Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:59, 22 kwi 2015

Do góry
Na tę nie mogę się napatrzeć

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:58, 22 kwi 2015

Do góry
a tutaj drugie wstępnie przekopane miejsce - pod ekran z cisa po całości przęseł a dalej na murze, którego jedynie fragment widać - mam plan, że będę kiedyś rozpinać róże Ale myślę jeszcze nad wciśnięciem w okolicy litego muru świerka serbskiego, a może nawet 3 sztuki
Ten fragment był przekopywany pierwszy raz odkąd mamy działkę i ponownie ujawniły się .... różne zakopane śmieci eM z cierpliwością oczyszcza to miejsce z różnych niespodzianek.
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 21:58, 22 kwi 2015

Do góry
Postanowiłam założyć tutaj swój temat, aby pokazać swój ogródek, na którym chcę stworzyć coś fajnego jestem laikiem pod tym względem, dlatego zanim coś kupię i posadzę to się pytam, a że tutaj na tym forum jest dużo bardzo mądrych ludzi to na pewno mi pomożecie

Zacznę od tego, że mieszkam w bloku na parterze, do którego przynależy ogródek 350 m kw.

W 2011 się wprowadziliśmy, w 2012 założyliśmy trawę oraz z pomocą firmy dostaliśmy projekt ogrodu - głównie chodziło nam o rośliny. W 2013 kupiliśmy drzewka i krzewy z najwyższego rzędu najbliżej płotu i zaczęliśmy je sadzić. W 2014 resztę roślin, ale jeszcze kilka nam zostało.

Nasz ogród (strony: Południowa i Zachodnia) wygląda tak:

Wykaz roślin:

1. Żywotnik Smaragd
2. Świerk Maigold
3. Jarząb posp. Fastigiata
4. Sosna czarna Fastigiata
5. Buk Purpurea Pendula
6. Berberys Bogozam
7. Cyprysik Gloria Polonica
8. Sosna Negishi
9. Bez Plumosa Aurea
10. Sosna czarna Spielberg
11. Żywotnik Yellow Ribbon
12. Bez czarny Eva
13. Tawułki Arendsa- Fanal Brautschleier
14. Hortensja
15. Brunera wielkolistna Varegiata - NIE MAMY W OGRODZIE
16. Przywrotnik ostroklapowy - NIE MAMY W OGRODZIE
17. Cis Summergold
18. Wiśnia Kikku-Shidarre
19. Żywotnik Sunkist
20. Jałowiec Blue and Gold - NIE MAMY W OGRODZIE
21. Ognik Red Column
22. Grujecznik japoński Pendula
23. Jodła górska Compacta
24. Wiśnia Amanogawa
25. Rajska jabłoń Ola
26. Sosna karłowa Glauca
27. Tawuła Grefsheim
28. Cis Davastoni Aurea
29. Odętka wirginijska - NIE MAMY W OGRODZIE
30. Bodiszek kantabryjski - NIE MAMY W OGRODZIE
31. Tiarella Wheryii - NIE MAMY W OGRODZIE
32. Przetacznik kłosowy - NIE MAMY W OGRODZIE
33. Pysznogłówka - NIE MAMY W OGRODZIE
34. Kostrzewa popielata
35. Rudbekia
36. Liriope
37. Szałwia
38. Lawenda
39. Wrzosy
40. Hortensja pnąca
41. Forsycja Maluch

Wszystkie sosny, świerki są odmiany karłowatej. Ale są jeszcze maluśkie ten wykaz roślin nie jest tak sztywno zachowany - są również zamienniki. Wszystko kupujemy w szkółkach, także zawsze nam doradzają jeżeli czegoś nie ma, aby było w miarę podobnie rosnące.

W tym roku chcemy zrobić taras, ale inny niż ten który mamy w projekcie. To jest nasz pomysł. Taras będzie mniejszy, niż ten w projekcie (3m*4,5m).

Przy tarasie chcielibyśmy zrobić rabatę na podwyższeniu z kamienia.

Rabata na podwyższeniu mniej więcej wyglądałaby tak, z tym, że byłaby większa niż tu na zdjęciu:

[zdjęcie zmoderowane]

Czy mogłabym posadzić na niej - z roślin większych (ale nie rosnących wysoko!!! mieszkam w bloku) np.: kosodrzewina Mops, świerk biały, bukszpan, jałowiec i do nich przytulone: floks szydlasty, żagwint, bakopa, trzmielina, rozchodnik rozłożysty. Nie mówię, że wszystkie wymienione, bo to by było za dużo i za tłoczno, ale któreś z tych wymienionych wybrać. I w luki posadzić jakąś trawę albo jukę?? Czy to miałoby ręce i nogi, czy pasowałoby??
Proszę Was mądrych o rady
Rady mogą dotyczyć nie tylko roślin
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:58, 22 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

U mnie dopiero zbierają się do kwitnienia, jak przekwitną to pójdą pod sekator.. dzięki
I lawenda ta te pod sektaro i jeszcze wrzosy. oj .. tylko kiedy

Róże i inne dobro mam w warzywniku.. chyba będę mieć latem róże w donicy .. muszę posadzić bo je trafi Te jeszcze dość łyse, a inne dalej mam całe w liściach

Edit.. patrz jaka Twoja trawka jest śliczna .. znów ją podzielę na więcej

Ania, jesli nie zdazysz ciachnac lawend i roz, tak czy siak beda kwitnac, nie zamartwiaj się tym, ja pod murem nie cielam i sa extra, co do mahonii, to oczywiscie jak przekwitnie, no i trawa cudna kepa, uwielbiam ten carex za bezproblemowosc
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:57, 22 kwi 2015

Do góry
admete napisał(a)

Teraz jak na to patrzę stwierdzam że wyszła pstrokacizna
Wolałabym białe - ale wariować nie będę bo przeca ich nie wymienię hahahahaha

fajnie wyszło, nie marudź
Ogród Loczka 21:55, 22 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Łukaszu, nie dość, ze imieniny, to jeszcze seteczka Mus stawiać szampana Gratulacje i kolorowego ogrodu

Dziękuję za życzenia i setkę. Stawiam szampana przy kolejnym zlocie.
Swojski zakątek Lusi 21:54, 22 kwi 2015

Do góry
Sylwio,

luźna propozycja, bo oczywiście za mało wiem o Twoich upodobaniach i ograniczeniach wynikających z kształtu działki (np. co to za drzwi widzoczne na zdjęciach i czy musi być do nich dojście czyli znak zapytania na zdjęciu).
Po pierwsze proponowalabym abyś połaczyła rabaty i dodała roślin (niskich bylin, mogą to być hosty przy rózanecznikach). Co to za żwir, którym zostały wysypane rabaty; różaneczniki lubią kwaśną glebę. Taki podział rabatą oddzieli nieco miejsce "biesiadne" od "wypoczynkowego". Może uda się też dodac jakieś wąskie drzewo (wiśnia 'Amanogawa', jarzębina 'Fastigiata').

Po drugie: rabata wzdłuż wjazdu do garażu. Proponowałabym, żeby posadzić na niej nieco wyższe krzewy, byliny i niższy pierwszy plan. Jak będziecie siedzieć w tym fragamencie to lepiej patrzeć na kwitnące rośliny niż na betonowy płot. Dobrze gdyby to były rośliny o chłodnych barwach (niebieski, biały). Wtedy odnosi się wrażenie, że rosną dalej. Może hortensje ogrodowe, lub piłkowane (np. Intermedia')jeżeli jest dosttecznie wilgotno. Lub dereń o białobrzeżonych liściach, niezbyt duży np. dereń biały IVORY HALO, pas bylin wyższych (odętka wirginijska, dzwonek brzoskwiniolistny, biała liatria kłosowa) a w pierwszym pasku powojnik bylinowy (te powojniki długo kwitną i sa warte popularyzacji).

3. Więcej powojników lub innych pnączy na płoty.

A tak można zmodernizować linię przy wejściu (bordowe kwadraty oznaczają kamienie zagłębione w tłuczniu; czerwona linia - koniecznie trzeba jakoś wydzielić te rośliny z podjazdu).

Co myślisz o propozycjach?
Acha, wierzbę trzeba radykalnie przyciąć.
Ogrodowe przygody 21:53, 22 kwi 2015

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:53, 22 kwi 2015

Do góry
Przemek nad moim domem też było dziś piękne niebo, poprzecinane samolotami- to częsty widok bo mieszkamy nad tunelem powietrznym

Ogródek Rumiankowej 21:52, 22 kwi 2015

Do góry
Znalazłam archiwalne z 1 roku, jeszcze z budowy - krzew pomidorków i pierwsze zebrane plony jak to cieszyło!

Moja "przyziemna" :) pasja 21:51, 22 kwi 2015

Do góry
No i pomiary pod kątem budowy ściany wodnej, "oczka" i sadzenia żywopłotu cisowego.

Tu, gdzie stoją bukszpany planuję ścianę (długość ok 160cm, wysokość, taka, jak mur), a zaraz przy niej żywopłot z nią zlicowany, docelowo na wysokość ściany.

Oczko musiałby mieć 6-6,5m (tyle będzie miała cała rabata od początku ściany do końca żywopłotu) a szerokość? nie wiem, 70cm? czy to nie będzie za mało? Łącznie z żywopłotem szerokość rabaty ok 2m, za oczkiem, a przed cisem chcę coś jeszcze posadzić.

Ma powstać wąska, długa rynna murowana. Proporcje jednak muszę odpowiednie zachować.

Nie zwracajcie proszę uwagi na zapory przeciwpsie, chcę je czymś zastąpić, ale jeszcze nie zdecydowałam co będzie najbardziej transparentne . Musi coś być, bo pies niestety zaczął niszczyć rośliny.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:51, 22 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Przed 11

ulubionego serialu przegapić nie mogłam bymbędę czatować na kolejne odc.

Makowo na Kociewiu 21:51, 22 kwi 2015

Do góry

Ogród Loczka 21:50, 22 kwi 2015

Do góry
Łukaszu, nie dość, ze imieniny, to jeszcze seteczka Mus stawiać szampana Gratulacje i kolorowego ogrodu

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:49, 22 kwi 2015

Do góry
Kupiłam też te hosty halcyon na północną rabatę. Uporałam się z tymi zakupami i zrobiło się późno więc zdjęcia są robione prawie po ciemku..

Do góry
Mam sporo orlików, bluszcze, sanwitalie, suchołuski, stokrotki afr., szałwie i tą piękną rozplenicę.

Do góry
Miałam dziś mega ciężki dzień.. trochę radości dały mi te oto roślinki:

Ogródek Iwony 21:48, 22 kwi 2015

Do góry
Już jestem
Zaraz do was popiszę i postaram się wszystko nadrobić
Byłam u lekarza, antybiotyk musi poczekać, najpierw do piątku inhalacje. Młody to samo. Taniej się napić i kaca wyleczyć, niż leki w aptece opłacić
Ale po pierwszych dawkach leków jesteśmy, inhalacje zrobione, syropy som, mam zakaz mówienia (dobrze, ze tu można pisać ), zwolnienie i mam wygrzewać się na słoneczku ciepło ubrana. Jakaś nowość
Krtań nie lubi suchych pomieszczeń Dużo pić, napary z szałwii, słoneczko - fajna ta recepta.
Więc się dziś wygrzewałam i bąki obserwowałam

Aparat leżał sobie na tarasie i od czasu do czasu było cyk:

Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:47, 22 kwi 2015

Do góry
dubelek więc kwiata dorzucę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:47, 22 kwi 2015

Do góry
Pomozecie jeszcze tym razem...
Muszę znaleźć roślinki które tu będą pasowały:

Mąż skomplikował wszystko,ponieważ to on kupił to drzewko-a miało być coś innego.Jest dosyć wysokie,więc nie wiem co by tu pasowało. Lena wcześniej podrzuciła mi taki pomysł.Co myślicie?Zmienilibyście cos?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies