Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:24, 07 kwi 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Dziękuje za życzenia, bergenie super, moje po tej zimie wyglądają fatalnie, nie wspone juz o kwitnięciu, chyba muszę je wymienić..
Pozdrawiam

A ja Kasiu dzisiaj posadziłam moje bergenie

Nie jest to miejsce docelowe, bo one ponoć lubią cień.Muszę poczekać aż zrobią nawadnianie i wtedy posadzę je z boku domu.

I żeby nie było iż nic nie robię.Przycięłam wrzosy

Myślicie, że mogę wszystkie tak zostawić ,czy te z brazowymi prześwitami odbiją??

Przesadzilismy klony na środek działkiZobaczymy jak im miejsce bedzie odpowiadało.Dam im szansę, jak nie to na jesień wydajemy.One będą rosły w cisach koło basenu.

Bajkowy ogród Weroniki 14:20, 07 kwi 2015

Do góry
Rozglądamy się za rozbieralnią,

Trzeba wysłuchać instrukcji jak z pozycji leżącej przejść do stojącej, i nie jest to łatwe.
Z morza można wyciągnąć garść grubej soli. Szkoda, że nie zabrałam trochę do Polski, bo kosmetyki są bardzo drogie, kremy, pilingi od 35 i powyżej 120 dol.amer.
Po kąpieli skóra jest jak nakremowana, w niektórych miejscach przesolona.
Szkoda zmywać bo to kosmetyk i zdrowie. Ja zmyłam sól ale i tak następnego dnia ciałko miałam aksamitne, i jakby mniej zmarszczek, ha, ha.
Przy morzu jest wiele przetwórni, które wyciągają z morza potas, magnez i wytwarzają przeróżne kosmetyki.
Bajkowy ogród Weroniki 14:10, 07 kwi 2015

Do góry
Zatrzymujemy się na kąpiel w Morzu Martwym, zasolonym w ponad 30%.

Góry, pustynia, piach, ale nowoczesne hotele, kwiaty i zieleń też jest.
Po drugiej stronie Morze Martwe.
Bajkowy ogród Weroniki 13:57, 07 kwi 2015

Do góry
Morze Martwe z jednej strony drogi,

po drugiej stronie góry z pieczarami, gdzie znaleziono zwoje biblijne sprzed 2000 lat, Qumran.
Gdzieś tu Mijamy Sodomę, i szukamy wzrokiem żony Lota zamienionej w słup soli...
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:55, 07 kwi 2015

Do góry
Po usunięciu zimowych okryć niektóre z liści mojego różanecznika wyglądają jak na zdjęciu poniżej, czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie co mu dolega?

Gunnera - parzeplin 13:54, 07 kwi 2015

Do góry
Skromny balkonik 13:50, 07 kwi 2015

Do góry
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:49, 07 kwi 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Jeszcze i ja tak na ostatni gwizdek dokładam Wielkanocne buziaki

Skromny balkonik 13:47, 07 kwi 2015

Do góry
A oto główny bohater
Widok z okna
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:42, 07 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)

(...)Wiśnie japońskie, Śliwy ozdobne, grusze i rajskie jabłonki już się wiosennie rozkręcają

Jak się nazywa dokładnie ta ze zdjęcia? Ma takie mocno różowe, czerwonawe kwiatki?
Bajkowy ogród Weroniki 13:39, 07 kwi 2015

Do góry
cd. Masady

Bajkowy ogród Weroniki 13:28, 07 kwi 2015

Do góry
Masada, twierdza Heroda Wielkiego posłużyła za schronienie Zelotom,Żydom którzy najdłużej stawiali opór przed Rzymianami. Sądzili, ze nikt nie będzie ich szukał w tym miejscu na pustyni, na wysokości 400 m. Jednak Rzymianie zbudowali takiej wysokości ścianę, po której zdobyli twierdzę. Grupa ok. 1000 Żydów zostawiła żywność, by ich nie posądzić, że poddali się z głodu. Nie poddali się, ale popełnili zbiorowe samobójstwo w 73r.

Masada widoczna z autokaru.

Na górę wjechaliśmy kolejką linową, współczując pokonującym w upale wysokość piechurom.
Ogród na wzgórzu :) 13:24, 07 kwi 2015

Do góry
Witam

jestem na początku drogi w zakładaniu ogrodu.
Ogrodowisko podczytuje gdzieś od ponad roku.
Zachwycają mnie Wasze ogrody, pomysły i doceniam ogrom wkładanej w nie pracy.
Z czasem pomyślałam....dlaczego nie ja miałabym się stać posiadaczką tak przepięknej oazy spokoju i zieleni wokół swojego domu.
Moja działka jest poniekąd działką "trudną" bo nie równą ale za to bardzo urokliwą
Leży u podnóża niewielkiej góry. Jest wąska i baaaardzo długa.
My wydzieliliśmy i zaadoptowaliśmy tylko 1/3 jej długości z tej najbardziej "równej".
Jej teren cały czas podnosi się do góry przez co musieliśmy wykonać równania z murkami oporowymi.
I właśnie taki jeden murek posiadam zaraz za domem od strony tarasu.
Bardzo chciałabym go w tym sezonie obsadzić. Ale ponieważ murek jest przed tarasem mam wielki problem co posadzić by w przyszłości roślinki nie zasłaniały widoków na planowany powyżej ogród a jednocześnie wprowadzały ciekawe zestawienia gatunkowe i kolorystyczne z obu stron rabaty.

Poniżej wstawiłam poglądowe zdjęcia.

Opisywany murek - widok z balkonu nad tarasem

Widok od boku

Czerwona kostka widoczna na pierwszym i drugim zdjęciu to taras.
A te czerwone linie (przepraszam że tak nabazgrane ) to powiedzmy że zarys przyszłej rabaty.
Murek ma długość ok 10 metrów. Folia rozłożona jest tylko w celu wygłuszania chwastów. Docelowo jej oczywiście tam nie będzie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i podpowiedzi co powinnam nasadzić wzdłuż murka aby nie zasłonić widoków siedząc na tarasie.

Myślałam o żurawkach, jakiś niskich trawach...może coś co mogłoby przewieszać się przez murek.....
Moi drodzy - pomożecie ?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:11, 07 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Narzekałaś na barwinki, że nie chcą sie rozrastać.. ale wiedzę, że ruszyły, bo w środku aż gęsto jest

Z fotek najbardziej mi się spodobał kolor nieba.. taki czysto niebieski Niebieskość pomiędzy chmurkami aż wyglądała na kolor żarówiasty

No słabo szły na początku, teraz juz ok, na dodatek wszędzie, gdzie je dałam, to tylko mały wycinek
Gdzieś to niebo zobaczyła
tu ciut kiepska fota, ale wywaliłam lilie stąd, kopałam jak kret, a one proszę, znowu idą, niezłomne jakieś

i koniec relacji, ale pomęczyłam fotami
Nasz przydomowy ogródek 13:10, 07 kwi 2015

Do góry
Irenko jak przyjeżdża wnusia i wchodzi do domu, to pierwsze pytanie jest : a gdzie jest dziadzio? Babcia odpowiada: dziecko kochane - dziadzio siedzi na komputerze. Wot i przykład dla młodzieży.

A tu piwonia drzewiasta i płachta gotowa do okrycia. Widzicie pąki kwiatowe? Gdyby przymrozek je połaskotał to nici z kwitnienia.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:07, 07 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Lubię bardzo narcyzy...u Ciebie już tak pięknie kwitną. Może moje też...może wcześniej pojedziemy w tym tygodniu, już się stęskniłam za wsią...

Ja się tobie nie dziwię, że cię ciągnie, zwłaszcza jak już ciepełko idzie, jedź i naciesz sięwiesz, ja chyba więcej pójdę teraz w narcyzy niż tulipanychyba lepiej mi się podobają

brunery coraz większe i coraz więcej kwiecia

łubiny- juz wielkoludy, ale pełno malutkich siewek też

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:49, 07 kwi 2015

Do góry
głogowniki Red Robin na pniu, zaraz cięcie, w zależności od ilości słońca, różne kolory liści

lilie takie lub większe
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:47, 07 kwi 2015

Do góry
Zajechałam do LM i zakupiłam sobie pełnego różowego ciemiernika.

Wybór duży i są rozrośnięte okazy. Pełne były bordowe, różowe, kremowe, zielonkawe, i pojedyncze białe, różowe, żółtawe...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:47, 07 kwi 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
jesteśmy w podobnym wieku stare doopy to chyba jeszcze nie....

zostawiam świątecznego buziaka

Kocham hiacynty! Dziękuje
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:46, 07 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Oj z tymi kotami! u mnie zaczynają sąsiadów koty rządzić, bo nie ma Dżagi, jak ona była, to nikt się nie plątał
Tak, słońce już stalepod murem angielki Graham Thomas i Fresia

a tu czekam na kwitnienie, było tak fajnie zaplanowane

Lubię bardzo narcyzy...u Ciebie już tak pięknie kwitną. Może moje też...może wcześniej pojedziemy w tym tygodniu, już się stęskniłam za wsią...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies