Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:51, 04 maj 2015

Do góry
Chora, ale co tam na chwile do ogrodka sie wybralam. Ale tylko popodgladac co i jak
W nocy lalo i to dosc mocno - nigdy nie sadzilam ze to powiem - ale juz bardzo sucho sie zrobilo. Efektem jest pare polamanych tulipow. Ale sa w kuchni wiec nic sie nie marnuje. Takie cudenka jeszcze mam, ale nie wiem jak sie nazywaja:

Kurcze, coraz bardziej podobaja mi sie te pomaracze. Edit: poprawna nazwa to Orange Princess

z ciekawosci kupilam takie cudo, ale stwierdzam ze nie az takie rewelacyjne jest i w dodatku kurdoplowate uroslo. Edit: nazwa to Tulip Lodowy Diamond

Podoba mi sie tez to polaczenie, ktore przypadkiem wyszlo w przedogrodku. Choc nie pamietam kupowania tych herbacianych tulipow.

a wracajac do ogrodka. Na rabacie "mix cebulek z ub roku" Takie glowki rankiem po deszczu byly Edit: nazwa to tulip apricot parrot

a potem tak im sie mordki smialy jak slonce wyszlo i przygrzalo!

Cudne prawda?
Ogród mały, ale pojemny;) 19:51, 04 maj 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)

bardzo podoba mi sie Twój ogrod. Z ciekawości zapytam ile masz tam metrów, że jest taki mały, ale pojemny? Mozesz mi powiedziec co to za roślina na głównym planie ta ciemna?
Kubusiowo II 19:50, 04 maj 2015

Do góry
Przygotowania i sprawdzanie biletów...

Kubusiowo II 19:49, 04 maj 2015

Do góry
A tu przyjemności..... Babcia Ewa z Kubą założyli grupę harcerską pod nazwą...

... i ta oto drużyna zorganizowała... (za drobną opłatą )

Kubusiowo II 19:48, 04 maj 2015

Do góry

wypieliłam bylinówkę.... jeszcze tylko łezka została...

Kubusiowo II 19:46, 04 maj 2015

Do góry
Wypieliłam skarpe...nie całą... ale już ciut lepiej wygląda

Pszczelarnia 19:46, 04 maj 2015

Do góry
A teraz przenosimy się na Kaszuby do uroczego ogrodu Bellingham's:

Odbyło się tam spotkanie o charakterze warsztatów ogrodniczych i miłe spotkanie "starych" znajomych w ogrodzie angielskim w polskich realiach i plenerach (Kaszuby są przepiękne):

Kochanowy ogród 19:45, 04 maj 2015

Do góry

Orlik

Czosnek karatawski

Marmurkowo
Kubusiowo II 19:45, 04 maj 2015

Do góry
Wróciliśmy..... wszyscy ledwo żywi.... zaraz sie wyjaśni dlaczego ale najpierw troszkę ogólnych zdjęć i przyjemności

Tak prezentuje się Kubusiowo teraz...
Mój 4 arowy azyl... 19:43, 04 maj 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Basiu teraz nie, jak przekwitną, mamy czas, bo teraz szkoda.

I słusznie. Po kwitnieniu najlepszy czas.

Edit: Bogusiu, a tak zakwita Twoja serduszka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 04 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z Kropką było bardzo źle... na szczęście udało się Bidula ma już 16 lat i kleszcze ją pokąsały

Pomiziaj ją za uszkiem..... i znów ryczę po swoim...

Piękne Narcyze i ciemierniki w bukszpanach.. by było ogrodowo...

Jestem zupełnie nie poinformowana (dobrze, że o książce mi donieśli) ale Pan Kukułka mnie zaintrygował i rozśmieszył...

Buczek posadzony zgodnie z Twoją sugestią zaczyna zachwycać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:39, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przed:

Po:

Śliczna metamorfoza. Ja jednak poszłabym dalej i ten jałowiec wycięłą. Przycięty odsłania brunatne odrosty od środka, wtedy szpeci. Bukszpany nie zasługują na takie towarzystwo. Lepiej wyglądałyby tu trawy, np. rozplenice, albo powtórzyć carex bronze.
Ślicznie już jest

Iwonko jesteś wspaniała metamorfozę mi zrobiłaś suuuper Teraz widzę, że to działa ogród się zmienia
Ale masz rację trzeba iść za ciosem i ... wyssdzić stąd jałowca. Tylko jak przekonać do tego M? Chociaż jak z tujami 4m mi się udało to tym razem też może sobie poradzęIwonko, trzymaj kciuki
Świerk serbski - Picea omorika 19:37, 04 maj 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Czy to coś co u mnie rośnie od dwóch lat to serb..?

Na pewno to nie serb, ale może to świerk Kaibab, tylko trochę zabiedzony?
Kochanowy ogród 19:36, 04 maj 2015

Do góry
Szafirki szaleja

Te tulipany są przepiękne wyglądają jak małe różyczki

cdn tulipany

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:32, 04 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Tulipki wszystkie obłedne

Winogron z patyczków od Ciebie rośnie jak gupi.... całą siatkę mi zaanektował

Tulipki stare były lepsze.
Te sadzone w 2009 do dziś kwitną i rosną.. nie nawożę, nie wykopuję..

Ta sama odmiana posadzona w 2013.. w tym sezonie na palcach jednej ręki liczyć ze 100 albo lepiej. Nawet fotę wstyd pokazać .. i nie patrzymy na brak kantów ..

Świerk serbski - Picea omorika 19:31, 04 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Witam,
sadziliśmy 2 dni temu świerki serbskie kopane z gruntu i zauważyłam, że na niektórych gałązkach igły są seledynowe, zamiast ciemnozielone, niektóre brązowieją.
Czy to osutka?
A jeśli tak, to czy mogę pryskać topsinem jeszcze w ten weekend, nie zaszkodzi to świeżo sadzonym serbom?

Mam też pytanie o serby, które sadziłam na jesieni, w marcu zostały popryskane miedzianem bo również pojawiały sie gałązki ze zbrązowiałymi igłami, teraz je pooglądałam z bliska i na korze mają taki czarny nalot, czy jest to pozostałość po oprysku?
Młode pączki wydają się jakby były zasuszone, chyba, że to jeszcze nie pora, żeby dawały oznaki życia?

Wygląda to dokładnie na osutkę. Wg mnie opryskaj je, ale najwyżej mniejszym stężeniem i obserwuj. Możesz też spróbować je wymienić na zdrowe w szkółce.

Nie wiem co to za czarny nalot, ale skoro minęło 1,5 tygodnia to może już doszłaś do tego co to może być? Aktualnie świerki powinny mieć nabrzmiałe pąki
Pszczelarnia 19:28, 04 maj 2015

Do góry
I odbudowany mur, OB Wrocław

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:27, 04 maj 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wpadłam na majówkę tulipanową pozdr.

Ulcia... majówki u mnie nie było, święta grilla też nie... a o 2 w nocy wymiękłam na weselu i wyszłam.. po prostu padłam Z żadnej imprezy nie wyszłam pierwsza... szczególnie tak fajnej jak te wesele.. z wielkim żalem, ale musiałam..buuuu

Zakwitł nowy irys z miniaturek.... dopisuję do listy by dokupić więcej

A te jeszcze mniejsze..

A moje stare wielkości paznokcia.. muszę rozsadzić bo już się zestarzały i są łyse w środku
Świerk serbski - Picea omorika 19:26, 04 maj 2015

Do góry
Fama napisał(a)

Witajcie,
Mam ogromną ochotę posadzić na tym klombiku przed moim domem od strony ulicy trzy świerki serbskie. (na planie oznaczony numerem 3) Problem w tym, że klombik jest dość mały- długość 6 metrów, a w najszerszym miejscu ma on 2,30 m. Jest to półkole - plan działki dobrze tego nie odzwierciedla. Serby tworzyłyby fajną zieloną ścianę dla mego ogrodu - a zimą robiły by za choinki bożonarodzeniowe. Jak myślicie, czy coś takiego ma sens? Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Wg mnie jest tu za mało miejsca na tak duże drzewa, one potem rosną wielkie i przechodnie mogą Ci je łamać. Spróbuj z odmianą Nana, one są mniejsze
Kochanowy ogród 19:23, 04 maj 2015

Do góry
Wypieliłam i rozsypałam kore na długiej rabacie
Rozciągnełam sznurek i na sucho ułożyłam cegły
Bardziej podoba mi się cegła niż kamienie lub ich brak
I moge równo dosypać kory

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies