Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zimozielony ogród przy białym domu 20:25, 13 paź 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:18, 13 paź 2012

Do góry
Za dwóch pracowałam dziś u siebie... Sadzenie astrów ze szkółki przy ogrodzie Karla Foerstera, zmywanie, porządki, a przy okazji urwałam kran w garażu, woda zalała garaż a ja biegałam jak opętana i krzyczałam : gdzie jest główny zawór ???? Wicia nie było w domu.... Anula chyba boki dziś zrywała z moich krzyków i przekleństw hehe
Zimozielony ogród przy białym domu 20:14, 13 paź 2012

Do góry

Zimozielony ogród przy białym domu 20:08, 13 paź 2012

Do góry
Galeria jesienna

Zimozielony ogród przy białym domu 20:07, 13 paź 2012

Do góry
Było

Jest

Zimozielony ogród przy białym domu 20:02, 13 paź 2012

Do góry
Było

Jest

Zimozielony ogród przy białym domu 19:58, 13 paź 2012

Do góry
Było

Jest

Zimozielony ogród przy białym domu 19:55, 13 paź 2012

Do góry
Było

Jest

Zimozielony ogród przy białym domu 19:40, 13 paź 2012

Do góry
Dziękuję za tyle ciepłych słów i pochwał... to dzięki inwestorom mogłam to wszystko wsadzić, a więc podziękowania także dla nich: pani Ani, pana Wojtka i Mateusza... że brał tak czynny udział w pracach

Będziemy w kontakcie, ale widzę, że ogród w przyszłym roku ma szanse w konkursie

Właściciele dbają jak nie wiem co, a ja wiosną będę wspierać i podpowiadać nasadzenia, dobór dodatków (latarenki, donice, detale ogrodowe). Jeszcze szklane kule do ustawienia.

Nie rozstajemy się z tym ogrodem, bo ja osobiście bardzo się z nim zżyłam

Pozdrowienia a teraz szykuję porównania czyli metamorfozy
Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:21, 13 paź 2012

Do góry
Są to opryski interwencyjne, pewnie mające za zadanie ratować życie Twoim Rh, a więc ja bym stosowała.

Co prawda jest to nawóz i poniżej napisane jest że stosujemy wiosną (początek wegetacji) i w fazie kwitnienia. Sama nie wiem, naprawdę.
Na logikę to teraz pewnie im to nic nie da. Może ktoś jeszcze się wypowie?

http://www.intermag.pl/pl,0,s330,produkt10,intermag-chelat-fe-8.html
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 19:12, 13 paź 2012

Do góry
Z tej samej okazji Bogdzia:

Bogdzia napisał(a)
Wczoraj powiedziała
że będzie myslała
jak rozpocząc wątek nowy,
jakie będą w nim rozmowy.
Że pomysłu jej brakuje
i początku wciąz nie czuje,
a dzis patrzę ....piąta strona
pędzi jak zwykle szalona.
Wstęp do watku utworzony
i zdjeciami okraszony,
mogę czytac go wciąż w kółko
bo mnie zwie tam przyjaciółką.
,,Mimo woli" bądź wciąz z nami
dziel się swoimi myslami,
wklejaj ,,pismo obrazkowe"
twórz sytuacje wciąz nowe.
Pędź jak wicher poprzez strony
świat wokół Ciebie szalony,
a my ledwie nadązamy
lecz wszyscy Cię już kochamy.
Pisz następnych stron tysiące,
rozweselaj nas jak słońce
i rób wszystko w oczu mgnienia
no i za nic się nie zmieniaj.

Aniu wybacz ten niezdarny wiersz napisany między pieczeniem ciasta a sprzątaniem domu ale gdybym skończyła te prace Ty byłabyś juz może na setnej stronie.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 19:10, 13 paź 2012

Do góry
Na nowy wątek Ani ASC

hanka_andrus napisał(a)

Na bieżąco .....białostockie grzyby już pożarte,
dynie na swą kolej czekają o siebie oparte!
Jedna ich koleżanka w słoikach już siedzi,
a co tu jeszcze z nich zrobić Anusia się biedzi.....
Będzie więc świeczuszka w rozdziawionej paszczy,
i światełko dla duchów[toż to dla nich zaszczyt!]
A to co zostanie po takich ekscesach
wyląduje w piekarniku,posypane zielem,
przyda się na obiad w świąteczną niedzielę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:09, 13 paź 2012

Do góry
O mamuniu, jakie balety na kamieniach , najpierw czytam a dopiero teraz się melduję- Matka Chrzestna Jejku, na 6 stronie, ale masz powodzenie, a ja dziś robiłam za dwóch, ale się wymordowałam, ale zdrowo się dzięki temu czuję
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:07, 13 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.

Na tym zdjęciu lepiej widać.

Danusiu! wielkie dzięki! już się tematem zaczęłam interesować, przeczytałam Twój artykuł. Zatem w tym miejscu przy murze albo będą takie drzewa szpalerowe albo prunus Umbraculifera no chyba, że domurujemy mur wyżej, ale bardziej mi się podoba koncepcja wysokich nasadzeń Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:00, 13 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.

Na tym zdjęciu lepiej widać.

Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 18:53, 13 paź 2012

Do góry
Ja bym się nie zgodziła, on jest tylko rozsypywany i jakoś musi być sprzedawany. Worki papierowe by się rozerwały. Chodzi o to żeby potem tych worków nie wyrzucić do lasu lub nie spalić w piecu.

Najlepiej jeśli guano byłoby sprzedawane w kartonikach, ale takowych nie ma.

Sam nawóz jako taki jest jak najbardziej ekologiczny, a może powinnam napisać naturalny ot co. W worku przynajmniej nie wietrzeje, czyli nie ulatniają się cenne składniki dla roślin.

Nawet obornik leżący na pryzmie zaleca się przykrywać folią, aby nie tracił cennych składników.

Co z drzewami w przyszłości? 11:27, 13 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Popieram sadzenie drzew liściastych. Mój tulipanowiec jest już wielki, ale pewnie gałęzie leżałyby na dachu, gdyby nie ostre przycinanie. W książkach napisane, że tulipanowca się nie tnie... e tam, ja tnę, świerki serbskie, tuje, nawet sosny na ulicy (skracam im przewodniki). Cięcie jest sposobem na prowadzenie drzew w sposób estetyczny, w pewien sposób przedłuża im życie.

Niektóre zostawiam, bo mają miejsce, albo wąski pokrój. W ciasno nasadzonym ogrodzie trudno jest utrzymać tyle drzew. Mam 5 miłorzębów, tulipanowca, 5 buków, 2 śliwy wiśniowe, 1 graba, 2 klony palmowe, stewarcję. No i mnóstwo świerków serbskich, które ograniczam i bokiem i górą. Dzięki temu mogą istnieć dłużej.

To piękny wątek, pokaże że prawdą jest powiedzenie : "ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca", nie da się mieć ogrodu bez drzew..liście są piękne a ich grabienie...no cóż.. mnie nie przeszkadza.

Zapraszam Was do dyskusji.

Tak Danusiu to wieczna praca dlatego KONDZIO tak przeżywa że za mało czasu poświęca swojemu ogrodowi.Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:09, 13 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sadzę od nowa, tak jak werbenę - V. bonariensis, jeśli się nie wysieje..Ogród preriowy ma to do siebie, że nawet rośliny powinny zmieniać miejsce... taka dzikość pod kontrolą.

W ogrodzie Myszorka (Ogród zmyślony) się wysiewają, cudownie to wygląda..

Dziękuj Ci za odpowiedź. To interesujące. Nie mogę więc doczekać się tego ogrodu na wizji.
Kubusiowo 21:20, 12 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od kiedy u Ciebie takie cóś się ujawniło? Gosia no ja nie mogę uwierzyć że TY się ukrywałaś z takim talentem

Bardzo dobre pytanie .
Kubusiowo 21:14, 12 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Od kiedy u Ciebie takie coś się ujawniło? Gosia no ja nie mogę uwierzyć że TY się ukrywałaś z takim talentem

no nie no pięknie jej to wszystko wychodzi Gosia, ja głosuję codziennie, ale nie będę tego codziennie Tobie oznajmiać

ja również
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies