Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 20:30, 10 kwi 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Szczawik trójkątny...przyniosłam z piwnicy,ładnie przezimował...rozsadzałam do pojemników...bardzo ładnie się pomnożył...wyszło 30 pojemniczków.
...a tak wygląda wcześniej posadzony obok fuksji.

Ale ci się namnożyło to te odemnie,czy miałas jeszcze swoje ? bo ja ci kilka tylko posłałam.
Działka wkoło Lubczyka :) 20:30, 10 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Znalazłam miejsce dla leszczyny-oczywiście proszę Was w tej kwestii o dalsze rady.
Tu gdzie kamień byłaby leszczyna

To jest na końcu sadu, przed kompostem-i co Wy na to?

Wołasz to jestem generalnie moje zdanie znasz na temat leszczyny )))
jak na końcu sadu i przy kompoście to jest to odpowiednie miejsce dla niej korzenie leszczyny rozpanoszą się wprawdzie dookoła, również pod trawnikiem na jakieś 5 metrów może więcej no i mszyca bardzo lubi leszczynę jak bylinki nie będą chciały rosnąć to będziesz wiedziała dlaczego
I pomyśleć, że kiedyś ja tak mocno walczyłam o moje leszczyny, które i tak dokonały żywota pod siekierą a już na pierwszych stronach mojego wątku ostrzegano mnie przed leszczyną powiem więcej, nadal odbija gdzieś od kawałków pędów, których nie wyrwałam, jak również z orzeszków, które np. nornica zaciągnęła do norki lub spadły
Mnie już nic do niej nie przekona, ale dobrze, że usunęłaś ją z rabaty reprezentacyjnej
Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:28, 10 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj mój trawnik wygląda jak po sianokosach. Wcześniej Andrzej skosił trawnik.
Teraz tylko nawóz i woda i czekamy na zielony dywanik
Krzysztof, to zdjęcia dla Ciebie Kiedy jedziesz po sprzęt?
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:27, 10 kwi 2015

Do góry
Gosia znając Ciebie to prędzej czy później coś upchniesz
są dwie szkoły: babcine rosły byle gdzie przez lata bez kopania i zabiegów, druga kopać po zaschnięciu łodyg i wsadzać (z drenażem)gdy zaczynają puszczać korzonki.

Skłaniam się do pośredniego sposobu raz na 2-3 lata.

Kardowka 20:25, 10 kwi 2015

Do góry
Sa tez carexy, mini mini

Makowo na Kociewiu 20:23, 10 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Sześciany bardzo ciekawe Fajnie wyglądają w grupie

Mały ogrodnik zadowolony Widać, że przebywanie w ogrodzie to wielka radocha

Ewuniu myślę, ze ten sezon Franuś i Bruno poddadzą Makowo wielkiej próbie wytrzymałości ale mam nadzieję, ze później będę miała w nich pomocników takich jak moja Agatka

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:21, 10 kwi 2015

Do góry
Odnośnie mojego wąskiego pasa Danusia poradziła"W tym pasie powyżej to możesz jedynie posadzić np, śliwy wiśniowe podsadzona choinami kanadyjskimi strzyżonymi do wys. płotu, ewentualnie również hortensje Limelight" i kompletnie nie wiem jak sie do jej rad zastosować.
Wyszło mi coś takiego:

Po lewej hortensje,wierzba hakuro nishiki(już tam rośnie), zielone to choiny kanadyjskie,fioletowe-śliwa wiśniowa.Na końcu różaneczniki.
Nie wiem ile tych sliw i choin-strasznie pusto to wygląda(rysunek tez nie bardzo I pytanie- czy te śliwy to lepiej by na pniu były czy normalne?
Ja chyba do projektowania ogrodów sie nie nadaje
Kosolkowa Pasja 20:20, 10 kwi 2015

Do góry

Olu.
W ogrodnictwie do żadnych prac nie używamy szpadla. Szpadel służy jedynie do wykopania dołów gdy chcemy posadzić rośliny. Tak przygotowany teren pokrywa się w całości kompostem lub obornikiem i okrywa się wprowadzoną materię organiczną przy pomocy wideł amerykańskich. Odwracając szpadlem wierzchnią warstwę gleby na głębokość sztycha o 180* niszczysz tym samym pożyteczne bakterie tlenowe które odżywiają Twoje rośliny.
Nie obawiaj się także o swój trawnik po wykonanej wertykulacji. Zobacz jak wygląda murawa po prawidłowo wykonanym zabiegu. Mariusz w poszczególnych ujęciach pokazał jak wygląda darń przed i po wykonaniu tej czynności. W maju w tym miejscu będzie piękny trawniczek. https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=85
Kardowka 20:19, 10 kwi 2015

Do góry
Wiosna przyszla magnolia kobus
Moja codzienność - ogród Oli 20:17, 10 kwi 2015

Do góry
agam napisał(a)
Zaglądam i czekam na fotki

polinka napisał(a)
Czyżbyś na dzisiaj obiecała fotki, że tu tylu czekających na zdjęcia?

wiem wiem... obiecałam... ale siła wyższa

większość dnia spędziłam dziś w przychodni i szpitalu z babcią, w ogrodzie niespełna dwie godzinki wieczorem także zdjęć nie mam

Pokażę tylko stan na dziś jakiś zarys już widać

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:14, 10 kwi 2015

Do góry

I jeszcze kancik na koniec Pierwszy raz robiłem od sznurka i pierwszy raz wyszedł równo

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:09, 10 kwi 2015

Do góry
Kule z bukszpanu Teraz ich cięcie jes wyjątkowo łatwe, bo po kilku latach formowania z nieforemnych krzaków rosną równomiernie

Po drocueh stronie domu Przed

I po

Moja "przyziemna" :) pasja 20:06, 10 kwi 2015

Do góry
I reszta wczorajszych porządków

Kto poznaje żurawki? jeszcze w zeszłym roku prawdopodobnie delikatnie usuwałabym listek po listku, w tym... litości nie było. Zdrowsze podejście do ogrodu???

Z Ice Dance nic nie musiałam robić

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:05, 10 kwi 2015

Do góry
A potem zostaje sama radość patrzenia

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:04, 10 kwi 2015

Do góry
Tak samo robię przy cięciu kul na pniu z cisa

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:04, 10 kwi 2015

Do góry
Tak samo robię przy cięciu kul na pniu z cisa

Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:02, 10 kwi 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Kasiu ---- ta sosna to górska Pumilio

a..dobrze wiedziec bo ładniutka

u mnie moje piwonie jeszcze sa mniejsze
ale mam nadzieje ze juz koniec z nocnymi przymrozkami i teraz wszystko ruszy
Moja "przyziemna" :) pasja 20:01, 10 kwi 2015

Do góry
Obiecałam zdjęcia Silver Sceptre po zimie.

Przed cięciem

po

rozłogi

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:01, 10 kwi 2015

Do góry
Na koniec przycinam jeszcze pod kątem krawędzie. Często po cięciu za chwilę w tym miejscu bukszpany odrastają nierówno. Po przycięciu ich tutaj rosną bardziej równomiernie

A po co nam arkusz papieru? Gdy ścinki na niego spadną z łatwością bierzemy go do rąk i wsypujemy do pudełka materiał na przyszłe sadzonki Szybko, łatwo i bez bałaganu A to co nie spadnie na papier leży sobie na materiale i czeka na własną kolej

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:00, 10 kwi 2015

Do góry
Przygotowałem dla Was fotorelację z cięcia żywopłotu bukszpanowego O ile Madżenka świetnie pokazała jak ciąć za pomocą kartonu to jednak ja bardziej zwrócę uwagę na to, by zbytnio nie naśmiecić dookoła
Podczas cięcia potrzebne nam są dwie sztuki jakiegoś materiału - u mnie były to dziś dwa obrusy Worki po korze czy ziemi zawsze zwiewał mi wiatr. Działo się tak również w przypadku lekkich firan czy zasłon, których też używałem

Po wyścielaniu materiału u podstawy obwódki przykładam również dwa arkusze papieru - po co zaraz się dowiecie

Przykładamy odpowiedniej wysokości karton i tniemy

Najpierw górę

Potem po bokach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies