I na koniec już z mojego ogródka pochwalę się prezentem jaki dostałam od wielkanocnego zajączka z myślą o lecie, abym mogła rozprostować moje obolałe kości po plewieniu i ciągłym przesadzaniu
A to nowa byliniarnia w całej swej brzydocie / do czasu oczywiście, do czasu /. Całość mieści się na zbiorniku oczyszczalni, więc krzewy tylko na krańcach i to od frontu, bo z tyłu drenaż. Środkowa część będzie usypana do wysokości kręgu. jeszcze nie wymyśliłam do końca z czego zrobić ścianki na wysokość około 80 cm. Na razie trwa murowanie kamiennej obwodnicy i poszukiwanie pomysłu na roślinki. Do przesadzenia z innych "chwilówek" mam jeszcze 5 piwonii, 3 juki, spora kępę irysów syberyjskich.
Chciałabym żurawki, jakieś trawy / ostnica Pony Tails lub red baron / i coś co wytrzyma glinę i nie za mokro w nogach w jednym miejscu a w drugim na drenażu ziemię klasy VI i wilgoć. Latem jest tu patelnia
Witam serdecznie w moich skromnych progach. Roślinek niby trochę jest, ale to zaledwie kropelka w morzu potrzeb. Niestety duża działka ma zalety, ale i wady. Ale to przecież dobrze wiesz. Ja również będę z uwagą śledzić twoje poczynania, bo już doczytałam że projekt gotowy.
Pozdrawiam.
Przystanęłam dziś na chwilę przy tarasie żurawkowym ale od tylnej strony i jedna rzecz mi się rzuciła w oczy.
Czy nie lepiej prezentowałyby tatarki zamiast tych jaśniejszych żurawek z przodu tarasu ?
A może po prostu zamiast czerwonych dołożyć zielone żurawki ?
I pytanie o carexy, które między żurawkami prawie zginęły, w które miejsce je przesadzić i czy w ogóle tu są potrzebne ?
dzięki, chyba tak zrobię, choć pewnie posadziłabym azalię ciut dalej w głąb rabaty i chyba wyżej ją posadzę,
nie wiem kiedy ten zabieg dokonać teraz po kwitnieniu czy jesienią
a ja jeszcze nie kupiłam trawy ... odsuwam ciągle w czasie tę decyzję ... podpytuję to tu to tam ... już byłąm zdecydowana na zakup Barenbrung Exclusor Gazon Elite kiedy eM zaczął dociekać i stwierdził, że trawa holenderska nie nadaje się na nasze warunki ... i zgłupiałam ... od poniedziałku pyta mnie czy kupiłam a ja wciąż niezdecydowana ... a tu masz taki post i ... zdjęcie. Wybacz mi to pytanie, ale naprawdę Twoja trawa nie jest z rolki??? ... i kiedy ją siałeś?
i z góry w dół czyli do piekła? .... no w końcu ognisko to ogień
na ostatnim zdjęciu dobrze widać różnicę w poziomie gruntu to właśnie z tej prawej strony, gdzie schody tak mocno wystają ma powstać ta rabata z suchą rzeką nad którą przerzucę mostek, to tu brak mi pomysłu na obsadę, a chciałabym żeby wyglądało naturalnie, jak drzewo się z patynuje jeśli wcześniej się nie rozsypie to chyba fajnie będzie wyglądało.
Ewa dziękuję za analizę .
Jeśli powiadasz że host za dużo nie jest to ok. Zaiste towarzystwo azalii udane choć ta japońska ma za mało kontrastu i chyba tam czosnki posadzę.
A moje dalie takie z karpy jeszcze w donicach ale chyba już czas na rabatę
a to angielska czyli stamtąd i 10x droższa niż u nas na rynku - no ale jedna
i mdleją jej listki w mega słońca jakie teraz jest - chyba ją ulokuję jednak w rabacie jutro