Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Malgosik 10:35, 13 maj 2015

mój mało zawału nie dostał jak zobaczył ogolonego brabanta
a on był przecież taki brzydki
teraz też do ładnych nie należy
margaretka3 11:41, 13 maj 2015

Iwonko, popieram Twoje odważne podejście do bukszpana! Teraz tylko trzeba poczekać na efekt, a przecież wiadomo, że na to trzeba czasu.
Obiecałam Ci foto mojej ognistej.
Już co nieco widać i co nieco kwitnie, nawet mi się podoba, choć są miejsca, które muszę jeszcze dopracować. I jeszcze ogniściej bym chciała... Muszę podumać, jak to osiągnąć. Kuklikiem sie zachwycam, muszę zdobyć jeszcze czerwonego.
A puste miejsca czekają na dalie.

Po prawej krokosomia, której cebulki przezimowały w gruncie.

Tę trawkę Ci wysłałam, na lewo od niej goździki kamienne bordowe, potem dzielżany i firletka chalcedońska.

Iwonko, jak Ci sie ta rabata wydaje?
Iwk4 16:01, 13 maj 2015

frezja napisał(a)

mam wiele roślin ale begonii jeszcze nie miałam nigdy..jaka jest w uprawie czy masz jakies doświadczenia?

Ewa, begonię o drobnych listkach bardzo lubię. Sadzę ją do cienia i półcienia, wtedy lepiej się rozrasta. Jest bezobsługowa, choć na glinie podejrzewam, że nie lubi zalania, ja mam piaski i u mnie rośnie bezproblemowo. Lubię ją na obwódkach, jak brakuje mi koloru.
Tu znalazłam zdjęcia z Danusiowych realizacji:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/136-begonia-semperflorens-begonia-wiecznie-kwitnaca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/18-rosliny-do-cienia-cieniste-rabaty
Begonia kwitnie do mrozów, a sadzę ją po 15 maja Tutaj zdjęcie z lipca zeszłego roku.
Iwk4 16:10, 13 maj 2015

Bogdzia napisał(a)

To się napracował.

Napracował się i zasnął. A o 4.30 jechał do pracy. Czasem bym wolała, żeby pracował na miejscu, choć za najniższą. Ale są jeszcze inne powody pracy poza domem, więc póki co życie nie rozpieszcza Oby tylko zdążyć się potem zestarzeć obok siebie.
Teraz są jeszcze dzieci i korzystają albo będą korzystać z dojazdów M do miasta, aby dojechać do szkoły.
Iwk4 16:13, 13 maj 2015

Ewa777 napisał(a)

My wykopaliśmy 3 bukszpany-potwory, żeby zrobić miejsce dla róży pnącej. M. będzie robił z nich bonsai Na razie siedzą w donicach

Będę u was podglądać te cięcia buksików. Jakbym zapomniała, daj proszę znać
Asiuniaa 16:15, 13 maj 2015

Iwonka brawo za bukszpana , normalnie pełna profeska, napewno będzie świetnie wyglądał kiedy chmurki i poduchy się rozrosną podziwiam za tą robotę

ps dobrze widzę rozchodnik w pobliżu? biały czy różowy? JA nie mogę dostać tych jaśniejszych , mam bordowy.
Iwk4 16:27, 13 maj 2015

MAD napisał(a)
Tak czytam i zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że zaproponowałam zrobienie z niego NIWAKI. Zobaczysz, piękny będzie. Mój eM tez się załamał jak zobaczył jak mojego bukszpana obsmuszyłam.

MAD, przecież pisałam, że winien najwyżej może być sekator, w żadnym wypadku ty
Formowanie wymaga czasu i tyle. W tym roku w nogi dostanie jeszcze trzy ładne kulki i trawki i zanim sam nabierze kształtów, będzie miał doborowe towarzystwo.
Danusia, jak coś robi, od razu sadzi duże okazy, bo ma bogatych inwestorów. W wielu ogrodach na O roślinki hodowane są latami, od maleńkiego, bo nie każdego od razu stać na efekt WOW
Jest dobrze. Przecież jeden stożek nie miałby efektu, jeden NIWAKI - tak
Zeszłam już na ziemię i wiem, ze mój ogródek nie dorówna najpiękniejszym ogrodom i chyba nie o to chodzi. To ja i mój M mamy się czuć w nim dobrze. A jak czasem na forum usłyszę, ze coś ładnie wyszło, to jest to miłe. Rośnie wtedy poczucie wartości. Jest miło i rośnie motywacja do działania. Niestety kasy w tym samym momencie nie przybywa, więc pozostaje się cieszyć tym, co już się ma, a nie martwić tym, czego nie osiągnęliśmy
MirellaB 16:28, 13 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Po komentarzu Madżenki i mojego M mam kaca ogrodowego, że jednak miałabym zrobić z bukszpana stożek. Tak to jest, że czasami człowiek sam nie wie, co chce. Mam tylko nadzieję, że nie będę żałować wieki, tylko parę lat.

A nie mówiłam Czasami warto i mnie posłuchać
Trudno teraz już nie ma odwrotu.

Zdjęcia rabat śliczne Bardzo ładnie prezentuje się Twój ogród
Iwk4 16:30, 13 maj 2015

Malgosik napisał(a)
mój mało zawału nie dostał jak zobaczył ogolonego brabanta
a on był przecież taki brzydki
teraz też do ładnych nie należy

Małgoś, brabantów nie lubię, bo robią się z nich brzydactwa. Podobnie pewien rodzaj złotej tuji też. Jak się nadarzyła okazja, wydałam z ogrodu razem z moim iglastym żywopłotem.
Chroń e-Ma przed zawałem na drugi raz
Kacha123 16:36, 13 maj 2015

Iwonko, tworzysz piękny ogród własnymi siłami i własną pomysłowością i pięknie Ci to wychodzi. Efekt wow już osiągnęłaś, biorąc pod uwagę jak zmienił się Twój ogród. Masz prawo do mega satysfakcji !!!