Na "kulkowe drzewko? bluszczyk wspina się coraz wyżej, ale mam też wrażenie, że coraz szybciej. Obok widać pień glicynii, która je porasta. Bardzo zadowolona jestem z mojej maleńkiej brzózki Schneverdingen Goldbrike. Te listki niemal świecą .
Basiu pięknie w ogrodzie a narcyzy Reserve chyba wszyscy lubimy za ich delikatność i zapach u mnie nie padało ale nie podlewałam licząc, że w nocy pokropi
Dziś kolejne popołudnie i wieczór w ogrodzie, ale od jutra ma padac to była ostatnia szansa żeby cos podziałac...u mnie juz sie obudziły/wylęgły pierwsze komary......... Nie było czasu na robienie fotek, a szkoda bo coraz więcej tulipanów sie pokazuje, coraz więcej kolorów i zieleń taka świaeża.ale nim sie spostrzegłam zapadał zmrok....mam tylko kilka fotek z moim wiązem z przedogródka, tez sliczny, świeżutka zieleń, bossski...
Byłam dzisiaj na działce i oto co zobaczyłam:
Nie wiem co to za kwiatek, ale ma bardzo silne i grube korzenie i rozrasta sie od korzenia
Hosty, piwonie no i zwykły czosnek
Szczypiorek i o ile się nie mylę orlik
No i na koniec bób w skrzyni
Kasia Niuńka tak robi tylko na widok swojego ukochanego pana
ta magnolia zawsze ma dużo ale ten rok wyjątkowo obsypana
Mirella jeszcze Susan do kompletu , piąta rozwinie się jutro (jeden pąk ) a szósta żółta dopiero za rok
widoczek od furtki - tuż przed burzą
pierwszy drapak to świerk wężowy Cranstonii, drugi drapak to podcięta ostro jodła kalfornijska i niepodcinany cyprysik nutkajski Jubilee
Przed chwilą wyszłam na dwór pochować moje do0niczkowe zasiewy, bo może padać. zobaczyłam jak błyska się na Ciechocinkiem, może już u was pada? podleje twoje nowe nasadzenia, oby, prawda? tak długo czekamy na ten deszczyk...
A gra kolorów w pełni, codziennie kwitnie coś nowego
Tutaj jest murek, więc sam w sobie "robi" organiczenie rabaty, w trawniku więc nie powinno nic być, a w żadnym wypadku chaotycznie porozrzucane drzewa, w dodatku "taaakieee" drzewa, czyli świerk kłujący m.in. - to wielkie drzewo, kiedyś zabije tuje i wszystko to, co rośnie koło niego.
Szkoda brzozy i buka, zabierz je stamtąd a świerka przesadź a najlepiej oddaj komuś. Nie warto go sadzić.
Tutaj w miejsce świerka można zrobić rabatę, pasuje mi geometryczna bo kąt jest prosty w rogu działki. Rabata także okolona murkiem, może być nieco niższy albo równy. Kształt rabaty zależy od całego ogrodu jaki jest, ale to robota na dłuższe zastanowienie nie na chop siup
Planowanie nasadzeń to nie przypadkowe rozmieszczenie równie przpadkowych roślin - to przemyślane działanie mające na celu osiągnięcie konkretnego efektu i celu (tutaj zasłonięcie domu który bije po oczach i stworzenie pięknej rabaty.