Iza purpury... tylko z tego tygodnia Gospel jeszcz enie kwitnie, goethe również
The Alnwick ciełam nisko, mimo że to Austinka to obeserwuję, ze te niskie tnie sie tardycyjnie nad 3-5 oczkiem. Wszystkie niskie tak cięłam i zachwycają: munstead, princess Anne, Gertudę, Queen.
A to zmienia postać rzeczy ale musisz dla niej zaplanować ok 80-100 cm szerokości, jest olbrzymia. Moja teraz z kłosami na przedpłociu ma już prawie 1 m wysokości
Oan ma kolor raczej typowy do kosttrzew zielono-szary, to chłodna zieleń ale znakomicie wyglada z ciemna zielenienią róż. Niedługo będę mogła ją porównać z Morning Lightem i Gracillimusem to dam znać z czym pasuje
Liście kostzrewy na zblizeniu Pompon
Moja jeszcze nie kwitnie, trzeba poczekać kilka dni, ale to będzie sadzonka z wiosny 2015 a sadzona wiosną 2015 uschła niemal i wypuściła jeden badyl, czy zakwitnie tego nie wiem. Moja wina bo róże kupione wiosna nie miałam czasu posadzić.... Stychaz pisała mi , ze jej Soul kupiona we F. tej wiosny tez jest różowa. Gdzie kupowałaś?
Ren - Nie poddawaj się presji białej ściany Weź urlop i popatrz na błękit morza lub kup błękitna kiecke .Czy od tych dywagacji tuje, jałowce, ss, nie boli cię żołądek? Ta presja forum aby było idealnie, czasami wpędza niektórych w depresje. Mi tam biała ściana wcale nie przeszkadza otynkuj ścianę wodną na biało będą pasować.
A tak na serio to przecież ani nie kupisz takich wielkich jałowców ani ich nie wykopiesz. Masz tyle innych prac z powodu białej ściany nie umrzesz
Karolina nie jaest łatwo znależć Austinkę pnącą w kolorze pink. Na pewno Gertrude Jekyll w wersji climber bo krzaczasta ma u mnie 1-1,2 M
Poczekaj chwile na kwitnienie Royal Jubilee u mnie, bo ta dorasta do 1,5 M wiec moze by sie kwalifikowała?
Rozumiem, ze Falstaff za ciemny bo ten moze byc tez climberem. Tess of The D'Urbervilles tak samo ciemna. Są albo bladawce albo purpury...
Poczekaj zatem na kolor Royal J. I chyba musisz kupic historyczną?
Mam nadzieję w takim razie, że w przyszłym roku moja będzie stała w pionie
Krwawnik tylko raz trafiłam na targach w Kielcach i kupiłam jako nn. Jeśli chodzi o kolor to rzeczywiście mocny akcent, a i po przekwitnięciu ma taki fajny rudawy kolor. Tylko ta wielkość i pokładanie się w tym roku. Może trzeba go było ciachać jeszcze przed kwitnięciem, żeby nie poszedła tak w górę?
Pozdrawiam
Moja Pomponella też już ma podpórkę. Madżenka pisała, że taki urok młodego krzewu, w trzecim sezonie będzie miała sztywne pędy
Ten kolor krwawnika bardzo mi się podoba.
Czytałam, że krwawnik jest bardzo ekspansywny, ale dla tego koloru zdecydowałam się go mieć. Tyle mam ogrodniczych i szkółek, a jego nie mogę dostać, podobnie jak rutewki - no cóż dalej będę polowała
Nie odwiedzałam Twojego wątku wcześniej i nie znam tej kompozycji. Może masz zdjęcie z zeszłego roku? Jeżeli to problem to nie szukaj. Od teraz będę u Ciebie na bieżąco, bo ogród bardzoooo mi się podoba
Madżenka ... ja mam czekać na Falstaffa 3 sezony ??? bo własnie wsadziłam (przesadziłam sadzonego w maju - miejscówka była zła i szału w ukorzenianiu przecież nie mogło być ) ... no to siem rozczarowałam ...
The Alnwick Rose ... w zeszłym roku się lubilismy i filiżaneczki tłoczyły się w trybie zdyscyplinowanym ... w tym katering filiżaneczkowy siadł i mam focha ... może się poprawi bo konwersacja w tonie "ja kcem a nawet żądam" była ... tniesz go Madżenka ... bo ja prawie nie ciachałam wiosną ... może dlatego dwa paki na krzyż mam ...
Ascot nie mam ... za to Gospel swym ogromnym kwiatem mnie czaruje ... po 18 gdy słońce nie świeci już na nią bezpośrednio aksamitne płatki są niczym zacne czerwone wino na gałęzi ... w swym głębokim burgundzie znakomicie znosi patelnię i pachnie ... tylko te 2 metry ...
Kasiu i Alis bardzo mi miło ze mnie odwiedziliście.
Chyba pora spać?
Pociełam dzisiaj kostki w grabach w podjezdzie, fajnie to wyglada. Jutro zrobie zdjęcie reszta ciachania w poniedziałek, mam nadzieje skończyc w nastepnym tygodniu...ale lrzede wszystkim teraz czekam na kwitnienie Ascot, to moj nr 2 po Munstead Wood. Ciekawe czy w tym roku bedzie nr 1
Na chwile obecna moja lista TOP 5 róż :
1. Munstead Wood
2.Ascot
3. The Alnwick Rose
4. William Szekspir
5. princess Anne
Ciekawe jak będzie wygladac lista na końiec 2016 r? Chyba trzeba będzie sporządzić Top10 lub Top20? A moze TOP 80?
Moja Mme Knorr ma juz 2,5 roku i jest sztywna i osiąga ok 1,2 M wiec raczej na płot sie nie nadaje. Karolina poszukam dla Ciebie roz, poczekaj do jutra, popatrzę w katalogu Austina. Ma byc pnąca na płot w kolorze pink?
Burza była ale na szczęscie bez wichury. Groźniej sie zapowiadało na niebie, spadło 6 l na m2
Rutewkę kupowałam na kiermaszu ogrodniczym, w centrach ogrodniczych tez jej nie widuję. Chetnie bym dokupiła.