No własnie boję się, ze tej wody u mnie za mało bedzie. A jak zima? Ja bym nawet u siebie 80 cm aż nie chciała. podeślesz link do Twoich proszę. dzięki z odzew
Ja mam carex elata. Jest piękna. U mnie rośnie w półcieniu. Podobno na słońcu też daje radę, pod warunkiem zapewnienia jej odpowiedniej wilgotności. Piszą, że dorasta do 80 cm, ale u mnie tyle nie ma.
...Twoje odwiedziny to dla mnie zaszczyt...a jeszcze tak miłe słowa...chyba nie zasnę....merci
Gosieńko, mam nadzieję że będzie apetycznie...a to drzewko to grujecznik...buziaki Piękna
no Szalona...zgapiaj do woli....będzie mi bardzo miło...
Marta, no fiesz co?!...chyba się zaczerwieniłam...a jak patyczki?....będzie coś z nich?...a wiesz, ze dziś o Tobie myślałam?...serio, serio...chwalę się....wczoraj na targu staroci wyszperałam śliczny drewniany młynek i prześliczną turkusową szklaną buteleczkę z korkiem...a widziałaś w L te koszyki z trawy?
ps. jakbyś chciała nasion naparstnic , może uda się też siewki, to się chętnie podzielę
O matko, jak pięknie!
Zgapiam od Ciebie rabatkę z perowskią. Muszę ją mieć, po prostu muszę!
Zrobiłam już sadzonki - chyba się udało, bo listeczki wypuściła.
Juziek, dzięki za info o ogrodnicy niszczylistce.
Było potrzebne, bo jak zajechałam na wieś, to przynajmniej wiedziałam, z kim mam do czynienia.
Wstręciuchy topiłam w misce. Brr, obrzydlistwo.
Mam odmienne doświadczenia z brzozami. Tnę swoje dwa razy w roku, żeby utrzymać je w formie niewysokich drzewek. Robię to od dwóch lat i nadal zyją.
A moja siostra uformowała na nowo duże wyrośnięte egzemplarze. Całe konary im ścięła, wyglądały łyso jedynie przez dwa lata. Teraz się pięknie zagęściły i zazieleniły.
Monia, sadź śmiało paprocie z hostami. To świetne, efektowne połączenie.
Paprocie z tyłu za hostami, a kilka poprzetykać pomiędzy.
Pióropusznik strusi jest ekspansywny, więc może zawalić rabatę. Ale ja mam narecznicę (którą polecam), ona nie jest ekspansywna, powiększa się tylko karpa, którą można dzielić.
Do paproci i host z akcentami bieli można dodać tawułki, lubią półcień (teraz zaczynają kwitnienie). Do host z żółtym i niebieskich można dodać carex elata, świetnie będzie wyglądać. Lubi stanowiska cieniste i półcieniste.