Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 19:43, 19 cze 2015

Do góry
Ostatnio pogoda nadrabia zaległości.kolejny wieczór z deszczem

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:41, 19 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Jak lista otwarta to się wpisuję jeśli można

Dopisane...

I rabata jak wyżej..

Podwórkowa rehabilitacja 19:40, 19 cze 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No to i ja gratuluję setki Choć się spóźniłam, bo już 101
Pięknie i kolorowo u Ciebie, a jakie dorodne warzywka

Dzięki Aniu ale u Ciebie to dopiero jest warzywny full wypas
Maczek dla Ciebie
Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 19:40, 19 cze 2015

Do góry
dyha napisał(a)
"Piszę z prośbą o radę..
Mam bardzo stary żywopłot z ligustru. W niektórych miejscach jest on ogołocony i ma dziury (jak na zdjęciu). W środku żywopłotu jest mnóstwo starych i "gołych" pędów, niektóre z nich są nawet spróchniałe.
Wiem już że aby go odratować trzeba dosadzić nowe sadzonki..
A teraz pytania:
Czy mogę zrobić sadzonki z odrostów jeszcze teraz, czy jest już za późno? Jak długo czasu zajmie ich ukorzenienie się?? I czy ewentualnie zdążą się przyjąć jeszcze przed zimą? A może poczekać do wiosny?"

Oczywiście te stare pędy trzeba usunąć i w ich miejsce posadzić nowe. Jest to najprawdopodobnie przyczyną chorób grzybowych. Kiedy zakładamy żywopłot, należy utrzymywać dostęp do środka szpalerów, aby można był wygrabić i usuwać opadające liście i gałązki. Musi być tam ruch powietrza. W przeciwnym razie w mokre lata zaczynają pozostałości gnić. Ja wczesną wiosną obserwuję w których miejscach jest mało zielonych pąków i od razu podejmuję się dosadzania w tych miejscach nowych sadzonek i oczywiście pryskam chemią na grzyb. Później pryskam wyciągiem ze skrzypu polnego.

Sadzonki najlepiej robić kiedy nowe odrosty zaczynają brązowieć, a więc około końca maja. Ja przed cięciem ułamują je ze szpalerów (można w czasie cięcia zbierać za nożycami, najlepiej niepodeptane) obrywam mięki wierzchołem i zostawiam 4-6 liści na łodyżce dł. okolo 20 cm. To wsadzam do ziemi w szkółce i podlewam bardzo często. Na jesieni mam gotowe, dobrze ukorzenione sadzonki. Nie stosuję żadnych ukorzeniaczy - tylko woda. Dobrze jest mieć taką szkółkę w zacienionym miejscu. Pozdrawiam

dyha bardzo dziękuję za odpowiedź, którą przeczytałam dopiero dzisiaj szukając odpowiedzi na kolejne pytanie...
A więc tak, na jesieni kupiłam kilka sadzonek ligustru i dosadziłam .. Dzisiaj zebrałam trochę odrostów bo szykuję się do cięcia żywopłotu i teraz mam pytanie czy mogę te patyczki wsadzić bezpośrednio do ziemi przy żywopłocie bez czekania na ukorzenienie się.. czy podlewając regularnie te miejsca odrosty ukorzenią się czy nie ma na to szans?? Powód do tego jest taki że jak dosadzałam nowe sadzonki jesienią to bardzo ciężko było mi wykopać dziurę na sadzonkę pod żywopłotem bo w wielu miejscach jest on dość gęsty przy ziemi...

Tak wyglądają te odrosty, mają ok. 40-50 cm, można wsadzić takie długie? Czy liście mam oberwać cz zostawić?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedż
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:40, 19 cze 2015

Do góry
chelll napisał(a)

Aniu, malkul mnie uprzedziła. Ona ma prawo tak oceniać, my inaczej. I już Dzięki tej dyskusji obejrzała Twój odcinek programu. Z dumą, bo kilka roslin u mnie jest od Ciebie. No i na Ciebie spojrzałam inaczej, przecież się już trochę znamy Kiedyś pokonam te kilkaset kilometrów i zobaczę Twój ogród na żywo. Mam nadzieję, że mnie wpuścisz
Pozdrawiam!

Wpuszczę.. ale zagadam na śmierć

I cieniste rabatki.. kombinuję na nich by nie było smutno.. słoneczka tu prawie nie ma ..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:38, 19 cze 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ania, ja często do Ciebie wpadam bo bardzo lubię kwitnace, kolorowe kwiaty. Kiedyś, ktoś mi powiedział, że z gustem jest jak z tyłkiem - każdy ma swój Pozdrawiam

I na swój tyłek się kupuje kieckę, a nie na cudzy

Mi się podoba, że są różne ogrody.. bo nie jest nudno

I jakiś inny Mikołajek.. do napaćkania gdzieś ..ale jak czegoś takiego nie kupić do testowania?? Dzięki moim testom mogę dużo napisać o różnych bylinach
Jest mniejszy od innych mikołajków ..

Focia ze strony http://www.szkolka-przytok.pl/pl/p/Mikolajek-roznobarwny/7511
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:38, 19 cze 2015

Do góry
Abraham Derby
Mój ogród pod górkę... 19:37, 19 cze 2015

Do góry
Bukszpanowa gotowa - szkoda, że na fotce nie widać tak kosmosów jak w rzeczywistości

Łubinowo:

Stipowo-kosmosowo:
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:34, 19 cze 2015

Do góry
Bonica i New Dawn powoli zaczynają
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:32, 19 cze 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Nacieszyłem się obrazkami z Małą Mi jak i tymi z ogrodu Masz aż za ładnie, wiec niektórym ściska co nieco

To nie zazdrość... to zemsta za mój wpis

I trawki co się same sieją.. niestety wioną ciągle je biorę za chwasty i wydzieram..

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:31, 19 cze 2015

Do góry
Novalis?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:30, 19 cze 2015

Do góry
Tego maleństwa jestem bardzo ciekawa. Ma piękny malinowy kwiat ale kolor trudno uchwycić.

Czy to Old Port?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:29, 19 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)

Aniu, od tej chwili zasiałaś mi w głowie naparstnice - jakoś ich wcześniej nie zauważałam.
Mam nadzieję, że wkrótce zobaczę całą rabatę z tymi białymi pięknościami.

Trolla olać.

Miejsca nie mam na całą rabatę z naparstnic, wiec są tu i tam.. takie zapchaj dziury które się same zlokalizowały...
Las miałam w 2011.. ale wtedy ogród był pusty i mogłam sadzić je do woli

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:27, 19 cze 2015

Do góry
Maria Curie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:25, 19 cze 2015

Do góry
A na zdjęciu jako cień moja skromna osoba ha ha

na ostatnim ognik
to właśnie sytuacje, w których obserwują mnie sąsiedzi
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:21, 19 cze 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
Oj jak ja nie lubię takich durnych anonimów az sie boje co o mnie myślą i piszą ale ma to w czterech literach I mam nadzieje ze ty tez Chce wiedzieć, widzieć na zdjęciach co u ciebie słychać bo mnie to podnosi na duchu i zmusza do działania hi hi hi dziekuje ze jesteś Cieszę sie i smucę razem z tobą bo tak chce a nie ze musze i nikt nie bedzie mówił jak masz watek prowadzić chyba ze jest w brew regulaminowi i Danusia usunie hi hi hi uwielbiam was bardzo

Kondzio , znasz mnie już dość dobrze i wiesz, że mi to rybka.. a nawet powiem, że każdy atak to dla mnie okazja do "odegrania " się.. nie na darmo mam ksywkę Mała Mi Małe to a złośliwe

Wczoraj kupiłam też nową hostę.. taka śmieszna Nazywa się też śmiesznie.. Cherry Berry "wiśnia jagoda"... jest ładna i nazwa intrygowała... i słusznie

Mała hosta o lancetowatych, białych liściach z szerokim, ciemnozielonym brzegiem. Dodatkowy kolor pochodzi od jaskrawo odcinających się na tle jasnych liści wiśniowo czerwonych łodyg liściowych i kwiatowych. Wiśniowe są także torebki nasienne (stąd nazwa rośliny - “wiśniowa jagoda”).

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:21, 19 cze 2015

Do góry
Cofnęłam się w wątku dość daleko i chyba nie pokazywałam Wam jeszcze mojej "winnicy"

niestety taka ze mnie ogrodniczka, co to nie wie jakie odmiany, wiem , że białe i czarne, jedno to chyba jakaś Izabella?

A tu nasze pierwsze jabłuszka na malinówce

Słoneczny ogród słonecznej safikey 19:19, 19 cze 2015

Do góry
Funkie w ogrodzie szaleją

wspaniele się rozrastają
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 19:15, 19 cze 2015

Do góry
Karolinko, jakie cudne zmiany u ciebie. Nawet kot się dziwi, kiedy to się stało.

Fajnie Ci to wyszło
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:14, 19 cze 2015

Do góry
i hakuro i parzydełko i rokitnik i tawuła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies