Witam
Planuje zrobić system nawdniania .
Prosiłbym o porady czy to co ja planuje sprawdzi się czy zmienili byście coś
czarna linia i czarne punkty to zraszacze
Jakie zraszacze wybrać jaki typ jaki zasięg prosze o porady
Moja duma anabelka, mam ją trzeci rok i wydała na świat już dwie kolejne piękne sadzonki, które też będą kwitły. Ta ma ponad 80 pąków Ale będzie kwiecia, cieszę się jak dziecko Tylko pcha mi się do sąsiadki na siłę, część już za siatką, a tam boisko i za piłką ganiają
No i mój nowy nabytek - mariken. Śliczny Powoli dzięki niemu rodzi się koncepcja ogarnięcia kolejnego fragmentu. W jego tle a zarazem za rodkami, wzdłuż płotu, dam trawkę chyba zebrinusa albo strictusa (jeśli to nie to samo, bo różnie piszą). Te jasne paseczki miskanta będą fajnie współgrały z tym maluchem. Poza tym, jak widać na zdjęciu - rodki mają się dobrze. Mam nadzieję, że tak im już zostanie.
Shemsi na tej rabacie to rośnie sama zbieranina, upychałam rośliny w każde wolne miejsce przed moją świerkową demolką Wszystko co rosło w pobliżu świerków musiałam poprzenosić, aby nie zniszczyć. Zresztą mam wiele takich zakątków gdzie są rośliny, które do siebie nie pasują. Chyba w tym roku już nie będę ich przesadzać, dam im czas na podrośnięcie, bo widzę, że dopiero teraz pomału zbierają się w sobie
Mam tu miodunkę pstrą, dąbrówkę rozłogową, bukszpany, begonie ale to jednoroczne, konwalnik oczywiście, jakiś miskant, którego nazwy niestety nie znam ale go bardzo lubię . Z prawej strony berberys Maria, przetacznik i hosty. Z lewej rabata z żurawkami i trawą ice dance, tawułka i lilie, które juz niedługo będą kwitły
A co do lawendy to ja mam na jej punkcie fioła, zamówiłam znowu 12 sztuk tylko coś Pani nie odpisuje od dwóch dni.
No i udało mi się ukorzenić swoją po raz pierwszy, po cięciu powsadzałam patyczki między tulipany i kilka żyje i ma piękne przyrosty, ba nawet będzie kwitła. Normalnie jestem heepy
Kasiu odkurzacz do liści polecam
Iryski rosną od dawna u mnie, ale nie przyrastają jak dzikie, trzeba na nie troszkę poczekać, u mnie rosną w środowisku wilgotnym nad stawem, taki klimacik im służy
Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie, zakupiłam sobie nową trawkę...jakieś proso, przypomina mi miłkę, którą wszyscy zachwycaliśmy się w Wojsławicach
rozkwitła róża i pachnie obłędnie...
Nowoposadzony powojniczek - mój ptaszek w klatce też zakwitł. Cieszy niezmiernie, tymbardziej, ze stary wyga przy łuku nie kwitie chyba ma tam zbyt wietrzne.
Wczoraj oberwałam kilka liści, które zrobiły się dwubarwne - pojawiły się na nich dwa odcienie zieleni a do tego zaschnięte okragłe miejsca.Czy to jakiś szkodnik?