sam raz pomiędzy piwonie

piwonie i hosty: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051691/ - biorąc pod uwagę północną wystawę, może to nie byłby głupi pomysł; do tego boję się, że jak piwonie będą się kładły na bukszpany, to buksy mi wyłysieją;
Ale jeśli hosty zamiast buksów, to już bez bergenii. do rozważenia.

No, naprodukowałam się - liczę na jakiś odzew konstruktywny
Ogród Marty 09:04, 12 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Chodnik już prawie skończony, zostało więc dokończyć rabatę przy nim. Mam dwa pomysły i nie umię się zdecydować. Wzdłuż chodnika posadzić żywopłot bukszpanowy lub lawendę. Bukszpany mam swoje do przesadzenia, lawenda do kupienia na wiosnę. Jest tam mały spadek terenu w stronę rabaty. Trzecia opcja jaka przychodzi mi do głowy to kulki bukszpanowe posadzić przed rosnącymi kulami plus jakieś byliny, trawy... hakone (ale tą posadziłam już przy kulkach z drugiej strony chodnika)
Wszelkie sugestie mile widziane

Tu z oddali

Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:17, 11 wrz 2016

Do góry
Szałwia omszona + róże

Szałwia omszona+ przywrotnik ostroklapowy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 10 wrz 2016

Do góry
Szałwia zaczyna swoje trzecie kwitnienie)))

rozchodniki czarują
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:43, 10 wrz 2016

Do góry
Szałwia kwitnie i kwitnie. Carex ID z odrostów. Widzę że się przyjął.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies