Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:01, 19 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jeszcze tylko meldunek złożę:
1. rękoma M wykopane 2 wielkie miskanty silberfeder... potofry z nich po 4 latach urosły...nie mozna ich było wykopać ani podnieść. uff udało się. Teraz beda w plecach stożka wielkoluda zasłąniać znak drogowy....
2. Aby je wkopać musiałam wykopać dwie staer żółte róże...Byc mozę za późno i padną, płakac nie będę. Poszły na rabatę przykuchenną do Golden Celebration, zółtych trytom i liliowców. ZObaczymy czy odbiją
3. Ścięłam czosnkom uschniete końćówki bo patrzeć się na to nie mogłam.
4. Ściąłam carex morrowi variegata uschniete lisci. A własciwie to je ogoliłam bo mnie denerowłay bo rzerośły jakąś cienką długa trawą. Jak nie beda ładne dostaną eksmisję, więc niech się tarawie nie dają!
5. Odchwasciłam dwie rabaty, wiecej mi się nie chciało
6. Wycięłam liście krokusom w żwirku, pal sześc najwyżej nie zakwitną. I tak planuje nowych dosadzic. te ich liscie zatrzymywąły wszystkie liście opadajace z grabów, nerwa codziennie na to miałam
7. Opalikowałam ponownie graby przy ścieżce... bo paliki wyjęłam miesiąc temu.. wichury wszystkie powyginały...
8. Podłam to wszytsko co od dwóch tygodni przesadzam... i niech wreszcie popada bo nie cierpię latać ze szlaufem !

Kto wymyślił ten jasny żwirek? Ja????? chyba w jakimś amoku lub pomrocznosci byłam.

Imponująca lista zadań - wykonalna tylko dla osób z ADHD
Co Ci nie pasi w tym jasnym żwirku??? Pięknie wygląda!
Jechałam ostatnio przez Zacisze z rozdziawioną paszczą obserwując ogrooomne magnolie. Twoje równie zachwycające, no i oprócz nich coś się jeszcze mieści w ogrodzie
Zwiedziona pięknymi turzycami Montana u Ciebie - posadziłam w zeszłym roku, malusie niestety. Po ścięciu ledwo parę listków wypuszczają Kiedy będę mieć takie kępy jak Twoje? Długo czekałaś, czy sadziłaś większe?
Do raju daleko - u Ewy 10:54, 19 kwi 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
to gratuluję wyśpiewania srebernego dyplomu!!
a kompozycje wiosenne ładne.Az milej na takie zimne dni, jak dziś

Dziękuję Aniu
Wkładamy dużo pracy i wysiłku na próbach, poświęcamy a zarazem miło spędzamy czas, więc takie wyróżnienie bardzo cieszy

Ustawiałam donice tak, żeby widzieć je z salonu. Gdy jest zimno na dworze, to cieszę oczy widokiem kwiatów w donicach

A te mam na oknie kuchennym

Poczatek ogrodu co posadzić.... 10:41, 19 kwi 2015

Do góry
Ogród piękny mieć... 10:41, 19 kwi 2015

Do góry
Magnolia wczoraj, chyba podmarzła mi ..
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:20, 19 kwi 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Kasiu zobacz ile ta mała już przyrosła te 4 liście to nowe a siedziala I zastanawiała czy w ogóle rosnąć Pytałaś mnie co kupiłam a ja gapa I nie odpowiedziałam : 3 wrzosy 2 hortki Bobo 2 hortki Sundae Freis, 4 azale I trawki

Ale przyrosty tegoroczne to jeszcze chyba nie ?
No ładne zakupy, aż mi się serce sciska że mam juz tak mało miejsca na nowe rosliny...
Moja laurak na razie oswaja się z nowym miejscem ale myslę że bedzie jej tam dobrze i co najważniejsze - wciąż ją widzę bo jest przy kąciku wypoczynkowym
Hortensjada 10:20, 19 kwi 2015

Do góry
mam ponad 20 donic z bukietówkami, nie chowam ich na zimę i nie przykrywam, jakoś specjalnie się nimi nie zajmuję, więcej uwagi wymagają latem bo w donicach szybciej odczuwaja brak wody, donice są różnej wielkości, zwykłe plastikowe, rozmiarem dostosowane do wielkości krzaczka
Na dowód zdjęcia sprzed 5 min, hortensje jak zawsze krótko przycięte

I w zbliżeniu
Renhy

Summer Snow ( cięcie wymusiły koty, które połamały więszość gałązek, prawdopodobnie w tym roku nie będzie kwitła)

I kolejny przykład
Polar Bear
Moja codzienność - ogród Oli 10:13, 19 kwi 2015

Do góry

Poli miskanty w tym sezonie będę podziwiać u Ciebie
Moja codzienność - ogród Oli 10:13, 19 kwi 2015

Do góry
Odsadziłam donice tylko pogoda na foty do bani..

Ogród z platanem. 10:11, 19 kwi 2015

Do góry
Dziękuję wszystkim za komentarze Grusze lada chwila zakwitną, ale a razie zostawię małą zapowiedź donicową na ten rok
Ogród w Puszczykowie 10:09, 19 kwi 2015

Do góry

Asiu a może obwódka z bukszpanu lub trzmieliny, w środku kulki bukszpanowe różnej wiekości i miskanty ml?
Działka wkoło Lubczyka :) 10:07, 19 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

W oryginale obok rozplenic, gdzie jest azalia były horti, które dam ale z drugiej strony! W sumie słuszna uwaga, skoro horti przeniesione to i rozplenice też powinnam nie dawać tu, tylko dalej to w takim razie zostawię samą tawułę i rabata wyrówna mi się do róż

Tak mi się wydaje bo tawuły zasłonią trawy i będą słabo rosnąć z braku słońca. Jaka ma być magnolia? A mam - Gene - piekna. A nie chcesz ją dać na środek między tawułami?

Tak na szybko, bo muszę lecieć do dzieci - jak magnolia będzie w kształcie drzewka to z tyłu za nią może być też tawuła a jak w formie krzewu to nie ale trzeba by było dać coś żółtego przed nią.

Ps trochę zwiększyłam ilość rozplenic
Ogród w Puszczykowie 10:03, 19 kwi 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Kasiu,
znalazłam fotkę limek z rozplenicami. Z października. To był pierwszy ich rok. Mam nadzieję, że w następnych limki wzrostem przewyższą trawki.

łoł!
Asia ja myslałam, że to zdjęcie z katalogu.
Pieknie.

A zatem do brzozowej dorzuce duzo rozplenic w sąsiedztwie limek. Posadziłam już rozchodniki okazałe, ale one ładnie się prezentują obok siebie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:00, 19 kwi 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Ciemna bazylka jeszcze ją ochraniam

3 dni temu kupiłam taką samą
Eksperymentarium 09:53, 19 kwi 2015

Do góry
Karabela napisał(a)
przed domem różowo bordowo

Śliczne tulipanki.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:52, 19 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
A teraz zobaczcie co kupiłam w szkółce.
Bardzo się cieszę.Mąż pojechał po paliki więc mam chwilkę

Najfajniejszy moment dla nas ogrodników.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:48, 19 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Widok - marzenie!
Świetne zakupy zazdraszczam
Małymi kroczkami do celu... 09:46, 19 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Witaj, nawet nie wiesz jak się cieszę, że do mnie zaglądnęłaś i mam kolejną osobę do pomocy - razem zawsze raźniej

Też się cieszę, że mogę pomóc. Choć w tej kwestii to ja raczej bardzo ostrożnie, bo sama dopiero uczę sie, kombinuję, często cos przesadzam, podglądam. Na doradcę to trochę za wcześnie u mnie. Ale staram się...

paulina_ns napisał(a)
Właśnie dzisiaj tak cały dzień kombinowałam i jedno wiem na pewno, że wszystko będzie połączone w całość, bo faktycznie takie wysepki ładnie nie wyglądają...

Paulina nie szkodzi, ze zrobiłaś te wysepki. Przekonałaś się, ze coś jest nie tak, a teraz zrobisz inaczej i utwierdzisz się w tym jak jest dobrze. Każdy z nas coś modyfikował, przesadzał. Nie ma tu chyba osoby, która raz coś wsadziła i nic nie zmieniała. Ja mam jedną rabatkę, tą co robiłam jako ostatnią na której jak posadziłam tak wszystko rośnie bez zmian, a na innych były małe zmiany.

paulina_ns napisał(a)
Widzę, że Ty poszłaś na całość z wytyczeniem lini

Chodzi Ci o to, że są takie długie czy o to, że jedna z nich ma takie wygibasy. Wiele osób tutaj radziło mi, by ja przerobić i te esy-floresy zmniejszyć, bo większość mam prostych lini, a na tej jednej tak poszalałam. I pewnie mają rację, ale ja lubię te linie i przy koszeniu nie jest najgorzej.

paulina_ns napisał(a)
Na razie zakończę przy tej drugiej, bo dalej muszę dokupić tuje i zakończę ją tak, żebym później mogła iść dalej aż do narożnika działki.

Bardzo dobry pomysł. Dopracujesz sobie jeden kawałek i później dokończysz kolejny. A jak daleko masz do narożnika działki?
Gdyby to był długi odcinek to możesz np; w pewnym momencie zrobić większy zaułek (lub w narożniku) i wykorzystać go na umiejscowienie ławeczki. Nawet w tym zaulku, który już teraz powstał. Jeśli tam posadzisz hortki, co zobacz co w przyszłosci możesz wykombinować: ławeczka prezentowana przez Danusię:

Pozdrawiam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:43, 19 kwi 2015

Do góry

koniec fot
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:42, 19 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Co masz na ciemiernikowej oprócz buksów?
Bo chyba mam pomysł na moje ciemierniki

Ciemiernikowa:

Buksy, ciemierniki, przylaszczki i po drugiej stronie po brzegu kopytnik.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:41, 19 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi

[img size=600x402
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/81/817059/original.JPG[/img]

jaki piękny jaki to klon?
Miłej niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies